Geuzenintocht en inschrijving haring en wittebrood luiden viering Leidens Ontzet in

1

De geuzen varen vanmiddag Leiden binnen met voorop in de vloot voorman Boisot. Rond 16.00 uur komen de boten het water van de Apothekersdijk op. Om 15.74 uur (voor niet-Leidse horloges 16.14 uur) wordt de spectaculaire openingshandeling met kanonschoten verricht door loco-burgemeester Robert Strijk en Michiel Zonnevylle, voorzitter van de 3 October Vereeniging. Om 16.30 uur opent de Waag zijn deuren voor
de inschrijving van haring en wittebrood.

Chris de Waard sprak woensdag met voorzitter Michiel Zonnevylle van de 3 October Vereeniging over het oefenen van de koraalzang (dat is inmiddels achter de rug) en de geuzenintocht.

De vaartocht wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd door de 3 October Vereeniging. De geuzenintocht is de aftrap van de evenementen van de 3 October Vereeniging.

De geuzenintocht is een verwijzing naar de gebeurtenissen in 1574. Nadat de geuzen de dijken hadden doorgestoken, voeren ze namelijk via de Vliet naar Leiden met aan boord haring en wittebrood voor de uitgehongerde bevolking. Het stadsbestuur kreeg twee vleespasteien en een vat rode wijn. Tijdens de geuzenintocht van donderdag 21 september nemen de geuzen dezelfde gift voor het stadsbestuur mee. Daarom wacht loco-burgemeester Robert Strijk bij de Waag de boten op, samen met de voorzitter van de 3 October
Vereeniging.

Vanaf 15.30 uur varen de geuzen Leiden binnen. Vanwege ondieptes in het water is de oorspronkelijke route gewijzigd. De geuzen starten bij de Trekvliet en varen dan via Schelpenkade, Vliet, Rapenburg, Steenschuur, Herengracht, Oude Singel en Beestenmarkt rond 16.00 uur het water van de Apothekersdijk op. Na de openingshandeling met kanonschoten schrijft de 3 October Vereeniging alle Leidenaren die dat willen in voor de
uitreiking van haring en wittebrood.

Meer informatie over de geuzenintocht en de inschrijving haring en wittebrood staat op www.3october.nl.

Delen

1 reactie

  1. Even in het kader van de uitsluiting van K&G: is het andere mensen ook opgevallen dat een groot deel van de leden van de Commissie van Inschrijving van de Vereeniging gistermiddag wijn e.d. gepresenteerd kregen?

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Je bent nu offline