Veilig speelgoed is belangrijk

Speelgoed is een bron van vermaak en geeft kinderen de mogelijkheid om de wereld spelenderwijs te leren kennen. Veel speelgoed is ontwikkeld om vaardigheden en inzicht te ontwikkelen. Veel ouders vinden het vanzelfsprekend  dat het speelgoed gecontroleerd en getest is op veiligheid. Maar toch zijn er een aantal dingen die vaak vergeten worden.

Leeftijdsaanbeveling

Op het label van elk speelgoedartikel staat de leeftijd waarvoor het speelgoed geschikt is. Dit geeft een indicatie van de moeilijkheidsgraad van het speelgoed en voor welke leeftijdsgroep het artikel het leukst is, maar is extra belangrijk voor ouders van jonge kinderen. Speelgoed dat niet geschikt is voor jonge kinderen kan kleine deeltjes bevatten die ingeslikt kunnen worden. Kleine kinderen stoppen bijna alles wat ze in hun handen hebben in hun mond en daar is over nagedacht bij speelgoed dat voor jonge kinderen bedoeld is.

Giftige stoffen

Uit recent onderzoek van IPEN (een netwerk van NGO’s) en Arnika (een Tsjechische milieuorganisatie) kunnen stoffen van gerecycled plastic uit elektrische apparaten terechtkomen in speelgoed. Het kuststof kan dan schadelijke stoffen bevatten die het zenuwstelsel aan kunnen tasten. Daarom is het belangrijk goed op te letten of het speelgoed vrij is van giftige stoffen.

Schoonmaken

Speelgoed is normaal gesproken makkelijk schoon te maken met water en afwasmiddel en zeep. Speelgoed van textiel kan meestal gewoon in de wasmachine, maar controleer op het waslabel hoe het gewassen dient te worden.

Koop geschikt speelgoed

Bij het kopen van speelgoed moet er rekening gehouden met de vraag of het artikel geschikt is voor het kind. Dit is gemakkelijk als je online bestelt. Bijvoorbeeld, bij Lobbes is het mogelijk om gemakkelijk speelgoed te zoeken voor een bepaalde leeftijdsgroep, of speciaal voor jongens of voor meisjes. Zo is het een stuk makkelijker om zeker te zijn van de veiligheid van het speelgoed.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Je bent nu offline