Leidse terrassen moeten per 1 juni op orde zijn

7

De gemeente heeft vorig jaar in overleg met Koninklijke Horeca Nederland opnieuw regels opgesteld voor de Leidse terrassen. Die regels moeten ervoor zorgen dat de uitstraling en kwaliteit van de terrassen aansluit bij de historische binnenstad van Leiden. Samen met de horeca-ondernemers kijkt de gemeente nu aan welke regels de terrassen wel en niet voldoen en waar nog extra vergunningen aangevraagd moeten worden. Vanaf 1 juni moeten de terrassen aan de regels voldoen, daarna zal de gemeente gaan handhaven.

De laatste tijd ontstond het beeld dat er nog maar weinig mogelijk was op de Leidse terrassen. Ook lieten horeca-ondernemers weten dat de nieuwe regels het voor hen onmogelijk maken om een aantrekkelijk terras neer te zetten. Burgemeester Henri Lenferink benadrukt dat dit niet het geval is. Ook heeft hij een brief naar de Leidse gemeenteraad gestuurd over de voortgang van het project terrassen.


Reanne van Kleef sprak met burgemeester Henri Lenferink over de regels voor Leidse terrassen.

Lenferink: “Van sommige zaken, zoals een grote parasol met een veel reclame erop, is meteen duidelijk dat het niet mag. Maar er mag een hoop ook wel. Het hoeven niet allemaal houten terrassen te worden. De rode stoeltjes van Zucca aan de Breestraat zijn bijvoorbeeld wel toegestaan. Die zien er keurig uit en passen goed bij het straatbeeld. Als je iets speciaals wilt dat niet meteen binnen de kaders valt, dan kun je dat aanvragen en dan kijken wij of we er ontheffing voor kunnen geven.”

Windschermen

Bij een inventarisatie is de gemeente bij 180 terrassen nagegaan in hoeverre ze aan de regels voldoen. Een veelvoorkomende situatie die niet is toegestaan, is het afschermen van terrassen met windschermen. “De terrassen zijn te gast in de openbare ruimte. Wij als gemeente zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van die openbare ruimte en daar investeren we veel in. Daar hoort bij dat we randvoorwaarden stellen hoe de gasten, dus ook de terrassen, zich horen te gedragen. We willen dus dat de inrichting van de terrassen aansluit bij het historische karakter van de stad, maar we willen ook voorkomen dat er met windschermen hokjes worden gemaakt. De openbare ruimte moet voor iedereen vrij toegankelijk zijn.” Volgens de burgemeester mogen windschermen wel in het verlengde van de voorgevel worden geplaatst.

Terrassen die volledig anders moeten is de burgemeester niet tegen gekomen. “Sommige terrassen moeten wel wat kleiner worden omdat ze bijvoorbeeld in een gebied liggen dat herontwikkeld wordt en waarvan nog niet duidelijk is waar het terras precies komt te liggen. In zo’n geval kunnen we een tijdelijke vergunning afgeven. We proberen zoveel mogelijk met de ondernemers mee te denken hoe we tot een werkbare situatie kunnen komen.”

De komende maanden krijgen de horeca-ondernemers nog de gelegenheid om vergunningen voor hun terras aan te vragen. Per 1 juni 2017 moeten de terrassen op orde zijn, daarna zal de gemeente gaan handhaven. In gevallen waar het gaat om meer ingrijpende veranderingen gaat, zal in overleg gekeken worden naar een langere overgangsperiode.

 

Delen

7 reacties

 1. Gerda de Vink

  Laat staan je over wil steken je om moesr lopen bv het gangetje Koorevaar straat en de gratis noodfietsenstalling aansluitend word niet gebruikt .

 2. Terrassen zijn te gast in de biinnenstad? Die gasten moeten dan wel elke keer die enorme stijgingen van de precario ”vergoedingen” ophoesten en dat terwijl uw glas Pils 2 x zo duur is geworden en de precarioheffingen zo’n 8 keer in 20 jaar.

 3. Te bizar voor woorden. Een windscherm “in het verlengde van de voorgevel” mag. Leg uit. Want ik kan helemaal niets daarmee…
  En sommige dingen mogen niet. Maar daar kun je een vergunning voor aanvragen, en dan mag het wel. Inkomsten?

 4. sjaco@ziggo.nl op

  Wat blijkt de super heerlijke loungebank die van Anne en Max, mag niet meer, want je kunt er niet door heen kijken? nu staan er een paar houten banken met open ijzeren leuningen( heerlijk zitten!)maar niet heus.
  een teleurgestelde terrasbezoeker

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline