Topaz bezorgt bewoners mooie dag met jaarlijkse sportdag

7

Ruim veertig bewoners van zes verschillende woonzorgcentra van Topaz deden donderdag mee aan de jaarlijkse sportdag. De vijfde editie werd gehouden in Sporthal Cleyn Duyn in Katwijk. Daar werden allerlei aangepaste sportieve spellen gespeeld waaronder ballontennis. De bewoners van Zuydtwijck uit Leiden gingen er aan het eind van de dag met de eerste prijs vandoor.

Loes Schoffelen was een van de deelneemsters. Ze genoot van de dag en deed zeker niet mee voor de prijzen. “Heel erg leuk dit, de lol die je ervan hebt! Ik heb moeilijke handen, maar ik probeer zoveel mogelijk mee te doen.” Op haar rolstoel was een bord bevestigd met daarop de tekst ‘Niet meer zo jong en snel, maar toppers zijn we wel’. “Zo is dat. We zijn dan wel beperkt, maar we hebben plezier erin. Meer plezier dan menig jong mens.”

Aan het einde van de dag bleek dat Zuydtwijck, het huis waar mevrouw Schoffelen woont, de eerste prijs had gewonnen. “Dit had ik echt niet verwacht”, zegt ze met een mooie beker op haar schoot. “We gaan proberen de eerste prijs volgend jaar te verdedigen. Maar het belangrijkste is dat je er plezier in hebt.” Zo stonden eigenlijk alle deelnemers van de dag erin. Ze waren blij met de prijzen en medailles die als aandenken werden uitgereikt, maar het belangrijkste was dat ze plezier met elkaar hadden gehad.

Extra sportdag

Alle huizen van Topaz mogen meedoen aan de jaarlijkse sportdag. Dit jaar waren zes van de negen huizen vertegenwoordigd. Organisator Bram Poelsma legt uit hoe de dag eruit ziet. “Het is een aangepaste versie van een sportdag zoals je die misschien nog van de basisschool kent. Het is volledig aangepast op onze doelgroep, dus er zijn veel zitactiviteiten. De mensen die nog kunnen lopen kunnen iets moeilijkere spelletjes doen en voor de mensen in de rolstoel zijn de spelletjes ook weer aangepast zodat iedereen lekker mee kan doen. Daar gaat het om.”

Wat veel bewoners betreft zou de sportdag wel vaker dan één keer per jaar mogen plaatsvinden. Poelsma: “Ja het is eigenlijk iets te weinig hè? Het is heel erg leuk om te doen en je ziet ook dat de deelnemers het super leuk vinden. Je zou het bij wijze van spreken elke maand willen organiseren maar dat is gewoon niet haalbaar. De afgelopen twee jaar zijn er wel locaties die zelf nog een extra sportdag organiseren.”

Bewegen is altijd gezond

Ook de begeleiders hadden het tijdens de sportdag erg naar hun zin. Eén van hen was Jacqueline Ketting: “Het is zo’n leuke, gezellige, fantastische dag! De fanatiekheid om te winnen komt weer naar boven, maar het is vooral een warme gezellige dag met elkaar waar heel veel wordt gelachen. Een mevrouw uit Overrhyn is al 97. Ze is half blind en zit in een rolstoel. Haar heb ik al een paar keer horen zeggen hoe leuk ze het vindt en dat het fantastisch is dat ze dit nog mee mag maken. Dat is zo mooi om te zien. En bewegen is natuurlijk voor iedereen goed. Al wordt je 100.”

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen

7 reacties

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline