Universiteit Leiden mogelijk gedwongen tot alternatieve locatie nieuwe Humanities Campus

7

Als er niet alsnog een oplossing komt voor het geschil tussen de Universiteit Leiden en woningcorporatie De Sleutels dan krijgt Leiden vrijwel zeker geen nieuwe Humanities Campus. “Ik zou in ieder geval niet weten hoe,” zegt rector Carel Stolker van de Universiteit Leiden vandaag tegen Sleutelstad FM.

Chris de Waard sprak met rector Carel Stolker over de nieuwe Humanities Campus die de Universiteit Leiden voor honderd miljoen euro wil bouwen. Bij voorkeur in Leiden.

De universiteit wil voor honderd miljoen een nieuwe Humanities Campus bouwen langs de Witte Singel. Niet alleen de bestaande gebouwen van de universiteit moeten daarvoor wijken, maar ook een appartementencomplex met huurwoningen de woningcorporatie De Sleutels. De bewoners willen niet weg en hebben daarbij de steun van hun verhuurder.

Veel begrip voor het standpunt van De Sleutels lijkt de universiteit niet te hebben. “We hebben wel een heel mooi bod gedaan aan De Sleutels,” zegt Stolker die daarbij doelt op de alternatieve locaties voor huisvesting van de huurders op het Witte Singel Doelencomplex van wie de woningen zouden moeten wijken voor de nieuwe campus. De Kaasmarkt en de Plexus-locatie aan de Kaiserstraat heeft de universiteit daarvoor in de aanbieding. “We hebben echt ons best gedaan. We bieden ook meer woningen dan er moeten verdwijnen. Dat geeft ook aan hoe belangrijk het voor ons is om daar te kunnen uitbreiden.”

Hoe belangrijk de uitbreiding voor de universiteit is, blijkt wel uit de ambitie die Stolker vervolgens verwoordt: “We willen graag op het vasteland van Europa dé plek zijn voor de talen en de culturen en de samenlevingen. Dus al die talen die we in Leiden hebben, de studenten die daar op af komen, de UB, de Asian Library. We hebben echt het idee om op dit vlak een internationale hub te worden voor kennis en onderwijs. En dat kan niet als de campus er niet kan komen.”

De vraag of de nieuwe campus dan in Den Haag komt, vindt de hoogste baas van de universiteit een lastige: “Ik heb steeds heel erg proberen te voorkomen om als argument te gebruiken als het niet in Leiden kan, dan gaan we wel naar Den Haag. Het hóórt wat mij betreft in Leiden. Tegenover onze universiteitsbibliotheek. En daar liggen al onze collecties die voor de talen, culturen en samenleving worden gebruikt. Ik zou daarom ook niet goed weten hoe het in Den Haag zou moeten.”

Dat Den Haag dat waarschijnlijk wel prima weet, beaamt Stolker: “Dat denk ik ook wel ja. Maar het heeft voor ons nu eenmaal geen zin om laten we zeggen vijftig miljoen in een halve campus te investeren.” Daarmee verwijst Stolker nogmaals de suggestie van de hand dat er om de woningen van De Sleutels heen gebouwd zou kunnen worden. “Dat kan niet. Dat hebben we ook laten zien. Zeker niet als we ook nog willen groeien en wij verwachten juist in dit domein nog enorm te kunnen groeien.”

 

Delen

7 reacties

 1. Marcellus_B op

  Geobsedeerd door persoonlijke geldingsdrang komt men maar niet af van het dogmatisch herhaalde woordje campus. Er bestaat overigens een goed Nederlands woord voor het alhier gebruikte ‘humanities’, namelijk geesteswetenschappen. Maar ja, ook dat past natuurlijk niet in zijn streven om uitgenodigd te worden op de etentjes van de buitenlandse universiteiten. Maar dit terzijde.
  .
  Wanneer de nabijheid van enkele tientallen leienaren zo enorm storend is voor deze academici dat ze niet meer in staat zijn om hun toekomstige werk te doen, dan wordt het hoog tijd om maar lekker op te rotten met je studies filmwetenschap, arabierische letterkunde, kunstgeschiedenis tot het jaar 1850 en theologie. We call your bluff. Misschien heeft Den Haag wel een leuk plekje op de Binckhorst.

 2. Gerard van der Veer op

  Er zijn sterke en minder sterke argumenten tegen het betoog van dhr. Stolker hierboven denkbaar. Uw betoog bevat geen van beide maar is stemmingmakerij van een patjepeeër (zoek dat maar demonstratief op in uw woordenboek, daarmee de lezer tonend dat u een ‘gewone vrije jongen’ bent, geen nepelite.
  *
  Wel een beetje rolvast blijven, overigens: “We call your bluff” zeggen Gewoon Gebleven Pure Leidenaars niet. Calcat iacentem vulgus, om Baudet aan te halen. Maar dit vanzelfsprekend geheel terloops, terzijde, had eigenlijk kunnen worden geschrapt maar ik laat het toch maar staan.

 3. Leiden heeft in horizontale zin een behoorlijk probleem om nieuwe gebouwen neer te zetten en moet dus tot sloop van andere gebouwen b.v. woningen overgaan. Wanneer de academici van de Leidse Universiteit eens hun oor te rade leggen bij het bouwkundig talent in Delft dan kan in vertikale zin misschien wel de oplossing nabij zijn. Namelijk ondergronds m2 creëren om zo de gewenste groei van de faculteit te realiseren. Voor het bestuderen van talen is immers alleen maar een goede verlichting nodig dat op daglicht lijkt, Philips Lighting kan dat uitstekend. Out-of-the-box denken in deze zou een hoop discussie kunnen schelen. Immers we bouwen toch ook de diepste ondergrondse garages van Nederland. En boren al of niet autotunnels in de meest slappe grond van Nederland.

 4. Een Leids burger op

  Er is wel een noodzaak voor de universiteit om op langere termijn te kunnen uitbreiden. Vraag is alleen of dat perse daar moet. Zeker nu de onderhandelingen met woningbouwcorporatie De Sleutels zijn mislukt. Ondergrondse “oplossingen” zie ik niet zo zitten:een universiteit is geen
  parkeergarage. Men zou ook langs de witte singel uitbreiden maar dan zal men de bewoners daar moeten uitkopen. Misschien dat na verloop van tijd de onderhandelingen met De Sleutels wel weer hervat zullen worden.

 5. De universiteit draagt bij aan de status van de stad. Er werken veel mensen en de vele, Nederlandse en ook buitenlandse, studenten zijn goed voor de lokale economie. Een stad als Leiden is historisch gezien nauw verbonden met de universiteit, en daarmee met het belang van kennis en onderwijs. De bundeling van kennis op het gebied van geesteswetenschappen is uniek. De universiteit ziet (de enkele tientallen) Leienaren niet als storend -integendeel, ze zijn vast van harte welkom om eens een college te volgen -, maar een aantal huurwoningen staat op een locatie waar de Universiteit graag de campus wil realiseren (in het woordenboek een bestaand Nederlands woord: “campus|sen (meerv.) terrein van een universiteit […]”). Het is niet zo dat de huurders op straat worden gezet; ze krijgen er een goed aanbod voor terug.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline