Leiden Culinair opent donderdag op Kaasmarkt

5

Leiden Culinair staat voor een keertje niet op de Garenmarkt maar op de Kaasmarkt. Noodgedwongen, maar de organisatie maakt er het beste van. De Garenmarkt is sinds kort op de schop voor de bouw van de tweede ondergrondse parkeergarage en de Lammermarkt is nog niet voldoende ingericht voor het culinaire evenement.

Ook volgend jaar is de Garenmarkt nog niet beschikbaar, maar dan het het Leidse locatietekort voor evenementen weer wat kleiner en zijn er andere alternatieven voor handen. De Lammermarkt is dan beschikbaar en ook rond de Pieterskerk is dan weer een plein waar Leiden Culinair terecht zouden kunnen.

Mede dankzij het fantastische weer staat de organisatie van Leiden Culinair een viertal prachtige dagen te wachten op het eenmalige terrein tussen de Oude en de Nieuwe Rijn. Thema van deze 31e editie is Frankrijk. Vanwege de oude platanen die de Kaasmarkt sieren en een Frans tintje geven. Bon Appétit is dus het credo van de 14 deelnemende restauranthouders die van 22 tot en met 25 juni hun mooiste gerechten presenteren op het plein.

Naast hapjes en drankjes is er ook weer een mooi cultureel programma samengesteld met als bijzonder hoogtepunt een klassiek concert van één van ’s lands oudste studentenmuziekgezelschappen Sempre Crescendo op zondagmiddag tussen 13.00 uur en 15.00 uur.

Loco-burgemeester Robert Strijk open het culinaire festival morgenmiddag om 17.00 uur. “Op speciale wijze,” zo belooft de organisatie.

Parkeren

Omdat de Kaasmarkt normaal gesproken in gebruik is als parkeerterrein voor omwonenden en bezoekers van de binnenstad, heeft de gemeente besloten om de plekken die de komende dagen vervallen te compenseren in de nieuwe Lammermarktgarage. Vergunninghouders krijgen een pasje waarmee ze tot en met dinsdag, in verband met het afbouwen van Leiden Culinair, gratis terecht kunnen in de Lammermarktgarage. In de dichterbij gelegen Haarlemmerstraatgarage en de Hoogvlietgarage is volgens parkeerwethouder Strijk onvoldoende ruimte om de plekken op te vangen.

Om de bewoners tegemoet te komen heeft Leiden Culinair een pendeldienst in het leven geroepen tussen de Lammermarkt en de Kaasmarkt. De shuttlebusjes van het Stadsparkeerplan aan de Haagweg rijden op afroep tussen de twee pleinen.

Omwonenden en de omliggende wijkverenigingen vinden de parkeercompensatie volstrekt ontoereikend. Ze noemen de maatregelen niet aanvaardbaar en willen gratis pasjes voor de bewoners van een veel groter gebied rond de Kaasmarkt. Strijk op zijn beurt wijst erop dat in een periode waarin Leiden enorm investeert in de stad er nu eenmaal door iedereen concessies gedaan moeten worden.

Bovendien vindt Strijk de eisen onredelijk. Op de Kaasmarkt zijn 76 plekken voor vergunninghouders, terwijl de gemeente aan 125 vergunninghouders compensatie heeft aangeboden. De wijkverenigingen vragen om compensatie voor ongeveer 550 vergunninghouders. Om de wijken tegemoet te komen mogen die alsnog gratis in de Lammermarktgarage parkeren tijdens Leiden Culinair.

Delen

5 reacties

  1. Wethouder vergeet dat vergunninghouders ook op plaatsen mogen parkeren die niet expliciet voor vergunninghouders zijn, dat de Garenmarkt ook niet beschikbaar is en dat er veel mis is gegaan met hele proces rond Leiden Culinair. Bestemmingsplan staat helemaal geen evenementen op de Kaasmarkt toe en de vergunning die dit zou moeten regelen is nog niet gepubliceerd. Waarschijnlijk pas volgende week….. Regels zijn regels maar niet als het de gemeente even niet uitkomt.
    Aanvraag vergunning is alleen voor Kaasmarkt, maar zowel Koppenhinksteeg als Hooglandse Kerkgracht worden gebruikt. Geen objecten tot op 1,5 meter van de bomen volgens de vergunning. Tja. Ga maar meten. Geen opbouw voor 7 uur ’s morgens. Maar om half 7 word je al wakker geschud van de teringherrie. En het moet nog beginnen. En uw zin “de organisatie maakt er het beste van”. Tja, al sinds januari laat Leiden Culinair aan omwonenden weten hoe fantastisch zij de locatie vinden. Het kan echt nergens anders. Het moge duidelijk zijn. Niet iedereen is fan en deze gang van zaken stinkt.

    • Helemaal eens met Sjaak. En wat te denken van het constante gezoem van de aggregaten waardoor bewoners weer nachtenlang uit hun slaap worden gehouden? Geen geluidsoverlast tussen 22 en 7 uur staat in de wet. Misschien die apparaten eens een nachtje voor de deur van de vergunningverleners zetten? Paar jaar geleden moest het aggregaat voor de verbouwing van AH op last van de gemeente ’s nachts uit omdat bewoners toen ook niet konden slapen. Nu mag het blijkbaar. Vorig jaar bij de gemeente aangegeven dat de Koppenhinksteeg tijdens de jaarlijkse bbq van ElCid op de Hooglandse kerkgracht steeds potdicht zit door alle fietsen die er dan staan. Geen doorkomen aan voor bewoners van omliggende straten maar bovenal levensgevaarlijk als er iets gebeurt en de hulpdiensten kunnen er niet door. Waren ze met me eens en ze zagen er op toe dat de steeg open bleef. Dit jaar wordt de steeg gewoon een week afgesloten….De gemeente denkt inderdaad alleen in haar eigen straatje. Ik kan daar inmiddels een boek over vol schrijven….

  2. Eens met de bezwaren van Sjaak. Iedere bewoner van het centrum van Leiden met een parkeervergunning voor het centrumgebied (A) zou gratis in de Lammermarktgarage moeten kunnen parkeren.

  3. Hou er alvast maar rekening mee dat Culinair niét rond de Pieterskerk zal worden gehouden….
    Dus die ook maar de moeite niet om een vergunning voor aldaar aan te vragen…. Zonde van tijd en energie.

  4. Ik was vandaag bij de opening en snap een aantal bezwaren best wel, maar als je ziet hoe mooi en sfeervol het plein is, dan zou ik als buurtbewoner alleen maar trots zijn op zo’n mooi plein deze dagen.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline