Museum De Lakenhal krijgt Universiteitskamer

Stedelijk museum De Lakenhal krijgt een Universiteitskamer. Daar gaat het museum de geschiedenis van de Universiteit Leiden belichten. Eerder werd de ruimte die op de tweede etage van het verbouwde museum komt uit de plannen geschrapt omdat er een bezuiniging van zo’n 15% moest worden doorgevoerd.

Dankzij een particuliere gift van een half miljoen euro kan de kamer nu alsnog worden gerealiseerd. Dat schrijft cultuurwethouder Strijk in een update aan de gemeenteraad. Extra geld van de gemeente blijkt niet nodig. De raad was daartoe wel bereid.

Het museum is al enige tijd bezig met het werven van fondsen. Dat gaat voorspoedig. In totaal is 4,2 miljoen euro binnen. daarvan is 3,3 miljoen bestemd voor de restauratie en uitbreiding van het museum. de overige negen ton is voor aanvullende museale onderdelen.

Bij de renovatie van de bestaande museumgebouwen meldt Strijk ook enkele tegenvallers. Zo bleek een vloer in dermate slechte staat dat deze vervangen moest worden door een nieuwe onderheide betonvloer. Een deel van het metselwerk aan de achterkant van de Lakenhal was ook in slechte staat. Het was daarom nodig om het te verankeren aan de achtergelegen muur. Ook is er was asbest aangetroffen, maar dat was volgens verwachting.

Extra geld is ook hier niet nodig. De tegenvallers kunnen worden opgevangen binnen het beschikbare budget. “De voornaamste risico’s op dit moment hebben dan ook geen betrekking op de financiën, maar op de planning,” aldus Strijk die ook nog enkele leukere mededelingen kan doen. Zo zijn er twee oude waterputten aangetroffen en zijn de kozijnen van enkele ramen die ooit zijn dichtgezet in redelijk goede staat. Ze worden in oude glorie hersteld.

Later deze maand arriveren de prefab-betonnen liggers die de plafonds gaan vormen van de tentoonstellingszalen op de bouwplaats.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline