Sloop busbrug bij Transferium A44 gepaard met nieuwe busroutes

3

Aannemerscombinatie  COMOL5 begint over 10 dagen met de voorbereidende werkzaamheden voor de sloop van de busbrug die parallel aan de A44 over de Oude Rijn loopt. Een maand later start de daadwerkelijke sloop, waarbij de dekconstructie en de kolommen van de brug in stukken worden gesneden. Vervolgens worden de delen met behulp van pontons over het water afgevoerd.

De brug moet wijken voor het nieuwe viaduct dat in de A44 wordt gebouwd als onderdeel van de Knoop Leiden-West. Met de aanleg daarvan wordt in januari begonnen.

Ook deze boogbrug voor voetgangers verdwijnt bij de herinrichting van de knoop Leiden-West.

Nieuwe busroutes

Door de sloop van de busbrug wijzigen met ingang van zondag 20 augustus de routes van de twee Qliners die nu nog het Transferium A44 aandoen. Richting Den Haag gaan de buslijnen 385 en 386 een nieuwe route rijden over de Voorschoterweg. De halte Transferium A44 richting Den Haag vervalt.

Richting Katwijk rijdt Qliner 385 de huidige route, maar stopt niet bij de halte Transferium A44. Richting Oegstgeest blijft Qliner 386 over de A44 tot de afslag Oegstgeest rijden. De halte Transferium A44 vervalt.

Door de wijzigingen in de routes wijzigen de overstapmogelijkheden ook. Qliner 385 Sassenheim-Den Haag krijgt een nieuwe overstapmogelijkheid bij de N206/Valkenburg. Reizigers van de lijnen 30, 31 en 221 kunnen daar voortaan overstappen op de Qliner in beide richtingen.

Wie reist met lijn 38 uit Valkenburg of met lijn 250 uit Lisse, kan op Leiden Centraal (lijnen 38 en 250) of op station Sassenheim (lijn 50 uit Lisse) overstappen op de trein naar Den Haag.

Passagiers van Qliner 386 met bestemming Leiden, kunnen voortaan bij halte Leidsebuurt in Oegstgeest overstappen op lijn 20/21 richting Leiden Centraal.

Delen

3 reacties

  1. petra hoogeveen op

    wie was ook alweer de 1000ste wandelaar over die brug??? OOOOOOOOOo die was er niet. Nauwelijks gebruikt, geldverspilling geweest van de provincie

  2. Helemaal eens met Petra Hoogeveen. Op die boogbrug heb ik vrijwel nooit iemand zien lopen. Dat was een staatje van kapitaalvernietiging, waar geen verkeerdeskundige aan te pas is gekomen. Hopelijk krijgt die brug nu een beter bestemming.

  3. Het onderliggende project Rijnlandroute kun je een echte geldverspiller noemen. Een duizend miljoen euro voor een weg die de problemen in en rond Leiden niet oplost. De provinciale MERs hebben dit nota bene onomstotelijk aangegeven. En dadelijk 9000 bomen wegvaagt, vele hectaren weidevogel- en recreatiegebied opoffert en de omwonenden na 2022 in chronisch lawaai en fijnstof onderdompelt. In een regio waar al bijna geen groen meer is, Leiden bungelt al tijden onderaan met 59 m2 groen per inwoner. Symbolisch is hier de afbraak van de busbrug over de Olde Rien dat door nieuw wegdek voor de oude economie dieselgates vervangen wordt. Burgerinitiatieven kwamen met betaalbare en duurzame alternatieven die autoverslaafd NL toch een goede doorstroming in de Leidse regio bieden, maar tegelijk natuur en leefomgeving sparen. Tesamen met voorstellen om de ongebreidelde mobiliteit vanwege het milieu en klimaat aan banden te leggen.
    De provincie en gemeente gedragen zich weinig professioneel en kundig bij het aansturen van dit project naar COMOL5 en bij het verlenen van vergunningen. De Rijnlandroute is duidelijk een jas te groot voor deze lagere overheden gevuld met carriere politici met een lange struisvogelnek. Helaas wordt deze regio gedomineerd door de neoliberalen van de VVD66 met steun van SP, PvdA en CDA. Deze gevestigde orde partijen realiseren zich niet dat de wereld van morgen er heel anders uit komt te zien. De banken crisis van 2008 zorgde voor een sterke terugval in mobiliteit en economische activiteit. Deze crisis is “overwonnen” doordat de corrupte centrale banken van Draghi, Yellen e.a. een tsunami van biljoenen dollars/euro’s gratis geld bij zelfs negatieve renten in de economie stortten. Gevolg: zeepbellen op huizenmarkt, opgeblazen hoogconjunctuur, absurde bedrijfsovernamen (denk aan AKZO, Unilver), aandelenterugkoop bij massa ontslagen en overgewaarde aandelenbeurzen. Bij volkomen onhoudbare schuldenposities van de overheden in de V.S., Japan en Europa komt hier binnen afzienbare tijd een abrupt einde aan. De mobiliteit zal dramatisch ineenzakken en de welvaart als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dat heb je ervan wanneer de kortetermijn politieke partijen kiest die geld lenen en verspillen op kosten van de volgende generaties. En de overgang naar een duurzame, houdbare samenleving doen stagneren. Laten we proberen dit project alsnog af te schieten in 2018 en 2019 door deze verantwoordelijke partijen in de gemeente en de provincie aan de kant van de “weg” te zetten. En de vuilniswagen en het sloopbedrijf maar gelijk langs te sturen. Voor een duurzamer en kleinschaliger Leiden, Zuid Holland en Nederland.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline