Stedelijk Beheer en vrijwilligers maken de stad schoon na Leidens Ontzet

13

Stedelijk Beheer heeft vannacht samen met 25 vrijwilligers de stad weer schoongemaakt na Leidens Ontzet. Ook wethouders Paul Laudy en Marleen Damen hielpen daarbij mee. Om 02:00 uur trokken de eerste schoonmaakploegen door de stad en en de loop van de ochtend was de meeste troep weer weg.  Donderdag en vrijdag worden de laatste hoekjes en gaatjes schoongemaakt.

Reanne van Kleef nam vanmorgen vroeg een kijkje bij de schoonmaakwerkzaamheden en sprak met manager Inzameling & Reiniging Willem Guijt van Stedelijk Beheer.

“De stad gaat over een paar uur weer leven en we proberen de delen die het drukst bezocht zijn als eerste schoon te maken”, vertelt manager Inzameling & Reiniging Willem Guijt van Stedelijk Beheer om 04.30 uur ’s ochtends. “De Haarlemmerstraat, de Breestraat, de omgeving van het stadhuis en het Stationsplein. Dat doen we met alle manschappen van reiniging en in de nacht van 3 op 4 oktober is het ook gebruikelijk dat er zo’n 25 vrijwilligers meedoen. In totaal zijn we met een man of vijftig bezig.”

Deze diashow vereist JavaScript.

Om 04:00 uur lagen er nog bergen afval in Leiden.

De hoeveelheid afval was dit jaar niet meer dan de afgelopen jaren. Dat is volgens Guijt ook afhankelijk op welke dag het feest valt. “Vorig jaar viel het heel bijzonder met ook nog een weekend ertussen. Dat zagen we ook wel terug in het afval. Dit jaar week niet af van de andere jaren. Deze ploeg gaat nu tot 14.00 uur door en ik denk dat de stad dan voor zeventig tot tachtig procent schoon is.”

Bij het centraal station werden alle losse afvalbakken verzameld. Ondanks dat die stuk voor stuk propvol zaten, lag de stad nog vol met bergen afval. Guijt: “Of het dan wel zin heeft dat we die neerzetten? Ja natuurlijk! Want alles wat in een afvalbak zit hoeven we niet op te rapen en waait niet alle kanten op.”

Wethouder Paul Laudy van Openbare Ruimte hielp zelf net als afgelopen jaren ook een handje mee. “Ik vind het niet alleen belangrijk om mee te helpen omdat het gewoon heel veel werk is om de stad weer schoon te maken, maar ook om waardering uit te spreken voor de mannen en vrouwen van beheer die dit het hele jaar door doen.”

Ieder jaar neemt Laudy ook een collega wethouder mee. Dit jaar was Marleen Damen aan de beurt. “Het gaat goed, ik ben nog best fit. Heel mooi om de stad ook zo te zien en dit samen met de mannen en vrouwen van beheer te mogen doen.”

Wethouder Paul Laudy en Marleen Damen waren ook al vroeg op pad om de stad schoon te maken.

Hoewel de meeste Leidenaren er niet aan moeten denken om zo vroeg al weer op stap te zijn, melden zich elk jaar weer meer vrijwilligers aan dan er kunnen meehelpen. “Er melden zich meestal zo’n 30 tot 50 vrijwilligers aan. Om het voor ons behapbaar te houden, werken we  meestal met 25 tot 30 vrijwilligers. Anders kunnen we ook geen toezicht houden. Last-minute aanmeldingen kunnen we dus niet meer aannemen”, aldus Guijt.

Deze diashow vereist JavaScript.

Ongeveer vijftig mensen maakten vannacht Leiden weer leefbaar.

 

Delen

13 reacties

 1. Hartelijk bedankt voor het opruimen van alle rommel van 3 oktober.
  Respect voor jullie allemaal.

 2. “Of het dan wel zin heeft dat we die neerzetten? Ja natuurlijk! Want alles wat in een afvalbak zit hoeven we niet op te rapen en waait niet alle kanten op.”

  Viel me ook op. Overal volle afvalbakken.
  Als ze er volgend jaar 2x zoveel neerzetten hoeven ze maar half zoveel te vegen 🙂

 3. maarten kersten op

  Lof voor al die mensen die Leiden weer hebben “bevrijd” . Van de rommel dus. En we hebben op 2 en 3 oktober Leiden ook weer bevrijd van “den Spanjool”. In de optocht waren er prachtige scènes, vele kostuums en daarom ook een Hoppezak-hulde, Verder de gebruikelijke lange opstoppingen en gaten, maar ook….bevrijders ! Een stoet aan geallieerde militairen in uniform, hun voertuigen en de Liberation Marching Band. Gelukkig geen Spaanse militairen… Nee, dat kun je beter aan de nazaat van Filips de Tweede in het hedendaagse Madrid overlaten ! Deze Filips de Zevende verdedigde in een bestraffende radiotoespraak het gewelddadig optreden door de Spaanse millitairen tegen de opstandelingen in Barcelona. Als dát maar weer geen 80-jarige oorlog wordt… Zou Leiden zich nu ook niet solidair moeten verklaren met de Catalanen die zich net als de Leidenaren van 1574 aan het Madrileense juk proberen te ontworstelen? Het telegram van de Leidse raad aan B&W van Barcelona kan dan luiden: “De burgerij van Leiden, zojuist, in 1574,  bevrijd van de Spaanse militairen, verklaart zich solidair met de bevolking van Barcelona en de regio Catalunya/Catalonië, die zich óók rond 3 october met een referendum trachtte te bevrijden van de oude politiek”… 

 4. Mr. Kersten, wat een belachelijke vergelijking. De Spaanse grondwet verbiedt onafhankelijke gebieden. Zou Catalonie onafhankelijk willen worden, moet dat door verkiezingen worden gerealizeerd. Ik dacht niet dat de burgers van Barcelona zaten te wachten op hutspot.

 5. Super van die vrijwilligers, echt kanjers!
  Er zijn meer vrijwilligers dan de gemeente aankan? ??
  Er zouden toch echt meer vuilnisbakken en/of containers moeten komen in Leiden!
  Is er dan niemand die een goede oplossing bedenkt ?voor al het straatafval?

 6. Lof aan de schoonmakers! Jammer dat Leidenaren weer zo’n plastic soup achter laten in de stad. Dat zou toch anders moeten. Misschien dat de gemeente en 3-10 vereniging hierop volgend jaar meer zouden kunnen oproepen/toezien.

  Off topic. Ik ben het in zoverre eens met inspreker MK dat de dialoog tussen het ongedeelde Spanje en Catalonië niet erg van de grond komt door toespraken van die partijdige Koning Felipe VI en het optreden van de uiterst corrupte neoliberale politicus Rajoy. Rajoy wordt uiteraard door “meer Europa” in Brussel gesteund. De EU heeft noch veroordeeld noch bemiddeld en dat geeft te denken. Catalonië verdient 20% van BNP maar zit onder het corrupte juk van Madrid. Hieruit voort komt de nu ontketende “1574 versie” voor Barcelona als diepgewortelde onvrede. De status van Catalonië moet herzien worden en de Catalanen niet tegen elkaar uitgespeeld. Dialoog dus. Misschien een Leidse onderhandelaar?

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline