Meteorietendag bij Naturalis

Enkele weken geleden was de vondst van de zesde meteoriet die ooit in Nederland is gevonden groot nieuws. Het stuk ruimtesteen van ongeveer een halve kilo sloeg in bij een schuurtje in het Noord-hollandse Broek in Waterland en verbrijzelde daarbij een dakpan.

Het gesteende werd naar Naturalis gebracht voor nader onderzoek. Het museum ziet er nu ook een mooie aanleiding in om meer te vertellen over meteorieten. Daarom wordt er volgend weekeinde een heuse meteorietendag georganiseerd.  Deze is te bezoeken met een entreekaartje voor ‘Op expeditie met Naturalis’.

Tussen 11.00 en 16.00 uur wordt het Paviljoen op de binnenplaats van het Pesthuis op zondag 13 augustus omgedoopt tot het Planetenpaviljoen, waarin de onderzoekers en experts van de Broek in Waterland meteoriet elk half uur flitscolleges geven. daarbij is er ook gelegenheid om hen vragen te stellen en kunnen de bezoekers bij een onderzoekstafel het geleerde in praktijk brengen bij ‘Meteoriet of niet?’ waarbij de herkomst van meegebrachte meteorieten ter plekke worden onderzocht. Vaak zal het om een meteoniet gaan, maar wie weet.

Flitscolleges in het planetenpaviljoen
De meteoriet experts Leo Kriegsman van Naturalis Biodiversity Center en Niek de Kort en Sebastiaan de Vet van de KNVWS, werkgroep meteoren vertellen alles over meteorieten.

11.00 uur Nederlandse meteorieten door Niek de Kort.
11.30 uur Wat vertellen meteorieten ons? door Sebastiaan de Vet
12.00 uur Hoe herken je een meteoriet? door Leo Kriegsman

12.30 uur Pauze

13.30 uur Nederlandse meteorieten door Niek de Kort
14.00 uur Wat vertellen meteorieten ons? door Sebastiaan de Vet
14.30 uur Hoe herken je een meteoriet? door Leo Kriegsman

16.00 uur Einde

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Je bent nu offline