Actiegroep No More Blackface Leiden vraagt gemeente per direct te stoppen met Zwarte Piet

117

De actiegroep No More Blackface Leiden kwam vanavond naar het Leidse stadhuis om daar in te spreken in de raadscommissie Onderwijs en Samenleving. Daar vroeg een woordvoerder de gemeenteraad om per direct Zwarte Piet te schrappen uit het het programma rondom de Sinterklaasviering. Locoburgemeester Robert Strijk wilde nog geen inhoudelijke reactie geven op dit verzoek. Hij gaf aan na de Sinterklaasviering hier verder over in gesprek te gaan.

Als reactie op de inspraak van No More Blackface Leiden, riep Pegida Zwarte Piet-aanhangers op om ook naar het stadhuis te komen. Een handje vol pro-Zwarte Piet demonstranten gaf daar gehoor aan, maar er ontstonden geen ongeregeldheden op het Stadhuisplein. Uit voorzorg was er veel politie aanwezig en was er bij de Koornbrug een stuk afgezet voor de demonstranten.

Locoburgemeester Strijk verwacht geen ongeregeldheden tijdens de intocht van Sinterklaas komende zaterdag. “Er zijn geen demonstraties aangekondigd dus daar hoeven we nu ook nog geen actie op te ondernemen. Laten we er met z’n allen een zaterdag een mooi feest van maken.”

Joris Hansen van No More Blackface Leiden vraagt de gemeente Leiden per direct te stoppen met Zwarte Piet.


Locoburgemeester Robert Strijk over Zwarte Piet in Leiden.

Delen

117 reacties

 1. Kinderhater hoe lang bestaat dit feest jesus gekke gewoon piet is zwart en moet zwart blijven

 2. Een kleine correctie, volgens mij riep niet de extreem-rechtse beweging Pegida op tot een protest tegen de anti-racisten, maar een lokaal en marginaal splinterclupje, dat in deze ondersteund werd door de de jodenhaters van Identitair Verzet . Dit lokale clupje wist vanavond net aan 10 pubers op de been te brengen in de leeftijd van pakweg 12-18 jaar, deels met zwarte bomberjacks en Nederlandse vlaggetjes erop.

  Deze pietofielen beperkten zich tot zwijgzaam zitten op de reet op de Koornbrug, af en toe onderbroken door één van hen die op een gabbermuziekje van een smartphone ging gabberdansen. Het was een surrealistische en trieste vertoning. Als deze pietofielen de voorvechters van zwarte Piet moeten zijn, is het snel afgelopen met zwarte Piet. Geen enkel weldenkend mens zal zich hiermee willen identificeren.

 3. Ben je lekker aan het shoppen, kom ik langs het Stadhuis lopen. Zie daar een groepje ongure jongelui staan die blijkbaar voor zwarte piet zijn. Kwam geen verstandig woord uit. Jammer hoor.

 4. Carolien Montfrooy

  En dat zijn mensen die naar zeggen er onder te lijden als gediscrimineerd te worden… maar zelf het handje op hebben gehouden voor de kruitnootjes, de spanning voor de sint en zijn pietjes heeft gevoelt of je nog een kadootje zou krijgen of niet…. ofwel ook kind zijn geweest. Nu moet het zonder grime, oer Hollandse kinderliedjes worden in pure nood herschreven en vele aanpassingen in ded maatschappij genomen om maar het woord “discriminatie” niet te hoeven horen. Een woord dat uit zijn voegen is gerukt en nu te pas en onpas wordt geroepen als je ff je zin niet krijgt. Pfff

 5. Hettie Campfens

  Laten we het democratisch voorleggen en als de meerderheid ermee eens is dan mogen ze niet meer en wanneer de meerderheid de pieten wil houden dan is dat de uitkomst. Maar dan wel einde discussie…..

 6. Martin Van Teylingen

  Is het nou echt zo’n probleem om het woordje ‘zwarte’ weg te halen voor Piet en dit te vervangen voor smurfencode die kinderen allang begrijpen? Dicht Piet, Smul Piet, Pakjes Piet.

  En is het nou echt zo erg om Piet wat minder gesminckt te maken en ze er echt uit te laten zien als mensen die door de schoorsteen vies zijn geworden?

  Mij zou het praktisch gezien ook stukken beter uitkomen en het allemaal een stuk simpeler maken ?

  • Claudia Fasseur

   Wij gaan echt wel mee in alle ontwikkelingen van zwarte Piet naar Piet maar als je dochter van vier dan wijst naar een anders gekleurde Piet en vraagt Dat is toch een neppiet mama? Weet ik niet zo goed wat ik moet zeggen, ik noem hem dan maar hulppiet. De “echte” Zwarte Piet blijft gewoon het meest magische voor die kleintjes wat er is en is het dan echt zo erg om een korte periode per jaar de allerkleinste in die heerlijke waan te laten? Vorige week bij de intocht van Sinterklaas in Leidschendam geweest waar de Pieten nog traditineel geschminkt waren. Kindjes van alle culturen genoten en stonden te springen, te zingen en te dansen met de Pieten. Is dat niet het beste beeld wat je over Piet kan meegeven?

  • Martin Van Teylingen

   Richard Boon maar is daar het Sinterklaasjournaal ook niet een beetje voor? Ik bedoel, ik snap dat je niet in een keer om klapt, maar die hebben de afgelopen jaren toch een mooie draai gegeven aan het verhaal? ☺️

  • Jelle Den Hoed

   Martin Van Teylingen jij hebt zeker nooit je schoen mogen zeten en ben je nu jaloers en gekrengt dat je tegen zwarte piet ben misgunnen van een traditie wat jou ouders en voor ouders hebben mee gemaakt kapot maken jij bent een zielig niets nut

  • Cindy Zuidema-de Best

   Mijn dochter van 5 had totaal geen probleem met de roetpieten. Ze vond het heel normaal dat de een een zwarter gezicht had dan de ander (wat trouwens wel fijn blijft om bekenden te vermommen ). De hulpsinterklazen op het Sinterklaasjournaal blijken problematischer…ze wantrouwt nu elke Sint. Dat is echt lastig en niet leuk. Om maar te zwijgen over onnodig…

  • Als je Door 100 schoorstenen heen gaat heb je niet een paar vegen maar ben je echt zo zwart als roet.

  • Piet Pekelharing op

   Smartiepieten! Pieten in alle kleuren van de regenboog, graag (behalve in oranje, want dat is een walgelijke kleur).

 7. Ronald van der Velde

  Nu sinterklaasfeest, vervolgens kerstmis en daarna pasen! Ervoor terug krijg je kwaku festival, tam tam feest, offerfeest en suikerfeest. Vooral links blijven stemmen mensen ?

 8. Danny Christiaanse

  Op de Nederlandse Antillen wonen m.n. negroïde mensen die Sinterklaas vieren MET zwarte pieten! De Sint is een negroïde meneer van de lokale bevolking die zich wit laat schminken en de zwarte pieten zijn tevens lokale mensen met een negroïde uiterlijk die zich nog zwarter laten schminken dan ze zelf al bruin zijn! Daar klaagt niemand over slavernij, racisme etc etc! Hoe kan dat toch?! Sterker nog….iedereen vindt het een schitterend feest! Het handjevol mensen dat vorig jaar nog wel demonstreerde (kwamen vast en zeker uit NL) heeft zich dit jaar ook niet meer laten zien! Dus laten we hier in Nederland dat groepje klaagzieke zogenaamde Nederlanders (+ al die AFA achtige beroepsdemonstranten) die je toch nooit tevreden stelt alsjeblieft negeren en gewoon weer Sinterklaas vieren hoe het hoor….MET zwarte pieten!!!! Het wordt hoog tijd dat we hier in Nederland eens ophouden met het feit dat een kleine minderheid zijn/haar mening opdringt aan de meerderheid! En helemaal met het feit dat een groot gedeelte van onze volksvertegenwoordigers vervolgens zwicht om maar het braafste schooljongetje van de klas te zijn die liever niet uit wil worden gemaakt voor…..racist! Dat zijn we niet….dat clubje zeurpieten heeft zichzelf een complex aangepraat! Ze hebben zichzelf aangepraat dat ze zielig zijn en nu willen ze medelijden en erkenning en slepen ze iedereen mee in hun zogenaamde malaise die zich voornamelijk afspeelt tussen de oren! Die mensen zijn psychisch in de war! Kunnen ze eigenlijk ook niets aan doen….. Het ooit zo tolerante Nederland raakt alleen maar geïrriteerd door dit soort lui doordat we een stempel opgedrukt krijgen van dit klaagzieke volk! Maar ja…..discriminatie en racisme dat “verkoopt” nu eenmaal lekker en daar is een deel van Nederland heel gevoelig voor en dus doen we er alles aan om dit stigma van ons af te werpen! Stop met concessies doen omwille van die lui! En wij….we moeten met z’n allen eens kijken naar de Antillen en ons afvragen waarom een zwarte piet daar geen probleem is!!!! Dit wordt altijd angstvallig weggehouden uit de media want ja….als die mensen niet klagen….wat voor recht hebben die medelanders hier in NL dan nog om te klagen?! Idd…..eigenbelang! Maar ondertussen wel gebruik maken van alle kansen en faciliteiten die Nederland ze biedt! Je moet de hand die je voedt niet bijten….hij slaat vanzelf een keer terug!!!!

  • Mien Keijzer

   Goed gezecht ik ben het helemaal met je eens het is tenslotte een kinderfeest ik neem aan dat ze zelf ook sinterklaas hebben gevierd vroeger en zaten te wachten tot zwarte piet hun een cadeautje kwamen brengen dus ophouden met hun gezeur

  • Piet Pekelharing op

   Eén van de beste commentaren die ik in de zwartepietendiscussie heb gelezen. Maar net zoals ik op grond van bovenstaande argumenten niet goed begrijp dat de tegenstanders van Zwarte Piet zich zo druk maken juist om dit stereotype (dat dus niet racistisch is), begrijp ik evenmin de bezwaren die voorstanders van Zwarte Piet hebben tegen wijzigingen aan de traditie: zoals Smartiepieten of het toevoegen van andere fictieve figuren aan het Sinterklaasgezelschap, zoals tovenaars, elfen, kabouters, Jan Peter Balkenende of noem maar op.

 9. Nico Fokker

  De gemeente moet niet met dit soort instanties in gesprek gaan!! Zeker weer een linkse gemeente die onze cultuur en tradities om zeep helpt!

 10. Edith van Zeijl-Wigchert

  Hallo ga aan het werk vokwassenen die zich druk maken om een kinderfeest,zwarte Piet is zo zwart door de roet van de schoorstenen,ze moeten nu kappen met dat zielige gedoe over discriminate slavernij rot toch op!!! Tis een Nederlands kinderfeest in Suriname vinden ze dit prachtig daar word nooit moeilijk gedaan,zijn de groep die niks te doen hebben zo aandacht krijgen om hun zin door te zetten,stop ermee aan het werk van de dag over te gaan!!!!!

 11. Nicole Bakker

  Idioot debat van mensen die tijd over hebben. Hoezo kan je geen rekening houden met je naaste. Roet Piet game Piet dance Piet. Met roetvegen want je komt door de schoorsteen. Hoppa. En die moeders die moeite hebben om een nieuwe leugen aan hun kids van 4 te vertellen; poeh zeg…dus zwarte Piet is waarheid?? Kinderen geloven alles als je een goed verhaal hebt. Gebruik je fantasie of ben je die kwijt? Elke gemeente die nog pikzwarte pieten in de parade heeft zit wat mij betreft niet in deze tijd en is absoluut niet geloofwaardig als ze op andere terreinen wel oproepen tot emancipatie, diversiteit en inclusiviteit. En dat heeft niets met links te maken, dat gaat over een maatschappij waar je iets voor elkaar over hebt. Je moet het samen doen; we zitten met elkaar in een samenleving. #amen

  • Iwan van Marle

   Dat ze daar niet over gaan ouwehoeren.. Black friday. Nu hebben die activisten het natuurlijk veel te druk met hun inkopen (met vette korting) voor de Kerstdagen die ze over een tijd ook gaan verzieken.

 12. Het begon allemaal in october 2013 toen de Jamaicaanse hooggeleerde dame Verene Shepherd naar België en NL kwam. Sheperd zat in de Mensenrechtenraad van de VN en vond Zwarte Piet naar huidskleur en gedrag “te ondergeschikt” aan Sinterklaas. Racisme dus in een land met die VOC mentaliteit, een land dat tot ’s werelds meest moordlustige en criminele slavendrijvers in de Gouden Eeuw behoorde. Stad en land zijn sindsdien verdeeld en het Sint feest geen feest meer. Zoals vorige week, waarbij in een plaats met wat actievoerders en tegenactievoerders ouders en kinderen maar liever naar huis gingen. Om blauwe ogen en bloedneuzen te voorkomen. Sint feest is geen feest meer. Punt.

 13. Hun mening (nmb) per sé door je strot drukken onder het mom van racisme of discriminatie. Mijn hele leven bestaat de Sinterklaasviering uit Sinterklaas en Zwarte Piet. Er is nooit racisme of discriminatie aan de orde geweest. Dit compleet uit zn verband getekende beeld is pas van de laatste 6 – 7 jaren en wordt hoe langer hoe meer uitvergroot. Ik adviseer dit clubje om lekker met hun werk bezig te zijn en zich in te zetten voor mensen in Leiden die écht hulp nodig hebben i.p.v. deze onzin!

  • Wanneer we allemaal de t***** krijgen is het Sinterklaas feest wat al 4 jaar geen feest meer is niet meer nodig. Geen gez**k meer en is Piet geen zielige fig********** meer.

 14. Greet Blansjaar

  Kijk ze zitten zeker nooit gevierd vroeger het geloof zeker !!!!ja die gezinnen ken ik wel ook geen verjaardagen zeker en nou de boel verpesten voor een ander

 15. Marina Bosman

  Mijn hemel Jongens! Wat is dit? Krijgen we straks zeker ook nog een verklede anti kerstboom in de Raadzaal? Pfffff moe van dit achterlijke gezwam! ?

 16. Een Leids burger op

  Natuurlijk is Zwarte Piet niet racistisch en heeft ook niets met het slavernijverleden te maken waar vooral zwarte mensen vroeger onder te lijden hadden. ’t Is maar wat je er in wilt zien.
  .
  Makkers staakt uw wild geraas want het blijft toch lekker zwartepieten met een ZWARTE Piet en een WITTE sinterklaas.

 17. Zwarte Pieten

  Zwarte Piet is natuurlijk de welbekende collega van Sinterklaas, maar het is ook een leuk kaartspelletje dat eenvoudig met kinderen gespeeld kan worden. De regels zijn namelijk zeer eenvoudig en je hebt er maar één kaartspel voor nodig. Het uiteindelijke doel van Zwarte Pieten is vooral om niet met de schoppen boer te eindigen. Het spel kent dus geen winnaars, maar gewoon één verliezer. Het spelletje Zwarte Pieten gaat als volgt in zijn werk:

  Er wordt gespeeld met één normaal kaartspel, zonder jokers. Tevens worden de kaarten van 2 tot en met 6 uit het spel gehaald. Tevens wordt ook de klaveren boer uit het spel gehaald, zodat de kaarten 7 t/m Aas overblijven, behalve de klaveren boer, overblijven. Het is de bedoeling dat de kaarten worden opgedeeld tussen alle spelers. Nu kan het spel beginnen.

  Hoe gaat het spel?
  Speler 1 begint: Wanneer deze speler twee kaarten met dezelfde waarde en kleur (rood of zwart) heeft, dan mogen deze op tafel worden gelegd. Dit kan bijvoorbeeld een harten 9 en ruiten 9 zijn, of een klaveren vrouw en schoppen vrouw. Zodra alle paartjes zijn opgelegd, dan mag de volgende speler een kaart trekken uit de handen van speler 1. Als Speler 2 met de getrokken kaart een paartje kan maken, dan mag hij of zij dit paartje opleggen. Zo gaat het door totdat er één iemand met de laatste kaart blijft zitten.

  De Zwarte Piet is dus de Schoppen Boer. Elke kaart heeft namelijk een gelijkgekleurde kaart om een paartje mee te maken, maar de Schoppen Boer niet aangezien de Klaveren Boer uit het kaartspel is gehaald. Degene die dus met de Schoppen boer eindigt, is de verliezer. Oftewel: de Zwarte Piet.

  Er is een manier om iemand te tricken met Zwarte Pieten. Zo kun je bijvoorbeeld expres een kaart hoger vasthouden, zodat de volgende speler deze juist wel of niet pakt. Het is dan aan jou om de Zwarte Piet hoger vast te houden, of juist een andere kaart zodat de volgende speler wellicht de zwarte piet tussen je andere kaarten uitpikt.

 18. Jelle Ursem

  “Wij moeten met 10 man huilen om zwarte piet, dus stop ermee!!111”
  Zoek een fucking hoge boom uit en klim er in zeikers. Laat een kinderfeest een kinderfeest en ga ergens in februari weer lopen zieken!

 19. Lindy Sloos

  maar vroeger zeker zelf wel je handje opgehouden voor de pepernoten van zwarte piet, donderstraal op laat de kindjes lekker genieten die zien hier geen kwaad in.

 20. Marcel Juffermans

  Pak je spullen en vertrek uit onze stad! Zwarte piet blijft! Snap zoizo niet hoeso het als discriminatie voelt voor sommige negroïde mede mensen. als we even terug kijken naar het sinterklaas verhaal zijn de pieten roet zwart van de schoorsteen!

 21. Juul van den Berg

  Of de Piet nou zwart, wit, roetveeg of pimpelpaars is, het zal mij een worst wezen. Kinderen geloven al snel wat ze zien.
  Waar ik meer moeite mee heb is de manier waarop de discussie, aan beide kanten, gevoerd wordt.
  Wat dat betreft zijn de kinderen een stuk volwassener…

 22. petra hoogeveen op

  Wat vinden de kinderen er eigelijk van? Er zijn toch een soort kinderraden in Nederland, dus laten die eens hun zegje doen.

 23. De Sinterklaasviering is geen echt kinderfeest meer sinds de kaping door platte commercie, die inmiddels ook het Kerstfeest heeft vernield. Daarmee houdt het niet op, want om de zinloze consumptie bij de zich vervelende en aan consumptieverslaving lijdende burgers in Nederland nog verder op te stuwen heeft de inhalige commercie evenementen, “tradities” en feesten uit vooral de Angelsaksische wereld, en met name de VS, geïmporteerd. Het verwarde volk holt er jachtig, hebzuchtig en kooplustig achteraan, voortdurend opgejut door detailhandel, commerciële media en platvloerse reclame.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline