Wethouder: “Verdwenen miljoen inpassingsgeld Rijnlandroute leidt niet tot problemen”

16

Meer dan een miljoen euro uit een potje van drie miljoen dat de gemeente Leiden in het geheim had gereserveerd voor extra inpassingsmaatregelen bij de Stevenshof als daar de Rijnlandroute is aangelegd, is per ongeluk uitgegeven aan leefbaarheidsprojecten in andere wijken. Dat schrijft wethouder Marleen Damen in een brief aan de raad.

GroenLinks-raadslid Jos Olsthoorn drong de afgelopen weken meerdere malen aan op duidelijkheid omtrent de hoogte van de reserve voor de inpassingswensen. Het geld is namelijk niet meer nodig sinds half september duidelijk werd dat extra inpassingswensen niet gehonoreerd kunnen worden.

Chris de Waard in gesprek met het Leidse GroenLinks-raadslid Jos Olsthoorn die de omissie van meer dan een miljoen op het spoor kwam.

Olsthoorn: “Er was drie miljoen euro voor de inpassingswensen van de Rijnlandroute, en ik had al het gevoel dat dat niet helemaal goed zat. De afgelopen twee weken heb ik drie keer gevraagd of die drie miljoen nou nog volledig beschikbaar was. Daar kwamen iedere keer vage antwoorden op terug. Nu blijkt dus dat één miljoen daarvan al uitgegeven is en dat het college dit waarschijnlijk al rond de zomer wist. Toen was immers de besluitvorming rond de Rijnlandroute.” Olsthoorn vraagt zich nu ook af of het niet doorgaan van de inpassingswensen het college niet goed uitkomt, omdat men anders geld tekort kwam voor de andere leefbaarheidsprojecten.

Rond de zomer ontdekten de ambtenaren van Damen dat er een flinke fout was gemaakt. Aan het begin van deze collegeperiode zette de gemeente acht miljoen euro apart voor leefbaarheidsprojecten in wijken. Drie miljoen daarvan was voor de extra wensen rond de Rijnlandroute. Omdat er met de provincie nog werd onderhandeld over de Leidse bijdrage, werd dat bedrag geheim gehouden en als het ware verstopt in de leefbaarheidspot.

Wethouder Damen: “Er stond natuurlijk geen hekje om die drie miljoen binnen het totale bedrag. Daardoor kon het gebeuren dat er in de afgelopen jaren allerlei voorstellen zijn gedaan waarbij geld uit die pot als dekking is gebruikt. Rond de zomer ging ik met collega-wethouder Robert Strijk van bereikbaarheid om tafel omdat het besluit over de inpassingsmaatregelen aanstaande was. Toen kwamen we er achter dat er al meer was uitgegeven of gereserveerd dan er aan geld was.” Om de problemen niet nog groter te maken, zijn toen enkele projecten ‘on hold’ gezet.

Chris de Waard sprak wethouder Damen over het geld uit het geheime potje dat per ongeluk is uitgegeven.

Toen kort daarop werd besloten om geen extra inpassingswensen in te lossen was het financiële probleem voor Damen opgelost. Ze kreeg immers de beschikking over drie miljoen extra. Hoewel dat bedrag dus al deels was uitgegeven, hoefde ze niet naar de gemeenteraad voor extra geld. Wel voor uitleg. Volgens Damen zijn er geen plannen of projecten die niet door kunnen gaan door de fout. Dat was anders geweest als de drie miljoen wel nodig waren geweest voor bijvoorbeeld geluidsschermen langs de Stevenshof. Damen: “Dan had ik naar de raad gemoeten met de mededeling dat bepaalde plannen niet meer lukken omdat de pot leeg is, maar dat is nu niet aan de orde.”

 

Delen

16 reacties

 1. je kan beter met een hand langs een marktkraam met worsten lopen dan met een soosjalist langs een zak met geld.

  • Een Leids burger op

   Socialisten , en zeker die salonsocialisten bij de PvdA,, willen altijd sociaal zijn maar nooit tenkoste van henzelf maar altijd tenkoste van anderen.

 2. Als simpele burger blijft je je verbazen in dit dossier. Je wordt genaaid waar je bij staat.
  De drie miljoen stond voor de wijk Stevenshof om een aantal inpassingswensen te realiseren. Met de voormalige VVD GS Ingridt deBondt was afgesproken om modulaire inpassingen aan te besteden. B.v. horizontale schermen over de roetbak, geluidwerende bakwanden en stil asfalt. Met een extra bijdrage van PZH zou het zes miljoen worden. Uit z.g. “groene potjes”. Na 2014 is de VVD GS yup Floor Vermeulen de “baas” over dit project en zijn de bovengenoemde voornemens ineens van tafel. Dat wist de draaikont66 Strijk natuurlijk ook, dus kwam hij ineens met een verbreed aquaduct bij de Veenwatering op de proppen. Voor landschappelijk verbetering. Daarom hadden de Stevenshoffers nooit gevraagd. Om een maand later te verklaren dat het technisch-juridisch NIET kon. Je wordt genaaid waar je bij staat. En de rest van de inpassingsbeloften ook in het afvoerputje. NIETS bereikt na jarenlang inspreken, overleg en lobbies.
  Gisteravond probeerde Strijk nota bene de Wijkraad een foutief getal van 8 miljoen in de schoenen te schuiven. Er stond n.l. 3 miljoen voor de Stevenshof gereserveerd in dit bedrag voor beter leefklimaat. De 8 miljoen was voor ALLE wijken. Nu is er helemaal dus geen reservering meer omdat de PvdAdieu wethouder schijnbaar andere gaten moest vullen. Niet te filmen.

  Hopelijk verdwijnt de draaikont66 Strijk na maart 2018 en spoelt ie mee in de stroming van de Olde Rien richting de kust. U wordt bedankt en tot ziens. Ook die andere draaikont dr. Peter Bootsma (31 mei 2012, weet u nog?) pakt zijn biezen. U wordt bedankt en tot ziens.
  De burgers in de Stevenshof hebben een WOB aanvrage omtrent een aantal verdachte zaken rondom de inpassingswensen in behandeling. B.v. over de beweringen van Strijk m.b.t. een expert opinion die op basis van modellen inschat dat geluid en vervuiling bij die roetbak ver onder de normen blijft. En de praktijk?? De waarheid moet en zal boven water komen. Je wordt genaaid waar je bij staat. De Stevenshoffers blijven de 3 miljoen euro claimen. Beloofd is beloofd. Ook bij een hopelijk wat groener en duurzamer college na maart 2018. Dat betekent minder centrumverslaafde, onbetrouwbare neoliberalen VVD66 in de gemeenteraad en dus meer kansen voor de beste inpassing. Stevenshoffers blijf vechten voor uw zaak en geef uw stem NIET aan VVD66 volgend jaar!!!

 3. Een Leids burger op

  citaat::”Daardoor kon het gebeuren dat er in de afgelopen jaren allerlei voorstellen zijn gedaan waarbij geld uit die pot als dekking is gebruikt.””
  En door wie zijn die voorstellen dan gedaan? Door de raadsleden zelf? Men wist dan toch waar het geld voor die voorstellen vandaan zou komen IS het niet?
  Als dat zo is moet men nu achteraf niet zeuren natuurlijk.

 4. Beschamende vertoning. Terwijl er geld gereserveerd stond, zijn bestuurders en politici bij de aanleg van de Rijnlandroute niet bereid om iets extra’s (terug) te doen voor natuur, landschap en milieu. Als dit op lokaal niveau al het geval is, dan hoeven we van wereldwijde klimaattoppen niets te verwachten. Alle vergoelijkende woorden van de heren en dames politici ten spijt, is dat de enige trieste conclusie die hier kan worden getrokken…..

  • Dat klopt, de wereldwijde klimaattoppen hebben geen enkele zin. Hele ladingen gedelegeerden en ministers uit vele landen komen met heel veel vervuilende vliegtuigen naar Parijs, verblijven in hele mooie hotels in Parijs en sluiten hele mooie akkoorden met vele inlegvellen in Parijs. Punt uit.

   NL heeft een koolstof budget. D.w.z. als zij meer dan dit budget uitstoot, net als andere landen zoals V.S., China etc. die hun eigen budget hebben dan is er een grote kans op een klimaatramp. Meer dan 2 C temperatuurstijging. In 5 miljoen jaar was het ppm CO2 niet zo hoog en ook in zo’n korte tijd. In 150 jaar van 290 naar 405 ppm. Homo sapiens=homo destructivus. Klimaatontkenning.

   NL komt er nooit. Schiphol moet groeien, Rutte III gaat voor meer wegen, meer mobiliteit=vvdrijheid, kolencentrales blijven nog open, de economie moet nog harder groeien…. In 2025 zal NL zeker niet onder dit koolstof budget kunnen blijven. De CO2 uitstoot stijgt daarentegen. De weinig transparante politiek in dit land en stad is er een van intense tegenstrijdigheden ten nadele van klimaat, milieu en leefomgeving.

   De Rijnlandroute is een klein schakeltje in het grote geheel van een fossiele samenleving die door de groeiverslaafde gevestigde orde in stand blijft.
   Ik hoop het beste voor een ieder, maar vrees dat door het huidige politieke klimaat de volgende generaties een hoop problemen staat te wachten. Leidenaren b.v. kunnen het doen met twee vernietigde polders, weggejaagde roof- en weidevogels, verziekte recreatie en een kaalgeslagen landschap.
   “Waar de frisse luchten nu nog waaien, komen dadelijk uitlaatgassen en fijnstoffen de kanker zaaien”. En de files verdwijnen echt niet. De worden alleen maar langer.

   De groeiverslaving is niet de zaligmakende oplossing, maar juist het cardinale probleem van deze tijd.

 5. Voodoo-financiën, ambtelijke blunder, bedrog…? Zeg het maar. Het deugt in ieder geval niet. Was het politieke opzet, hebben ambtenaren dom geblunderd, werd de wethouder door ambtenaren belazerd?

 6. Voorschotenaren volgen Stevenshoffers. Onbetrouwbare Provincie Zuid Holland en haar gebruikte modellen om de inpassing van Rijnlandroute en A4 door te drukken wordt niet meer geloofd. VVD Gedeputeerde Floor Vermeulen wij zijn nog klaar met uw neoliberale trukkendoos!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline