1500 Leidenaren smeren de kelen tijdens oefenen koraalzang

Bijna 1500 Leidenaren kwamen woensdag naar de Hooglandse Kerk om daar onder leiding van dirigent Wim de Ru de koraalliederen voor 3 oktober te oefenen. Ook droeg stadsdichter Wouter Ydema zijn derde en laatste ‘3 oktobergedicht’ voor en werd er zoals elk jaar weer een krans gelegd bij de graftegel van burgemeester Van der Werf.

De koraalliederen die op 3 oktober om 08.00 uur ’s ochtends in het Van der Werfpark worden gezongen zijn vaak lastig en daarom krijgen Leidenaren al 27 jaar oprij de kans om ze onder de kundige leiding van De Ru te oefenen. Waar dat twintig jaar geleden nog honderd mensen waren, wordt de Hooglandse Kerk met het oefenen steeds voller en staat het evenement op het punt om de maximum capaciteit te bereiken. Dit jaar werd er extra hard gerepeteerd op Oh ghij stadt van Leiden. De tip die de dirigent meegaf voor iedereen die thuis nog eens wil repeteren: goed articuleren en zet de liederen maar goed in!

Chris de Waard sprak na afloop van de Koraaloefening met stadsdichter Wouter Ydema die eind januari 2018 wordt opgevolgd.

Voor stadsdichter Ydema was het een bijzonder moment. Hij zwaait af als stadsdichter en daarmee werd zijn derde 3 oktobergedicht ook het laatste. De afgelopen drie jaar maakte hij een gedicht in het thema van Leidens Ontzet, dat dit jaar ‘Parade Royale’ is. Hij biechtte op dat hij zich daar dit jaar niet aan heeft gehouden. “Omdat dit het laatste gedicht is, heb ik gewoon gedaan wat ik leuk vond.”  De gedichten zijn gebundeld en werden gratis uitgedeeld aan de bezoekers.

Reanne van Kleef was aanwezig in de hooglandse Kerk en maakte een reportage van het oefenen van de koraalliederen. Achtereenvolgens: Eerste couplet ‘Leiden stad van mijn hart’, enkele oefenaars, dirigent Wim de Ru, Rik Kamps en Michiel Zonnevylle van de 3 October Vereeniging.

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline