Genomineerde projecten Rijnlandse Architectuurprijs

RAP Leiden heeft zojuist de gebouwen en projecten bekend gemaakt die in aanmerking komen voor de RAP071, de Rijnlandse Architectuur Prijs 2017. De 26 projecten op de longlist zijn afkomstig uit de tien deelnemende gemeenten in de Leidse regio en variëren sterk in grootte en karakter.

De komende maand buigt een jury zich over de selectie om tot een shortlist te komen. Op 28 oktober wordt de shortlist bekend gemaakt en kunnen inwoners uit de regio online een stem uitbrengen op hun favoriete gebouw.

Genomineerden
Alle 26 genomineerde projecten zijn samengesteld in een longlist die op een digitale kaart is te bekijken. Op de lijst onder andere in Leiden het Aalmarktgebied, de Asian Library en de parkeergarage aan de Lammermarkt, uit Oegstgeest watervilla’s Vergulde Draak, het woonhuis en de praktijk van huisarts Kortmann in Zoeterwoude en de nieuwe fietsverbinding De Gravenpad in Leiderdorp.

De jury van de tweejaarlijkse architectuurprijs heeft een nieuwe voorzitter. Het is Hilde Blank, de stadsbouwmeester van Leiden. Verder zitten in de jury Thijs Asselbergs (Architectuurcentrale, TU Delft), Walter van Nieuwland (Dorp, Stad en Land) en Jan Willem ter Steege (bestuurslid RAP Leiden). Namens de winnaar van de vorige editie (Royal Haskoning DHV) neemt Richard van den Brule plaats in de jury.

Stemmen voor de publieksprijs
Met de bekendmaking van de shortlist op zaterdag 28 oktober start ook de stemperiode voor de publieksprijs, waarin inwoners van de deelnemende gemeenten via www.rapleiden.nl een stem kunnen uitbrengen op hun favoriete project. De stembussen sluiten een maand later, op 27 november, twee dagen voor de uitreiking. Bij de voorgaande editie brachten ruim 2000 mensen een stem uit. Toen won Kustwerk Katwijk, dat eveneens met de juryprijs aan de haal ging.

Uitreiking op 29 november
De feestelijke uitreiking vindt plaats op woensdag 29 november tijdens een speciale editie van Stadscafe in Scheltema Leiden. Die avond worden zowel de winnaar van de jury- als de publieksprijs bekend gemaakt.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline