Architectuurplaquette Parkeergarage Lammermarkt onthuld

In de Parkeergarage Lammermarkt is donderdagmiddag de architectuurplaquette onthuld. Daarbij waren alle partijen aanwezig die betrokken waren bij de voorbereiding en realisatie van de garage: Gemeente Leiden als opdrachtgever, JHK Architecten en de combinatie parkeergarages Leiden Dura Vermeer/Besix. De architectuurplaquette is geen prijs, maar meer een waardering die de partijen op deze manier uitspreken voor de samenwerking en het resultaat.

Reanne van Kleef sprak met Chris de Vor (Gemeente Leiden), Chris de Jonge (JHK Architecten) en Peter Gossink (Dura Vermeer) over de architectuurplaquette voor de Parkeergarage Lammermarkt.

Op de plaquette is te zien wie het gebouw hebben gerealiseerd. Chris de Vor van Gemeente Leiden: “Je loopt zo vaak door de stad en dan zie je een mooi gebouw, maar je hebt geen idee wie het gebouwd heeft. Het is een heel herkenbare plaquette en we hopen dat je komende jaren op steeds meer plaatsen gaat zien dat er zo’n plaquette hangt en dat mensen het leuk vinden om even te kijken wie dat nou heeft gebouwd, wie erachter zit en waarom het er staat.”

Toen werd besloten om de garage te bouwen, werd er volgens De Vor ook meteen gekozen voor topkwaliteit. “We hebben jaren de discussie gevoerd over hoe hard het nodig was om dit te bouwen en hoeveel geld we ervoor over hadden. Als je alleen maar parkeerkelders bouwt, kun je je afvragen of dat nou het impuls is dat je aan de stad wilt geven. We wilden bereiken dat er minder auto’s op straat staan, mensen prettiger de stad in komen, bezoekers eerder kiezen voor Leiden. En ik denk dat deze garage dat echt wel doet.”

Prijzen

Er zitten nog een aantal mogelijke prijzen in de pijpleiding voor de parkeergarage. Mogelijk  zelfs die voor ‘Gebouw van het jaar’. Chris de Jonge van JHK Architecten: “Dat is een prijs vanuit de bond van Nederlandse architecten. Vorig jaar is die prijs in deze regio gewonnen door de parkeergarage in Katwijk. Dus de Gemeente Leiden kan er zeker voor gaan strijden om die prijs ook in de wacht te slepen met een parkeergarage. Ik vind het daar absoluut kansrijk voor. ”

De Vor: “Ja prijzen zijn natuurlijk mooi, maar ik vindt het belangrijkste dat we als Leidenaren met z’n alle trots zijn op deze plek.”

Leeg

Hoewel de partijen die betrokken zijn geweest bij het neerzetten van de garage enthousiast zijn over het resultaat, klinken er vaak geluiden vanuit de stad dat de garage is mislukt en constant ‘leeg staat’. Onterecht volgens De Vor: “Van de Morspoortgarage zei men ook dat hij leeg stond toen hij net open was. Als je nu kijkt is hij altijd voor de helft of twee derde gevuld en op zaterdag staat hij helemaal vol. En de Lammermarktgarage staat sowieso niet leeg. We moeten ook niet vergeten dat hij er pas net staat en mensen hem moeten leren vinden en waarderen. Er wordt nu nog volop gebouwd aan de bovenkant. Wij geloven echt dat het veel beter wordt en dat het over een paar jaar een visite kaartje is waar mensen naartoe gaan.”

Tijdens Leidens Ontzet moet de stad het overigens even zonder Lammermarkt Garage doen: door de kermis is deze niet te bereiken en dus ook gewoon gesloten.

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline