Zuid-Holland lanceert innovatiefonds voor energietransitie

1

De provincie Zuid-Holland stelt de komende jaren 35 miljoen euro beschikbaar voor bedrijven die actief zijn op het gebied van energie-innovaties. Dat maakte gedeputeerde Han Weber maandagmiddag bekend bij de lancering van ENERGIIQ, Energie-innovatiefonds Zuid-Holland, tijdens het jaarevent van InnovationQuarter.

De oprichting van ENERGIIQ maakt onderdeel uit van de Provinciale energieagenda ‘Watt anders’ die is gericht op een versnelling van de energietransitie. ENERGIIQ richt zich op ondernemers die bezig zijn met het ontwikkelen van nieuwe technologieën die al dan niet op termijn bijdragen aan de verduurzaming van energie. Het fonds richt zich daarbij specifiek op het financieren van de commercialisatie van innovatieve, maar bewezen technologieën.

De hoofddoelstelling van het fonds is om een bijdrage te leveren aan de energietransitie door investeringen in energie-innovaties die zorgen voor CO2-reductie en toewijsbaar zijn aan de provincie Zuid-Holland. Wanneer de CO2-reductie niet toewijsbaar is aan de provincie Zuid-Holland, moet de hoofdvestiging, R&D- of productielocatie van het subsidie-ontvangende bedrijf in Zuid-Holland zijn gevestigd.

Van start op 1 september
ENERGIIQ start formeel per 1 september aanstaande. Vanaf die datum kunnen bedrijven zich melden bij het fondsteam als zij extra kapitaal nodig hebben voor hun energie-innovaties. Vanuit ENERGIIQ kan er rechtstreeks geïnvesteerd worden in bedrijven, maar er zullen ook andere financieringsinstrumenten worden ingezet om energie-innovaties versneld naar de markt te brengen. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld projectfinanciering en vendor finance. Het fondsteam komt onder leiding te staan van Nienke Vledder, voorheen teamleider Cleantech bij InnovationQuarter Capital. Bedragen die kunnen worden aangevraagd variëren van 250.000 euro tot enkele miljoenen.

Delen

1 reactie

  1. Roy van Keulen

    Bureaucraten die 35 miljoen euro belastinggeld uit gaan geven aan vriendjes en vriendinnetjes. Zal ongetwijfeld een geweldig rendement opleveren.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Je bent nu offline