JOVD: “Sociale woningen moeten wijken voor de universiteit”

11

De JOVD Leiden vindt dat de uitbreiding van de universiteit in het gebied rond de Witte Singel zo belangrijk is voor Leiden dat de gemeente de enkele tientallen gezinnen die in de sociale huurwoningen op het Witte Singel Doelencomplex wonen desnoods moet dwingen om te verhuizen. Hun woningen blokkeren de campusplannen van de Universiteit Leiden.

Raadslid Kim Waanders van D66 Den Haag heeft Rector Magnificus Carel Stolker van de Universiteit Leiden eerder deze week al laten weten dat de Humanities faculteit welkom is in Den Haag. Hoewel Stolker dat aanbod resoluut van de hand wees, kijkt de JOVD Leiden toch met argusogen naar de uitnodiging.

“Uiteraard moet er voor de huidige bewoners van het gebied een goed alternatief worden gevonden”, zegt JOVD Leiden voorzitter Alexander de Bree. “Maar deze sociale huurwoningen lijken steeds meer op asociale huurwoningen. De universiteit wil honderd miljoen in de nieuwbouw stoppen. Dit zou werkgelegenheid opleveren en goed zijn voor de lokale economie. Daarnaast is het op lange termijn ook goed voor de stad om haar functie als kenniscentrum te blijven ontwikkelen”.

“Als sociale woningen niet willen wijken voor universiteiten, dan hebben we straks geen werkgelegenheid meer in Leiden. Dan kunnen we allemaal wel in een sociale woning gaan wonen”,  zegt Max Magnée, voorlichter van de JOVD Leiden e.o. “Er staat immers 100 miljoen euro aan investeringen op het spel. Dit zou een enorme
boost zijn voor de ondernemers in de binnenstad. ’Het belang van deze huishoudens weegt geenszins op tegen het belang van de stad. De oproep van Kim Waanders heeft aangetoond dat de dreiging dat de faculteit Leiden verlaat reëel en actueel is, dit moeten we echt voorkomen”.

De jonge liberalen hopen dan ook dat de gemeente Leiden snel actie onderneemt en de sociale huurders elders plaatst, desnoods gedwongen. “De Leidse gemeenteraad moet niet buigen voor de sociale huurders, maar het belang van de stad dienen”,  zo stelt de JOVD Leiden e.o.

Delen

11 reacties

 1. Jantje van Leiden op

  Typisch de reactie van die neo-kapitalistische zogenaamde liberale jongeren. Alles wat ‘sociaal’ heet, is in hun ogen verderfelijk links gedoe. Betaalbare woningen lappen ze aan hun laars. Bah!

  • De corpsballetjes kunnen een lange juridische strijd tegemoet zien met hun oorlogsverklaring aan de huurders van deze sociale huurwoningen. Het bestemmingsplan vermeldt voor dit stukje Leiden woningen en niet bedrijfsgebouw of onderwijsinstelling. Onteigening door de gemeente zo vlak voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen is niet zo strategisch handig voor hun politieke partij, dat zullen de studentjes misschien nog wel kunnen begrijpen…

   • Een Leids burger op

    Bestemmingsplannen kunnen altijd gewijzigd worden. Het zou niet de eerste keer zijn dat zoiets zou gebeuren….

    Verder gaat het niet alleen om de “corpsballetjes” maar om het punt dat de universiteit op langere termijn moet kunnen
    uitbreiden. Dat dat bij de witte singel en doelencomplex moet heeft te maken met de investeringen die de universiteit daar al heeft gedaan”:denk bijvoorbeeld aan vernieuwing nij universiteitsbibliotheek. Ook het lipsiusgebouw wordt te klein.

    Nu moet er alleen nog voor gezorgd worden dat de bewoners van het Doelencomplex kunnen verhuizen naar een andere locatie met
    een goede verhuisvergoeding en zonder dat dit voor hen tot hogere huren gaat leiden.

 2. Gerard van Hees op

  Het komt op mij over als paniek bij de JOVD, waarvan de verdiensten op het gebied van sociaal huurwoningen inderdaad nul is. Angst is een slechte raadgever, laat de provocatie van D66 in Den Haag van je afglijden, zoals Rutte dat ook zo meesterlijk doet. Laat de universiteit dit oplossen met de corporatie en de huurders en ontwikkel ook alternatieven waarbij het huurwoningenblok kan blijven. Universiteit, zoek naar mogelijkheden, blijf niet hangen in je eerste optie.

 3. Korthout.t@gmail.com op

  Wie is blaagje Max Magnée (JOVD) om de woningen van het Doelencomplex ( en dus de bewoners) te bestempelen als asociale woningen. Wat een blaaskaak!
  Met vriendelijke groet,
  Ton Korthout

 4. Willem Schuyt op

  “Als sociale woningen niet willen wijken voor universiteiten”, dan is de ondergang nabij? “100 miljoen euro aan investeringen”. Daar hebben we het weer, poen wordt belangrijker gevonden dan mensen. Er stijgt een smerige geur op uit die bedorven JOVD-ballen, de stank van mensenverachtend neo-liberaal tuig dat gewone burgers zonder vette bankrekening het liefst zou willen deporteren naar een plek ver buiten het stadscentrum. Maar het zou natuurlijk veel beter zijn voor Leiden om deze brallende kakjongeren de stad uit te zetten.
  ..
  De universiteit hoeft helemaal niet in de binnenstad te zitten en kan met het oog op eventuele uitbreidingen beter aan rand van de stad gaan bouwen. In dit verband is het opvallend dat de universiteit juist daar (Wassenaarseweg) grond heeft verpatst aan een vastgoedontwikkelaar, die er woningen op heeft gezet. De gemeente heeft daarvoor het bestemmingsplan moeten veranderen. Intelligentere bestuurders en raadsleden hadden natuurlijk een verstandiger keuze gemaakt. De gemeente, de universiteit en die verwende VVD-kleuters moeten zich heel diep schamen.

  • Micheal Snyder op

   Pas op, want deze neoliberale yuppies bevolken dadelijk mogelijk ook nog het pluche van de gemeenteraad en het college. Het college heeft duidelijk gekozen voor groei van Big Education en daarvoor moeten huidige bewoners gewoonweg wijken. Eenmaal in het hoofd van de politieke gevestigde orde in deze stad (maar ook elders) is ondanks burger protesten geen weg terug meer. Big Education wint, maar te hopen valt dat voor de gedupeerden in alle redelijkheid passende oplossingen gevonden worden.

 5. Een Leids burger op

  In de omgeving van de wassenaarseweg, einsteinweg e.d. zijn vooral de bètarichtingen ondergebracht:wiskunde(Snelliusgebouw),natuurkunde (Huygensgebouw) en scheikunde (Gorlaeusgebouw).Maar ook bijvoorbeeld psychologie (Pieter de la Court gebouw). Deze hebben daar ook hun eigen bibliotheek en andere voorzieningen, zodat slechts sporadisch van de centrale UB(universiteitsbibliotheek) gebruik hoeft te worden gemaakt.

  Ik kan me dus goed voorstellen dat bij geesteswetenschappen en taalwetenschappen de universiteit het liefst wil uitbreiden daar waar ook de betreffende collecties zich bevinden:omgeving witte singel dus.
  Vergeet niet dat men pas een nieuwe “asian library” daar heeft ingericht bij de UB aan de witte singel.
  Zie verder:http://sleutelstad.nl/2017/04/07/jovd-sociale-woningen-moeten-wijken-universiteit/#comment-258251

 6. Thea de Graaf op

  leiden heeft wel universiteit, maar geen woonruimte voor de studenten.Laat Leiden daar met de universiteit eerst is voor gaan zorgen. En een verbod op verkamering van grote huizen, wat nu volop gaande is in de professorenwijk en burgemeesterwijk.En wat doet de gemeente daaraan. HELEMAAL NIETS MEN WOONT ER GEWOON ZONDER VERGUNNING. Welke politieke party is het hier mee eens, en wil er iets aan doen ???Op deze manier zijn er nu al 6 huizen verkamert ZONDER VERGUNNING

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline