Nieuwe steiger Oud Poelgeest onthuld door Boerhaave

2

Voormalig kasteelheer Herman Boerhaave kwam afgelopen zondag in hoogsteigen persoon naar landgoed Oud Poelgeest op de grens van Leiden en Oegstgeest om een nieuwe aanlegsteiger feestelijk in gebruik te nemen. Ook onthulde hij samen met de voorzitter van de Erfgoedtafel Landgoederen Jan Hoekema en de voorzitter van de Erfgoedtafel Trekvaarten Carla Breuer een informatiebord voor bezoekers van de kasteeltuin.

Chris de Waard was bij de onthulling en sprak achtereenvolgens met voorzitter Annelies Koningsveld van de Stichting Erfgoed Oud-Poelgeest, professor Boerhaave, burgemeester Carla Breuer van Teylingen, oud-burgemeester Jan Hoekema van Wassenaar, Alexander de Vos van scheepswerf Klaas Hennepoel, bestuurslid Jeroen Schuit van de Stichting Erfgoed Oud-Poelgeest, directeur dirk van Delft van Museum Boerhaave en burgemeester Emile Jaensch van Oegstgeest.

Boerhaave kwam aan per historische roeiboot van de historische scheepstimmerwerf Klaas Hennepoel die even verderop is gevestigd aan de Haarlemmertrekvaart. Via het ‘Grand Canal’ van Oud Poelgeest kwam Boerhaave aan bij de steiger. Hij bracht symbolisch een kist mee met plantgoed waarvoor in de Hortus geen plek meer is. Net als in de 18e eeuw. Het bleken Adelaarsvarens. In de tijd dat botanicus Boerhaave eigenaar was van Oud Poelgeest werd aan de varen een geneeskrachtige werking toegeschreven. Tegenwoordig is bekend dat ze zwaar giftig zijn.

Het gezelschap maakte vervolgens een wandeling over het landgoed. Onder meer langs het Pinetum en de Spiegelvijver die ook allebei zijn opgeknapt. Bij het Koetshuis van Oud Poelgeest is ook een restauratieproject afgerond. De oude enorme staldeuren zijn helemaal in oude luister hersteld.

De in Voorhout geboren Boerhaave was van 1724 tot zijn dood in 1738 eigenaar van landgoed Oud Poelgeest. Hij was in die tijd directeur van de Hortus Botanicus in Leiden.

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen

2 reacties

  1. Recent is gebleken dat het water te ondiep is. Afgevallen takken draaien in de schroef. Daarvan heb ik Oud Poelgeest op de hoogte gesteld.

    Maar Sjaak. Op 10 juni 2013 heb ik m.b.t. e.a. contact gehad met het hoogheemraadschap.

    Geachte Paul Florissen,

    Dank voor het antwoord.
    Vraag ik mij wel af of de genoemde waterdiepte van 0,50 een minimale diepte is of dat het ook meer zou mogen zijn.
    Een halve meter is uitzonderlijk weinig en voor het bevaren niet haalbaar.
    Ik ben uiteraard ook benieuwd waarom die eis gesteld wordt.

    Met vriendelijk groet,~Koene~D~Parmentier~

    Op 10 jun. 2013, om 11:11 heeft Florissen, Paul het volgende geschreven:

    Geachte heer Parmentier,

    Naar aanleiding van uw vraag het volgende. De watergang tussen de Haarlemmertrekvaart en kasteel Poelgeest vereist volgens de legger van Rijnland een waterdiepte van 0,50 meter. Voor het onderhoud van de watergang is de kadastrale eigenaar verantwoordelijk. Volgens de kadastrale gegevens is dit Stichting Erfgoed Oud Poelgeest. Ik heb nog niet kunnen nagaan of deze watergang verdacht zijn van explosieven. Hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

    Met vriendelijke groeten,

    Paul Florissen
    Vakspecialist Civiele Techniek
    Tel.: 071 – 306 37 64
    E-mail: paul.florissen@rijnland.net
    Hoogheemraadschap van Rijnland
    Archimedesweg 1
    2333 CM Leiden
    http://www.rijnland.net

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline