Humanities Campus langs Witte Singel gaat door

12

De universiteit is zo belangrijk voor Leiden dat de gemeente de regie overneemt voor de komst van een nieuwe Humanities Campus aan de Witte Singel. De Faculteit Geesteswetenschappen groeit nu al uit z’n jasje en voor de komende jaren wordt een nog veel grotere groei voorspeld. De Universiteit Leiden werkt daarom al jaren aan plannen voor een nieuwe campus in het centrum van Leiden. Op het zogenaamde Witte Singel-Doelencomplex.

Chris de Waard ging langs bij wethouder Paul Dirkse en vroeg hem naar de ontwikkelingen rond de Humanities Campus.

Probleem is dat op het terrein nu ook 58 sociale huurwoningen van corporatie De Sleutels staan. Die moeten in de plannen van de universiteit wijken, maar de bewoners willen niet weg. Daarom heeft De Sleutels in december alle verdere medewerking aan de plannen gestaakt.

Wethouder Paul Dirkse (onderwijs, kennis) wil die patstelling nu doorbreken door de regie naar zich toe te trekken. Daarbij moeten alle partijen water bij de wijn doen. De woonfunctie op het terrein blijft behouden. De bestaande woningen echter niet. De passen niet in het campusmodel en dat is ook volgens de gemeente het enige mogelijke model,

Welk type woningen er op het terrein terugkomen, waar precies en voor welke doelgroep is allemaal nog niet bekend. Dirkse wil dat de komende maanden allemaal onderzoeken. Met de bewoners start de gemeente een nieuw participatieproces. Daar wordt op individueel niveau gekeken wat voor elke bewoner de beste oplossing is.

Die bewoners reageren ondertussen teleurgesteld, geeft Dirkse toe. Vanmorgen had hij een eerste gesprek met hen. Daarbij heeft hij aangegeven dat als alternatieve locaties nog steeds de eerder ook al door de universiteit aangeboden Kaasmarktschool, Plexus en de Paviusstraat in beeld als mogelijke vervangingslocatie voor de huurwoningen.

Delen

12 reacties

 1. Marcellus_B op

  Een bestuurlijke blindheid die typerend is voor d66: woonfunctie blijft behouden, maar de huidige bewoners moeten wel weg de bestaande woningen worden wel gesloopt. Daarnaast ook nog dat hele ‘campus’-gelul, een grootschalige ingreep die geen plaats heeft binnen de morfologie van de leidse binnenstad.

 2. Giny Schoemaker op

  Helemaal mee eens. Universiteit, gemeente en De Sleutels hebben afgesproken het raadsbesluit te zullen respecteren als er onder de bewoners geen 70 % meerderheid is voor sloop. ( BC 7, huurrecht). Tot 2x toe was n grote meerderheid bij de peiling tegen sloop. Maar de universiteit is n slechte verliezer, blijft door zeuren als n klein kind en schuift nu alles op het bord van de gemeente. En dat terwijl er al n raadsbesluit ligt van januari 2016

 3. Stilstandisachteruitgang op

  Goed nieuws dus! En inderdaad iedereen moet gewoon water bij de wijn doen. De bewoners zullen ook gewoon mee moeten bewegen. Het is niet dat ze op straat gezet worden. Goed initiatief!

 4. Deze beslissing gaat D66 bij de komende gemeenteraadverkiezingen veel stemmen kosten.

 5. Leiden heeft al een groot tekort aan sociale huurwoningen. Daardoor is de wachttijd voor mensen, die voor een sociale huurwoning in aanmerking komen, nu al veel te lang. Dat wordt allemaal terzijde geschoven. Op mij komt dit voornemen van D66 over als onbetrouwbaar. Dit wordt voor de SP en PvdA een inkopper voor de komende verkiezingen.

 6. Een Leids burger op

  Dit besluit valt niet alleen aan D66 toe te schrijven, ondanks dat dat de grootste partij is, maar aan de hele raad.

  En ja, er is inderdaad een groot tekort aan betaalbare sociale huurwoningen. Desondanks zijn er toch vele statushouders MET VOORRANG notabene in Leiden gehuisvest door de woningcorporaties. En dan zouden er voor de bewoners daar geen betaalbare sociale huurwoningen meer zijn?…..

  Er zijn aanbiedingen gedaan aan de bewoners daar. Mij is niet helemaal duidelijk waarom men daarmee niet accoord is gegaan.Te duur misschien? Ik krijg

  de indruk dat de bewoners daar sowieso niet weg willen.

  Voor de bewoners daar, die daar willen blijven wonen, is het geen goed nieuws natuurlijk. Maar voor de universiteit die daar terecht wil uitbreiden wel natuurlijk. Nu komt men met een soort “halfbakken oplossing” waarbij men zowel de kool
  als de geit wil sparen en waarbij deels nog een of andere woonvorm binnen die studentencampus mogelijk zou zijn. Maar de bewoners die daarvoor dan
  zouden willen kiezen moeten zich nog maar eens goed bedenken of ze straks willen wonen in een drukke studentencampus waar het wemelt van de studenten.

 7. In 1574 kregen de Leidenaars als geschenk de universiteit.
  In 2017 krijgt de universiteit Leiden.

  • Een Leids burger op

   In 2017 krijgt de universiteit een iets groter deel van Leiden dan in 2016, Sjaak.

 8. Veelzeggend citaat: “De woonfunctie op het terrein blijft behouden. De bestaande woningen echter niet. De passen niet in het campusmodel en dat is ook volgens de gemeente het enige mogelijke model,
  Welk type woningen er op het terrein terugkomen, waar precies en voor welke doelgroep is allemaal nog niet bekend. Dirkse wil dat de komende maanden allemaal onderzoeken.”
  .
  Bedoeld wordt waarschijnlijk: Wij, verenigde rechtse ballen, willen hier geen sociale woningbouw en het soort bewoners dat daarop is aangewezen, maar yuppen of studenten met rijke ouders. Ze willen geen gewoon Leids volk met een relatief laag inkomen in de binnenstad of bij de universiteit, voor hen zijn er mensenpakhuizen in een aantal wijken ver buiten het centrum. Een soort sociaal-economische apartheid dus, waarvan ze bij de Leidse universiteit en VVD66 voorstanders zijn. Leidenaren zouden dit niet moeten pikken.

 9. De gemeente Leiden is goed van het pad af. je bent als geboren Leidenaar niets meer waard. ze lappen alles aan hun laars. het is net Den Haag je gaat stemmen en wat heb je nu dan de 1 wil dit niet en de ander dat niet enzo enzo wat een kleuters. Vervangende woonruimte Ha ha de bewoners ergens neer zetten waar ze niet willen wonen he…. Als de gemeente nu eens zegt tegen die campus zegt gaan julie maar aan de wassenaarseweg bouwen.. dan krijg je als antwoord NEE dat Willen we niet maar de bewoners moeten het dan wel slikken………………….

 10. Emile schreef eergisteren: “Dit wordt voor de SP en PvdA een inkopper voor de komende verkiezingen.”
  Werkelijk? Hoort of ziet iemand ze dan protesteren tegen de besluit, laat staan actie voeren voor de bewoners en het behoud van betaalbare woningen?
  Er was trouwens een tijd dat de SP in Leiden luidruchtig en fel in actie zou zijn gekomen voor het behoud van sociale huurwoningen, waar ook in de stad. Dat is helaas lang geleden. Is de SP in Leiden een stel kleffe plucheplakkers en slappe hielenlikkers geworden? Staan ze tegenwoordig dichter bij het gedachtengoed en het beleid van VVD66 dan waar ze zich eigenlijk voor zouden moeten inzetten?

  • Uiteraard wint Big Education bij “onderwijs partij” 66. In deze stad danken ze hun meerderheid aan de vele onderwijs gerelateerde banen en de studenten zelf. De rest van Leiden heeft die onbetrouwbare draaikonten van Pech allang door. Die sociale huurders zijn natuurlijk voor dit stadsbestuur een sta-in-de-weg, dus door de regie van die andere college Paul krassen ze vanzelf wel op is de gedachte. Ruim baan voor Humanities, humanitair?
   De salonsocialisten van PvdAdieu en SoepP doen hier niets meer tegen. Hun rol in dit neoliberale machtsvertoon van VVD66 is allang uitgespeeld. Geen constructieve voorstellen gezien en die komen ook niet. Ze maken overigens zich nog wel een beetje hard in de verloren strijd tegen een skeelerbaantje nabij de Merenwijk. Maar dat terzijde. Afvoeren die lieden in maart 2018 en vol in de strijd tegen de neoliberalen.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline