Stad en Universiteit zitten elkaar in de weg bij campus

3

Meestal trekken de stad en de Universiteit Leiden samen op, een enkele keer zitten we elkaar in de weg. Carel Stolker toont begrip voor de bewoners die moeten verhuizen als de campusplannen doorgaan, maar ziet geen andere opties. Het belang is te groot.

Die tegengestelde belangen zijn de afgelopen periode pijnlijk duidelijk geworden rond de plannen die de Universiteit Leiden heeft voor de Humanities Campus aan de Witte Singel. Voor de realisatie moeten 58 sociale huurwoningen van De Sleutels gesloopt worden. Die weigert daarom sinds december 2016 elke medewerking aan de plannen.

Reanne van Kleef sprak met Rector magnificus Carel Stolker van de Universiteit Leiden over de onrust over de plannen voor de campus.

Om de patstelling te doorbreken die afgelopen december ontstond tussen universiteit en corporatie heeft te gemeente onlangs de regie overgenomen van de universiteit. Ook is het campusplan door de gemeente aangepast. Waar de universiteit alleen woningen wilde slopen om plek te maken voor de nieuwbouw, heeft de gemeente de woonfunctie nu nadrukkelijk in de plannen opgenomen. Het gaat daarbij niet om de bestaande woningen Die moeten ook volgens de gemeente wijken voor het hogere belang.

Dat belang is de groei van de Faculteit Geesteswetenschappen in Leiden. Dat moet een internationale kennis-hub worden. “Zeer belangrijk voor de stad,” zo oordeelt het stadsbestuur met kenniswethouder Dirkse voorop. Met de nieuwe campus is een investering  van zo’n 100 miljoen euro gemoeid.

Reanne van Kleef in gesprek met directeur-bestuurder Gerda van den Berg die pal achter haar huurders blijft staan.

Afgelopen donderdag hoorde de raadscommissie de insprekende belanghebbenden over de campusplannen. Morgen buigen de raadsleden zich er inhoudelijk over en wordt duidelijk of de bestaande huizen inderdaad moeten verdwijnen en onder welke voorwaarden dat dat gaat gebeuren. De gemeente denkt nu aan maatwerk per woning voor huurders die moeten vertrekken. Corporatie-directeur De Sleutels Gerda van den Berg, in een vorig leven zelf wethouder in Leiden, stelt dat de woningen van hen zijn en dat de gemeente er dus niet over gaat.

Delen

3 reacties

 1. Miep Smitsloo op

  Burgemeester en wethouders van Leiden willen 58 kwalitatief goede huurwoningen bij het Witte Singel-Doelencomplex toch slopen, zo meldde Sleutelstad onlangs. Het stadsbestuur ziet ’geen andere mogelijkheid’ om de Universiteit Leiden aan haar felbegeerde campus te helpen. Een redelijk voorspelbare beslissing die uit nood, te laat en over de ruggen van burgers wordt genomen.

  Opvallend is dat de gemeenteraad van Leiden aan zo’n ingrijpende beslissing – er wordt een stuk uit het hart van de stad weggesneden – in eerste instantie niet eens meer te pas komt. Dat is wel heel erg Trumpiaans van het college, dat maar een krappe twee maanden ’onderzoek’ nodig had om tot die conclusie te komen.

  Natuurlijk mag de raad de uiteindelijke beslissing nog nemen, maar een kind kan begrijpen dat die niet tegen het vonnis van het college zal ingaan. Want de universiteit moet gepleased worden. Stel dat zij haar heil nog meer in Den Haag gaat zoeken? Universiteitsbaas Carel Stolker hoeft het woord ’Den Haag’ maar in de mond te nemen, of het stadsbestuur siddert. Maar dat is dan wel tientallen jaren te laat. Den Haag faciliteerde en financierde al jaren, waar Leiden dat naliet. Te veel universiteit is al aan de Hofstad prijsgegeven. En nu staat politiek Den Haag te likkebaarden bij het idee een heuse campus binnen de stadsmuren te mogen herbergen. Stolker moet wel in zijn vuistje lachen.

  Je zult maar één van die 58 gezinnen zijn voor wie sloop dreigt, en al zo lang. Leef je eerst meer dan een jaar in onzekerheid, ben je daarna opgelucht omdat je woningcorporatie De Sleutels de medewerking aan de bouwplannen stopzet, krijg je totaal onverwacht alsnog een Salomonsoordeel te horen. Arme bewoners, die nu al jaren met een symbolische sloophamer wonen op een plek waar je je veilig dient te wanen.

  En bovendien door de JOVD Leiden ’asociaal’ worden genoemd omdat ze niet weg willen. Hoe frustrerend is dat alles? De bewoners krijgen nu allemaal een ’individueel aanbod’. Snap ik ook. Daarmee hoopt de gemeente het collectief te breken, een iedervoor-zichsfeer te creëren. De Sleutels zou hier toch ook haar verantwoordelijkheid moeten voelen jegens de bewoners. Maar ook zij wordt opzij geschoven, net als de inmiddels opgeheven klankbordgroep Witte Singel- Doelencomplex. Ook daar klonk sterke kritiek over de harde houding van de universiteit.

  Ten slotte: waarom moet die campus per se op een plek worden gebouwd waar al tientallen jaren een woonwijkje staat? Als de Universiteit Leiden drie jaar geleden nou eens niet de grond rond de Sterrewacht voor veel geld had verkocht voor peperdure woningen, dan had ze daar wellicht een pracht van een campus kunnen bouwen.

  Tijdens een discussieavond op 8 maart in Scheltema over de ontwikkeling van de Leidse campus, met vertegenwoordigers van universiteit, gemeente en andere instanties, wees men op kansrijke terreinen langs de westkant van de Wassenaarseweg en het terrein rond Corpus. Daar is alle ruimte en wordt niemand dakloos. De universiteit beschikt namelijk over 25 hectare eigen grond in het Oegstgeester gedeelte van het Bio Science Park.

  Carel Stolker: kom tot bezinning, en Leidse gemeenteraad: sta hiertegen op. Anders moeten jullie je diep schamen.

 2. Ontzettendleids op

  Niets aan toe te voegen. Schandalige houding van een universiteit die hierdoor in rap tempo haar krediet bij ALLE leidenaren aan het verliezen is. De verkoop van het doelencomplex (met ontzettend lelijke bouw ervoor terug, maar dit terzijde), blijkt nu richting leiden zo’n enorme misser dat het vertrouwen in Stolker ook opgezegd kan worden.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline