Symposium Quintus in teken van acceptatie diversiteit

Ondanks het mooie weer zat de sociëteitszaal van ALSV Quintus afgelopen zaterdagavond helemaal vol. Vanuit de hele stad waren er mensen naar de studentenvereniging gekomen, hoewel een ruime meerderheid student en van Quintus was. Het symposium ‘Verschillen Verbinden’ over acceptatie van seksuele en genderdiversiteit werd door de verening georganiseerd in samenwerking met COC Leiden. Verschillende sprekers vertelden over kinderen van transgender-ouders, hun ervaringen als LHBT-student of als transgenderman. De eerstejaars van het dispuut Sjap Eisjedies maakten een korte film over roze ouderen. Tijdens de borrel na afloop werd geld opgehaald voor het Bob Angelofonds dat wereldwijd LHBT-projecten ondersteunt.

Gaybrapad

Aanleiding was het overschilderen door eerstejaars van het regenboogzebrapad vorig jaar oktober. Hierop nam COC Leiden, de belangenvereniging voor lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders (LHBT) het initiatief voor het symposium. “Het bestuur van Quintus, ontgroeningscommissie en de eerstejaars van het dispuut Sjap Eisjedies hebben zelf contact gezocht met COC Leiden. Dat was voor ons een aanknopingspunt voor een gesprek over de kwalijke gevolgen van dit soort domme en zeer ondoordachte acties,” zegt Ivo van Spronsen, bestuurslid politiek en diversiteitsbeleid. “En dat hebben de Quinten heel goed opgepakt. Vooral dankzij hun inspanningen staat er vanavond een geweldig en gevarieerd programma.”

Programma
Het programma zaterdagavond bestond uit drie sprekers, daarnaast een vraaggesprek over homo zijn in je studententijd en een filmpje over roze ouderen gemaakt door de eerstejaars van Quintus-dispuut Sjap Eisjedies. Hierbij was veel aandacht voor het belang van sociale veiligheid voor LHBT’s en bewustwording van verschillen.

Dr. Aminata Cairo, onderzoeker van de Leidse Universiteit trapte de avond op spectaculaire wijze af met een indrukwekkend verhaal over kinderen van transgender-ouders en alles wat daarbij komt kijken. Zij las aan het einde een verhaal voor uit een door haar uitgegeven boek met kinderverhalen over transgender zijn.

Zinzi Wolff, bestuurslid van ASV Gay, ging in op de redenen waarom er in Amsterdam een speciale studentenvereniging voor LHBT’s bestaat en wat de meerwaarde van deze vereniging kan zijn. Hierbij speelt het aspect van sociale veiligheid een grote rol. Kun je als LHBT-student jezelf zijn en uiten op een vereniging zonder je zorgen te maken over negatieve reacties hierop. Dat LHBT-jongeren nog steeds vaker gepest worden, depressief zijn of (een poging tot) zelfmoord plegen toont, volgens Wollf, aan dat er nog steeds veel te verbeteren valt op het gebied van acceptatie.

Transgenderman Fabian sloot het programma voor de pauze af met een emotioneel en dapper verhaal over zijn transitie van vrouw naar man. Een reis met veel hobbels en onbegrip. Juist zijn naasten lieten hem in de steek. Hij vertelde dat zijn ouders het contact hebben verbroken vanwege zijn wens man te worden. En hoe hij wanhoopte over het vrouwenlichaam dat hij had en de vreugde van de eerste hormoonbehandeling en zijn borstoperatie. Fabian, die deels in Australie werkt, prees het Nederlandse gezondheidstelsel waar transitie door de verzekering wordt vergoed. Het was, zei hij, zijn redding geweest. Met nog een operatie te gaan ziet hij nu de toekomst zonnig in.

Na de pauze presenteerde de eerstejaars van Sjap Eisjedies hun video over de les over roze ouderen die zij op de Haagse Hogeschool (HHS) bijwoonden. Deze Tour d’amour, gebaseerd het boek ‘Stormachtig Stil’ door Eveline van de Putten, bracht de tachtigjarige Magda in gesprek met studenten maatschappelijk werk en de studenten van Sjap. De korte film was een verslag hiervan en een vraaggesprek achteraf met enkele van de aanwezige HHS-studenten over hun indrukken van de Tour d’amour.

Vraaggesprek
Tot slot sprak oud-Quint Michael Juffermans met de Leidse student Tolga Güneri, lid van SSR-Leiden en dit jaar bestuurslid van de Plaatselijke Kamer van Verenigingen (PkvV), over homo en student zijn in Leiden. Een studentenstad die volgens beiden, ondanks een ballerig en wat conservatief imago, juist heel open en divers is. Juffermans voelde zich op Quintus altijd thuis juist vanwege zijn pluriforme en tolerante karakter. Güneri herkent dat ook op SSR.

Güneri vertelde over zijn introductietijd bij SSR-Leiden en de zorgen die hij maakte over zijn coming out op de vereniging tot een van de ouderejaars zonder omhaal vroeg: “en heb je nog leuke jongens gezien?” Eerst schrok hij wel, maar realiseerde zich ook opgelucht “dat scheelt weer uit de kast komen”. Juist het feit dat er niet automatisch wordt verondersteld dat iemand hetero is en daar ook ontspannen mee omgaat kenmerkt volgens beiden een groot deel van het Leidse studentenleven.

Hoewel Juffermans zich wel herinnerde dat toen hij in 1994 de mannelijke voorzitter van Minerva naar een gala vroeg daar bijzonder negatief op reageerde. “Sindsdien is ook op Minerva het klimaat wel veranderd”, zegt Güneri die daar als PkvV-bestuurslid geregeld komt. Vorig jaar had Minerva zelfs, voor het eerst in 200 jaar, een openlijk homoseksuele voorzitter.

Bob Angelofonds
Hoewel het vraaggesprek interessant genoeg was om nog uren door te gaan, moest er natuurlijk zoals studenten eigen ook geborreld worden. De avond werd afgesloten met een benefiet voor het Bob Angelofonds. Dit landelijke COC-fonds ondersteunt LHBT-projecten in binnen- en buitenland. De borrel bracht tweehonderd euro op.

COC-bestuurslid Van Spronsen is tevreden over de avond: “ik hoop dat de aanwezigen door het symposium zich bewust zijn geworden dat verschillen er toe doen. En dat acceptatie en sociale veiligheid zijn van groot belang om je als minderheid, dus ook LHBT-er, thuis te voelen.”

 

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Je bent nu offline