Eigenaren Westergasfabriek willen Scheltema kopen

3

De steenrijke familie Meijer, onder meer eigenaar van de Westergasfabriek in Amsterdam, koopt het Scheltema Complex van de gemeente Leiden. Ook een aantal monumentale pandjes in het Energiepark gaat in hun handen over. Als de gesprekken daarover met de gemeente tenminste succesvol worden afgerond. Wethouder Laudy is enthousiast.

De komende maanden willen Ton en Maya Meijer-Bergmans met allerlei partijen in de stad in gesprek over de invulling van de twee complexen. Voorlopige naam voor de panden in het Energiepark inclusief Scheltema: Watergasfabriek.

Chris de Waard was bij de presentatie en sprak met directeur Mark de Kruijk van de Westergasfabriek, wethouder Laudy en eerste reacties van cultuurmakelaar Mirjam Flik en directeur Martijn Bulthuis van Leiden Marketing.

Sleutelstad was aanwezig bij de presentatie en nam deze integraal op.

De initiatiefnemers willen alle schijn voorkomen dat ze een Amsterdams concept naar Leiden gaan brengen. “Het wordt Leids,” zegt Maya Meijer-Bergmans. Wel wil ze een stevige vinger in de pap houden bij de programmering die in de toekomst in Scheltema en in het Energiepark gaat plaatsvinden. “Het is niet zo dat we straks panden hebben die verhuurd moeten worden. Het moet passen. Anders laat ik het liever leeg staan.”

Delen

3 reacties

  1. De rijkeluis vriendjes van de VVD hebben het tij mee in deze stad. Na eerst te moeten tolereren dat de omstreden Goldman Sachs bankier Wiet Pot aan de Rapenburg een pand opkoopt is nu het Scheltema complex aan de beurt. Maar goed, het spekt de tekorten in de gemeentekas.
    De wethouder van Bouwend NL in dit college is er uiteraard als de kippen bij om de rijkeluizen een hartelijk welkom te heten. Goed voor de carriere na 2018. Ben benieuwd hoe het “Leidse concept” er uit gaat zien en wat van het monumentale karakter van de panden overblijft. Want de ramp rond het stationsgebied doet al genoeg pijn in het Leidse hart.

    • Rapenburg 48 en Pieterskerkhof 4a worden een particulier museum waar je straks met je museumjaarkaart gratis naar binnen mag. Beide panden worden intensief opgeknapt en waar mogelijk teruggebracht in de originele staat.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline