GroenLinks Voorschoten houdt fietstocht langs bomenkap Rijnlandroute

2

“Waar ooit de trotse bomen wiegden in de wind..”, de afdeling Voorschoten van GroenLinks droomt nog van de tijd, nog niet eens zo lang geleden, dat er heel wat meer bomen stonden langs de route waar is begonnen met de aanleg van de Rijnlandroute.

“De bomen zijn helaas niet meer terug te plaatsen. Wel blijven wij ons inzetten voor herplant en geluidsschermen”, zegt fractievoorzitter Monique Lamers. “Wat we ook gaan doen, is in beeld brengen wat er precies aan de hand is. Onze zorgen delen, duidelijk maken dat dit dus de prijs is voor een hardnekkig vasthouden aan de keuze voor groei van het autoverkeer en tegen andere vervoersmogelijkheden, tegen de natuur en een gezonde leefomgeving”.

Een van de manieren waarop GroenLinks Voorschoten wil laten zien welke gevolgen de aanleg van de nieuwe verbindingsweg tussen de A44 en de A4 heeft voor de natuur is een fietstocht langs de plekken van de bomenkap voor de RijnlandRoute en verbreding van de A4. Lamers: “De massale bomenkap is de prijs die wordt betaald voor meer asfalt. Bij de aansluitingen van de RijnlandRoute en bij de tunnelmonden is het het duidelijkst te zien. En ook het schrijnendst”.

Aanstaande zondag wordt er om 13.30 uur verzameld bij Brasserie Buitenhuis aan het Valkenburgse Meer. Om 14.00 uur start een fietstocht van een uur via het buitenom fietspad in de Stevenshof naar de Oostvlietpolder en daarna door naar de Meeslouwerplas in de Vlietlanden. GroenLinks nodigt iedereen uit om mee te fietsen. “Het wordt een fietstocht die weliswaar de wonden van de bomenkap laat zien, maar die hopelijk ook inspireert tot positieve daden voor onze natuur,” zegt Lamers.

Aanmelden voor de fietstocht kan via een mail aan secretaris@glvs.nl, maar is niet noodzakelijk.

 

Delen

2 reacties

  1. De neoliberalen van VVD66 (en met hulp van de collaborateurs van o.a. SP) in de Provincie en in Leiden zijn een teken des tijds geworden. Klimaataccoorden, verkiezingsprogramma’s, beloften aan de bevolking ten spijt. Niets kan deze rechtse bulldozers nog stoppen. Ze zullen tot het laatste moment, tot de onvermijdelijke financiële en economische ineenstorting van het westerse kapitalisme, deze aardkloot blijven leegplunderen, uitbuiten en kaalslaan. In het klein zien we nu de dramatische gevolgen in en om Leiden en Voorschoten. De omgekapte en argeloos neergekwakte bomen, de troosteloze boomstronken en het steeds kalere landschap. Voor… “probleem oplossend” asfalt, uitlaatgassen, herrie en vooral nog meer files. Maar de mensen in de stad Leiden worden helemaal niet bevrijd van de dagelijkse ellende bij de bekende knelpunten. U wordt ronduit “geschiphold” door uw bestuurders.
    Dat de provincie een onbetrouwbare partner was, is en zal zijn, blijkt wel uit het feit dat zij nu ineens gekapte bomen gaat herplanten nabij Stompwijk ipv. in de kaalgeslagen Vlietlanden. We zullen niet raar opkijken dat in de Papewegse- en Oostvlietpolder hetzelfde lot staat te wachten. Overigens deskundigen denken dat maar 33% van de aanplant tot volwaardig groen uitgroeit. En dat in een overoverbevolkt, reeds sterk ontbost deel van de Randstad. Het wordt hier alleen maar pekzwarter.
    Maar ook in Leiden zit een zeer onbetrouwbaar college. Neoliberale, centrumverslaafde draaikonten die de erbij hangende wijk de Stevenshof letterlijk en figuurlijk “geschiphold” hebben. Achterbakse politiek. Naar de hel met die lieden!
    Deze fietstocht betekent ook het definitieve afscheid van de ongerepte vogelrijke polders, de 9000 bomen en zeer oude waterlopen. Kaalgeslagen voor een korte termijn groei economie die met gratis geld van de ECB en historisch lage renten in stand gehouden wordt. En om zombie banken en bedrijven en haar zakkenvullende elite te laten overleven. De huidige “florerende economie” en bijbehorende autoverslaving zijn maar zeer tijdelijk. Zelfs Klaas Knot van de DNB schijt al in zijn broek. En dan zal blijken dat ook de Rijnlandroute volkomen overbodig was. Weggegooid geld. In onze schuren staan de hamers, bijlen en drilboren al klaar om deze roetriool tot de laatste asfaltkorrel weer op te breken en in het neoliberale graf te storten. Want dat verderfelijke systeem heeft zijn langste tijd wel gehad. RIP.

  2. Ik word er al naarvan doir erlangs te rijden, dus ik ga dat niet bewust opzoeken. Vanuit de mors de a4 bereiken is drama, daar ben ik wel eens. Leiden ontgroent zorgelijk hard naar mijn idee… 🙁

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Je bent nu offline