Ricciotti ensemble brengt Highlands naar de lage landen

De 41 jonge musici van Nederlands bekendste straatsymfonieorkest, het Ricciotti ensemble, brengen ‘de Highlands’ naar Leiden. Op 21 juli verzorgt het ensemble een concert in Openluchttheater Leidse Hout dat geheel in het teken staat van Schotse muziek. Keltische melodieën, Schotse traditionals, door Schotland geïnspireerde muziek van klassieke componisten en nummers van Schotse bands als Salsa Celtica, The Treacherous Orchestra en Dougie MacLean passeren de revue. Uiteraard zullen fiddle en doedelzak daarbij niet ontbreken.

Al eeuwenlang weet het ruige landschap en de bewogen historie van Schotland musici en andere kunstenaars te inspireren. Traditionele muziek is nog steeds volop aanwezig in Schotse kroegen. Ook diverse pop- en jazzartiesten verwerken Schotse invloeden in hun muziek. Uit dit brede palet selecteerde het Ricciotti zo’n 31 muziekstukken die een mooie dwarsdoorsnede geven van ‘Schotse’ muziek door de eeuwen en genres heen.

Een greep uit het programma: zeer voor de hand liggend zijn natuurlijk de Schotse symfonie van Mendelssohn en de Four Scottish Dances van Malcolm Arnold. De Marche Ecossaise van Debussy is gebaseerd op een traditionele melodie van de Ross-clan, die in deze mars een ‘Franse’ aanpak kreeg. Van Verdi speelt het ensemble de onstuimige Ballabile uit de monumentale opera Macbeth over de waargebeurde onfrisse moord op de Schotse koning Duncan.

Naast deze symfonische werken komt ook Schotse traditionele muziek, filmmuziek, jazz, pop en (geloof het of niet) salsa aan bod! Op het programma staan bijvoorbeeld muziekstukken van de eclectische rock/folk-formatie Treacherous Orchestra, traditionals met klinkende namen als Da Sneck O’ Da Smaalie, een doedelzakkensalsa van Salsa Celtica en filmmuziek uit Harry Potter.

Bij de tournee ‘Ricciotti’s Scottish Fling’ staat het Ricciotti ensemble onder leiding van Leonard Evers. (Foto: Wout Nooitgedagt).

Speciale gast: Schotse zanger Jamie Munn

Speciale gast is de veelzijdige Schotse tenor Jamie Munn. Deze jonge zanger zal met het Ricciotti te horen zijn in Schotse traditionals, een selectie uit het (Schotse) operarepertoire en een heuse Schotse pop-medley. “De unieke manier waarop het Ricciotti ensemble mensen verrast en raakt, daagt mij enorm uit mijn talenten in te zetten om deze tournee tot een succes te maken. Ik kan niet wachten om te beginnen,” aldus Jamie Munn over de samenwerking.

Het optreden in Leiden is op vrijdag 21 juli om 20.00 uur in het Openluchttheater Leidse Hout. Entree bedraagt 11 euro.

 

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Je bent nu offline