Watergeuzen brengen paté en wijn mee bij bevrijding Leiden

3

De officiële start van Leidens Ontzet vond gisteren plaats bij het Waaghoofd. Daar knalden de kanonnen toen de watergeuzen onder leiding van Boisot (vertolkt door Peter Labrujère) de stad binnenvoeren. Daarmee werd de start van Leidens Ontzet officieel ingeluid om 15.74 uur. Aansluitend begon de inschrijving voor Haring & Wittebrood en Hutspot in De Waag.

Chris de Waard en Reanne van Kleef maakten gistermiddag een uitgebreide radioreportage over de intocht der geuzen en de daaropvolgende inschrijving voor Haring & Wittebrood en Hutspot.

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen

3 reacties

  1. Door een wetenschappelijke en hedendaagse morele bril bekeken waren de watergeuzen vooral een stel brute zeerovers en primitieve rabauwen. In ieder geval waren ze geen lieden waarmee weldenkende mensen nu graag in verband zouden willen worden gebracht. Andere tijden, andere waarden en mores, zullen we maar zeggen. Een wat meer wetenschappelijk-historische benadering, weg van de mythen en andere flauwekul, van “Leidens ontzet” zou niet overbodig zijn. Maar feiten en nuances zijn natuurlijk commercieel minder interessant.

    • Jantje van Leiden op

      Inderdaad, dat zgn. bevrijdingsclubje was een zooitje ongeregeld. Dat valt goed te lezen in de geschiedschrijving van Wagenaar.

  2. A. Rijnsburger op

    In 1981 hield de 3-octoberschool al een geuzenfeest ze voeren van de Schelpenkade naar het Van der Werffpark, dus zo origineel is dat niet Mevr. Tineke Schutte.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline