Gemeente schaart zich achter campusplannen universiteit

7

De gemeente neemt de regie bij de plannen van de Universiteit Leiden om een nieuwe Humanities Campus te realiseren op het zogenaamde Witte Singel Doelen Complex. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag besloten.


Reanne van Kleef sprak met burgemeester Henri Lenferink over de Humanities Campus.

De Universiteit Leiden werkt al jaren aan plannen voor een nieuwe Faculteit Geesteswetenschappen aan de Witte Singel. Die plannen liepen in december vorig jaar vast toen woningcorporatie De Sleutels niet langer mee wilde praten over de Humanities Campus op het WSD-complex.

Boze bewoners van het zogenaamde WSD-complex laten van zich horen tijdens een commissievergadering waar de Leidse gemeenteraad de campusplannen van de universiteit bespreekt.

Om de campus te realiseren moet een complex met 58 sociale huurwoningen van De Sleutels worden gesloopt. De bewoners zijn tegen en hebben daarbij dus de steun van hun verhuurder. De Sleutels wil alleen opnieuw aan tafel komen als de universiteit de bestaande woningen inpast in de plannen. De universiteit ziet daartoe geen mogelijkheden, met name niet met het oog op toekomstige groei van de faculteit die volgens de ambities van de Universiteit Leiden moet uitgroeien tot een internationale hub voor kennis en onderwijs op het gebied van talen, culturen en samenlevingen. Het gebied aan de Witte Singel in Leiden is daarvoor volgens Stolker de meest logische plek. Direct tegenover de Universiteitsbibliotheek waar alle collecties liggen.

Vorige week sprak rector Carel Stolker van de universiteit zich op Sleutelstad Radio duidelijk uit over de voortgang van de campusplannen: “We gaan geen vijftig miljoen investeren in een halve campus, dat heeft geen zin.”

CDA-raadslid Moniek van Sandick zei vorige week in reactie op de uitlatingen van universiteitsbaas Stolker dat de gemeente zich achter de plannen voor een campus aan de witte Singel moet scharen. Dat gebeurt nu dus.

Delen

7 reacties

 1. Verstandig van de Gemeente. De Universiteit moet kunnen uitbreiden en de gemaakte plannen uitvoeren. Dat is ook van belang voor de stad Leiden

 2. Een Leids burger op

  Op zich prima. De belangen van de universiteit tot uitbreiding wegen m.i. zwaarder dan de belangen van de bewoners daar. Maar wel moet er een goede regeling voor hen komen natuurlijk. Er moet dus voor gezorgd worden dat de bewoners van het Doelencomplex kunnen verhuizen naar een andere ocatie met een goede verhuisvergoeding en zonder dat dit tot hogere huren gaat leiden.

 3. Marcellus_B op

  Het college van B&W staat dus achter het idee van een gated community in de leidse binnenstad en binnen de singels. Hiermee dus feitelijk de universiteit een groot stuk grond schenkend zonder dat deze daarvoor hoeft te betalen.

  • Een Leids burger op

   Waaruit blijkt dan dat de universiteit niet zou hoeven te betalen voor dat stuk grond waarop nu de huiurwoningen van De Sleutels staan als de sloop uiteindelijk later toch door zou gaan om de campus te kunnen realiseren? De universiteit zal er op zijn minst dan toch voor moeten zorgen dat de bewoners van het doelencomplex dan elders gehuisvest kunnen worden.
   Maar als dat allemaal zou doorgaan is daarmee nog niet gezegd dat de universiteit de grond waarop de huurwoningen nu staan dan maar gratis zou krijgen. De gemeente zou wel gek zijn als ze daarmee acoord zouden gaan.

   • Marcellus_B op

    Beste burger, het gaat over een groter gebied dan alleen de grond waar de huurwoningen op staan. Feitelijk gaat het over het deel van de binnenstad tussen de Witte Singel, Groenhazengracht, Doelengracht en het Paterstraatje. Wanneer je de Hortus er ook bijtelt, loopt het gebied nog verder door met de grenzen 5e Binnenvestgracht en Sterrenwachtlaan.
    Een groot deel van de westelijke binnenstad zal dus in beslag genomen gaan worden door die campus, mooi begrensd door grachten en met slechts toegang via enkele bruggen. Mocht het niet direct in de plannen verwerkt worden dan zullen toch wel binnen 2 jaar na realisatie de eerste toegangshekken/-poorten verschijnen. Dan nog alleen het bordje met het artikel 461 wetboek van strafrecht ophangen en voila: verboden voor leienaars.

 4. Jan Jaap Bedeijn op

  Belachelijk aangezien onder de bewoners van het WSD complex erg veel mensen met psychische problemen wonen, huipbehoevenden dus. Deze mensen zijn extreem kwetsbaar en daar dient niet mee gesold te worden. Dit is wel gebeurd. En het gebeurt nog steeds. Vervangende woonruimte aanbieden wilde de Universiteit niet, ja een ideetje was om al die mensen in Leiden Noord te plempen terwijl de vrijgekomen woonruimte die gebouwd wordt naast de Sterrenwacht voor de Rijken moet zijn. Ook de door de Universiteit aangeboden verhuisvergoeding was een schijntje van het bedrag waar doe bewoners wettelijk gezien recht op hebben, en de manier van communicatie, brieven naar de bewoners sturen waarin op een iets nettere manier te verstaan gegeven werd dat het fijn zou zijn als die mensen zouden opflikkeren want de Universiteit beschouwt dat hele gebied als “een beetje van ons” hebben geen goed gedaan. Het megalomane Humanities Campus plan, evenals het belachelijke Singelpark plan moet er per sé doorheengedrukt worden, ten koste van de bewoners van het WsD gebied. Het is niet voor niets dat wbv de Sleutels zich terugtrok uit de onderhandelingen. Dat de Gemeente zich ermee gaat bemoeien is logisch. De grond waar de Sleutels die woningen heeft staan is van de Gemeente en is in erfpacht of een andere constructie aan de Sleutels gegeven. Net als bij het Aalmarktplan, de parkeergarage bij de Molen, en het ridicule plan om een parkeergarage te bouwen op het plein bij de Hoogvliet (dat ten dele is afgeketst) laten mijns inziens zien dat het de Gemeente Leiden geen ene moer uitmaakt welke bewoners of huurders waar dan ook bezwaren zouden hebben. Het grote geld is belangrijker voor de Gemeente. Maar ook voor de Universiteit, die van plan is om het Lipsius gebouw met de grond gelijk te maken, een gebouw dat enige jaren geleden nog voor miljoenen !!! is verbouwd. De Universiteit kleedt aan de ene kant studenten uit en stuurt zelfs deurwaarders op hen af indien ze om welke reden dan ook even achterlopen met collegegeld, smijt geld over de balk op een manier waar het ROC nog een puntje aan kan zuigen en komt ieder jaar lager te staan op de Universiteiten ranglijst omdat het onderwijs nogal wat te wensen overlaat.

  Maar dat kan de Gemeente en de Universiteit geen bal schelen. Die varen door als een stuurloos schip alles op hun weg overvarend. Zo ook de bewoners van het WsD complex. Ik ben benieuwd wat de Gemeente en Universiteit zullen zeggen als de eerste zelfmoord plaatsvindt van iemand die zo gemangeld is door hun megalomane waanidee. Een Sorry zal er wel niet af kunnen.

  Dit is een grove schande. Net als het uitbreiden van het betaald parkeren tot buiten de Singels, en nog wel een stukje erger.

  • Goede reactie, Jan Jaap. Doordacht en genuanceerd ook. Wat een enorm gemiste kans dat jij nog niet bent begonnen aan een bestuurlijke carrière om de toekomst van Leiden en alle Leidenaren te redden… Het wordt tijd voor een nieuwe Jan Jaap in Leiden.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline