Gratis bewegen voor jongeren in Leiden-Noord: Sport voor Nop

Leidse jongeren die zijn betrokken bij Studio Moio in Leiden-Noord hebben een concept bedacht om jongeren in hun eigen wijk aan het sporten en bewegen krijgen om ze op gezond gewicht te krijgen: Sport voor Nop. “We willen ze laten zien dat lekker bewegen leuk en eigenlijk heel simpel is,” zeggen Jamel en Simon die zelf actief zijn in Leiden-Noord. “We willen met andere jongeren aan de slag om te laten zien dat er veel sportactiviteiten mogelijk zijn die weinig tot niets kosten.” Leiden is JOGG-gemeente en Jongeren op Gezond Gewicht geeft de jongeren hiermee zélf het roer in handen om sporten en bewegen onder leeftijdgenoten te stimuleren.

 

Op maandag, woensdag en vrijdag om 10.30 en 14.00 uur organiseren Jamel en Simon buiten leuke en uitdagende sportieve activiteiten. Jamel: “We willen sportactiviteiten organiseren die niets of bijna niets kosten. Gebruik makend van wat er in een buurt al is. Een trap is een mooie aanleiding voor steps, fitness kan zo op straat, en stoepranden maken ‘stoepranden’ met een bal’ mogelijk”.

De bewegingsactitiviteiten starten in de De Kooi met activiteiten in de straten van Leiden-Noord en in het Kooipark en de locatie bij Theehuis Noord. Er is voor deze wijk gekozen omdat er relatief veel jongeren wonen. Op elke activiteitendag staat een thema centraal, bijvoorbeeld bal- en teamsporten of urban sport.

JOGG richt zich op een gezond gewicht van jongeren. Overgewicht is één van de meest ernstige bedreigingen van de volksgezondheid. Gemiddeld heeft één op de acht Nederlandse kinderen overgewicht. Van de kinderen tussen de 4 en 20 jaar oud heeft 12% in 2015 overgewicht. Jongens hebben iets vaker overgewicht dan meisjes.

De gemeente Leiden is één van de JOGG-gemeenten van Nederland. Samen met partners zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid en de GGD Hollands Midden werken zij aan een leefomgeving waarin makkelijker gezonde keuzes kunnen worden gemaakt, zodat jongeren op gezond gewicht blijven.

Stichting Moio (Studio Moio) is opgericht om het verschil te maken bij maatschappelijke vraagstukken. Waar vraagstukken complexer worden en de materiële ruimte kleiner, biedt stichting Moio aantrekkelijke en aanstekelijke alternatieven. De studio’s bieden jongeren (voornamelijk mbo-leerlingen) werkplaatsen. De eerste studio is gestart in Leiden. Studio Moio is inmiddels ook gevestigd in Amsterdam en Roosendaal en werkt landelijk.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Je bent nu offline