Ondergrondse Lammermarktgarage feestelijk geopend

9

Onder grote belangstelling is de ondergrondse parkeergarage aan de Lammermarkt gisteren officieel geopend voor genodigden. De kathedraal van Leiden, het achtste wereldwonder, superlatieven te over tijdens de toespraak van bouwwethouder Laudy. Maar het mag gezegd worden, de parkeergarage onder de Lammermarkt is een knap stuk werk. “Ik ben beretrots,” zegt ook Peter Gossink van bouwcombinatie Dura Vermeer – Besix.

Vanaf vandaag zijn er activiteiten waarbij wisselende groepen Leidenaren de garage kunnen zien. Basisscholieren bijvoorbeeld die er vandaag een kijkje mogen nemen. Zondag is er een open dag met Garage Sale en vanaf Koningsdag rijden ook daadwerkelijk de eerste auto’s naar binnen. Dat is die dag gratis.

De opening werd luister bijgezet door een speciaal op maat gemaakte voorstelling van PS|Theater waarin de geschiedenis van Leiden langs kwam. Dat gebeurt ook in de garage. Zeven verdiepingen de grond in leiden langs zeven eeuwen Leidse geschiedenis. Parkeren gebeurt op jaartal. Zo is de auto altijd makkelijk terug te vinden.

In de garage gaat dat parkeren zelf overigens ook makkelijk. Heel anders dan in een reguliere parkeergarage. De pilaren zijn weggewerkt in het midden van de constructie, waardoor de garage niet alleen een ruime indruk maakt, maar dat ook echt is. Ruime parkeerplekken met ook aan weerszijde veel ruimte om portieren makkelijk te openen.

De garage heeft de vorm van een ‘wokkel’. Automobilisten rijden in een vloeiende spiraal naar beneden en komen vanzelf de eerste vrije parkeerplek tegen. Zoeken hoeft dus niet meer, ingewikkeld inparkeren evenmin. De garage biedt plek aan 525 auto’s. Op elke etage zijn er naast de liften een aantal invalidenparkeerplaatsen. Op -1 kunnen elektrische auto’s aan de lader. Voorlopig zijn er acht laadplekken, maar naarmate de behoefte toeneemt, kan dat aantal worden uitgebreid.

Dankzij de innovatieve inrichting, goede verlichting, aanwezige kunst en nog een hele serie andere zaken doet de garage mee in de top van Europese parkeerkolossen. Wethouder Laudy werd daarom tijdens de opening verrast met de uitreiking van een ESPA Award. Dit Europese kwaliteitskeurmerk voor parkeervoorzieningen wordt uitgereikt voor branche-organisatie Vexpan. De Lammermarktgarage kreeg de onderscheiding in de hoogste categorie: de Gold Award.

Naast een award heeft de garage ook al een bijnaam. Niet de Leidse wokkel of de spiraal, maar de ‘kurreketrekker’ lijkt de meeste fans te hebben.

Delen

9 reacties

    • Deze mijlpaal in het diepe kan niet genoeg vastgelegd worden voor het Leidsche nageslacht, Valk.

    • Ja meer foto’s ! Meer, meer, meer ! Zo moeilijk kan de keuze toch niet zijn ? En maar 1 met Peter L. ? Zielig. Hij denkt immers dat ie God is. En zijn binnenkomst was toch weer glorieus ?

      • Peter L. of Lab, zoals half Leiden hem kent is een prima zakenman die weet wat doorzetten is. Hij is er zich wél van bewust dat je met klagen en huilen niet verder komt.

  1. Ontegenzeglijk een indrukwekkend dieptepunt. Hebben college en gemeenteraad hiermee de bodem bereikt of kan het niveau nog lager?

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline