Vrienden stoppen na twintig jaar polderen

1

De Vereniging Vrienden Oostvlietpolder heft zichzelf op. De leden volgen daarmee het voorstel van het bestuur van de poldervrienden die bijna twintig jaar geleden begonnen als actiecomité. “De oorspronkelijke doelen van het comité en de vereniging zijn grotendeels bereikt en de blijvend groene toekomst van de Oostvlietpolder is bij de gemeente Leiden en andere betrokken organisaties in goede handen,” verklaart VVO-secretaris Hans Pieters het besluit.

Het comité werd in 2002 opgericht om de komst van een baggerdepot in de polder tegen te houden. Dat lukte. Vanwege de grote maatschappelijke weerstand schrapte de gemeente de stortplaats van giftige bagger destijds uit het bestemmingsplan. Later volgde een jarenlange, vaak ook juridische strijd tegen de komst van een bedrijventerrein in de Oostvlietpolder. Uiteindelijk besloot de politiek na de verkiezingen van 2010 om af te zien van het bedrijventerrein en de polder groen te houden.

Belangrijkste punt waar de Vrienden van de Oostvlietpolder geen succes hebben geboekt is de komst van de Rijnlandroute. Die nieuwe verbindingsweg tussen A4 en A44 gaat dwars door de polder open. De aanleg start deze zomer.

De website van de vereniging blijft in elk geval de komende zes jaar in de lucht. Zodat de kennis van de afgelopen twintig jaar niet verloren gaat. Ook blijven de oud-bestuursleden de ontwikkelingen in de polder op persoonlijke titel volgen en becommentariëren.

Delen

1 reactie

  1. Vrienden OVP, ontzettend bedankt voor jullie inspanningen rondom één der laatste groene polders rond Leiden! De strijd tegen het bedrijventerrein van de BV Leiden en de uitbreiding van volkstuintjes ten koste van het groen was succesvol. De strijd tegen die vermaledijde liberale Rijnlandroute met 10 m hoge viaducten zonder geluidsdammen en een verschuiving van de A4 was steeds kansloos. Door politieke onwil en “anti participatie maatschappij” in Leiden als Den Haag. Voor het instandhouden van de op zijn retour zijnde “oude fossiele economie”!
    Gelukkig kunnen we blijven genieten van de rust en frisse wind in ’t Vogelhoff, ook tot stand gekomen door de Vrienden. Het is daar steeds weer genieten op de fiets of te voet.
    We zullen zien of in de toekomst de OVP in goede handen is bij de creatieve geesten aan de Breestraat (en Zuidhollandlaan) en hoe men zal omgaan met de laatste, hardwerkende agrariër in de OVP.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline