Van Peijpe trekt lijst GroenLinks Leiden

1

Het kan verkeren. In 2014 werd Walter van Peijpe op de lijst van zijn partij nog gepasseerd bij het verdelen van de verkiesbare plaatsen op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen, kwam vervolgens op eigen kracht alsnog in de raad doordat hij ruim voldoende voorkeurstemmen haalde en nu wordt hij door de Leidse afdeling van zijn partij voorgedragen als lijsttrekker. Er zijn geen tegenkandidaten. “Walter heeft zich de afgelopen tijd ontwikkeld tot het boegbeeld van GroenLinks Leiden,” schrijft de kandidatencommissie in het advies aan de leden.

Chris de Waard in gesprek met GroenLinks-fractievoorzitter Walter van Peijpe die door zijn partij naar voren is geschoven als lijsttrekker bij de komende raadsverkiezingen.

GroenLinks Leiden gaat er vanuit dat er bij de verkiezingen op 21 maart 2018 tenminste zes zetels worden gehaald. Nu heeft de partij er vier. De nieuwe fractie moet een mix worden van zittende en nieuwe raadsleden. Zo’n relatieve nieuwkomer staat op plek twee. Het is Emma van Bree die enkele maanden geleden aantrad als duoraadslid. “Emma is inhoudelijk scherp en politiek-tactisch sterk. Ze is duidelijk de nummer twee van onze lijst omdat ze de lijsttrekker op allerlei punten aanvult.”

Zittend raadslid Ashley North staat op plaats drie. “Een markante persoonlijkheid die zijn sporen in de raad ruimschoots verdiend heeft, aldus de kandidatencommissie die hem verder sterk noemt in het debat dat hij bovendien niet schuwt. Een kleurrijk persoon.”

Op vier zet GroenLinks Leiden weer een nieuw gezicht. Althans voor Leiden, want Gebke van Gaal is al lange tijd lid van GroenLinks en was enkele jaren geleden korte tijd duoraadslid in de gemeente Waterland. Vanwege een verhuizing naar Haarlem moest ze daar al snel mee stoppen. Nu woont ze hier. Haar beperkte politieke ervaring wordt voor de partij ruimschoots gecompenseerd door een sterk analytisch vermogen en politiek-strategisch inzicht. Haar deskundigheid ligt bij financiën en economie.

Jos Olsthoorn gaat in de advieslijst de vijfde zetel bezetten. “De verbinder van de fractie en expert op het gebied van groen, duurzaamheid, klimaat en bereikbaarheid. Ook essentieel voor de GroenLinks-fractie vanwege zijn goede contacten met andere partijen en met de pers.

Op de zesde plek staat op eigen verzoek Stéphanie Bakker. Vorige periode was ze raadslid, nu duoraadslid. Vanwege een drukke baan. Daarom wil ze ook alleen deel uit gaan maken van een grote fractie waarin de taken goed verdeeld kunnen worden. Bakker wordt geprezen om haar grote netwerk in de stad. Ze heeft veel ervaring en wordt verder getypeerd als een loyaal persoon met veel verantwoordelijkheidsgevoel. “Haar kennis en ervaring op het gebied van zorg, welzijn en onderwijs staan buiten kijf”.

Op zeven ook een bekende naam. Alex Friso. Het duoraadslid staat als ‘eerste opvolger’ op de lijst. Daarna volgen op de overige opvolgingsplekken de minder bekende namen. Marleen Schreuder (beoogd duoraadslid), Rembrandt Rowaan, Hester van Kruijssen, Ivo van Spronsen en Marcel Terlouw.

Tot door GroenLinks samengestelde top twintig bestaat verder uit Gerard Krol, Carin Tiggeloven, Sylvia Hageman, Esra Vander Heijden, Joost Schrieks, Siebe Schuemie, Michiel Jansen en Theo de Rottier.

Aanstaande woensdag worden de kandidaten voorgesteld aan de leden van GroenLinks Leiden tijdens de algemene ledenvergadering in Het Gebouw. Daar wordt ook het concept verkiezingsprogramma gepresenteerd. Op 25 oktober wordt het verkiezingsprogramma vastgesteld tijdens een speciale ‘amendementen-alv’ waar wijzigingsvoorstellen kunnen worden ingediend. De kandidatenlijst wordt op 29 november definitief vastgesteld.

Delen

1 reactie

  1. Gerard van Hees op

    Vanaf deze plaats wil ik alle kandidaten feliciteren met hun plaats op de lijst. En speciaal Walter die vorige keer op eigen kracht met zijn campagne ”Leve de stad” in de Raad wist te komen. Dat is wat we ook nodig hebben, volhouders. Het mooie van Walter is ook dat hij er altijd voor de stad is. Hij gaat voor Leiden.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline