Dumpzaak Labrujère online verder, winkel wordt woonhuis

14

De dumpwinkel van Peter Labrujère gaat verder als webshop, de winkel aan het begin van de Haarlemmerstraat wordt verbouwd tot woonhuis met ervoor een souvenirshop. “Ik zal wel moeten,” zegt Lab. “Ik loop steeds slechter en stoppen kan niet. Dan betaal je een enorm bedrag aan de belastingen. Stakingswinst heet dat. En dus stop ik niet echt, maar gaan we online verder.”

Chris de Waard in gesprek met Peter Labrujère over het ombouwen van zijn winkel naar een woonhuis.

Voor de deur wil Labrujère een gigantische Leidse hutspot neerzetten. “Voor toeristen. Die kunnen daar dan een foto in maken.” Als het aan Peter en Lenie Labrujère ligt, gaat dat binnenkort gebeuren. Maandag gaat de aannemer beginnen met de verbouwing van winkel naar woonhuis. De dumpwinkel van Peter en Lenie gaat van de Haarlemmerstraat verdwijnen en gaat verder als webshop. Met een opslagruimte aan de Langegracht waar Labrujère in het verleden een kampeerwarenhuis runde. “Daar hebben we alle ruimte en je kan er makkelijk voor de deur parkeren als je online bestellingen toch liever wilt afhalen.”

Ingewijden zagen het al een beetje aankomen. Peter en Lenie worden een dagje ouder en doen een stapje terug. Daarnaast krijgt Peter steeds meer last van zijn knieën en wil daarom liever beneden wonen en niet meer boven de zaak. Peter en Lenie hebben vrijwel hun hele leven boven de zaak aan de Haarlemmerstraat gewoond. Daar weg gaan is voor hen geen optie. Vandaar het plan om ingrijpend te gaan verbouwen.

In grote lijnen komt het er op neer dat de bovenverdieping verhuurd gaat worden en de winkel voor 80% woonruimte wordt. Dat dat volgens de gemeentelijke regels niet mag, daar heeft Labrujère geen boodschap aan: “De andere kant van de Haarlemmerstraat is toch ook woongebied geworden. Bovendien, ik stop niet echt. Er blijft toch een souvenirwinkeltje,” zegt Lab met een vette grijns die zoveel wil zeggen als ‘wie maakt me wat’.

Delen

14 reacties

 1. Leonie Rodenhuis

  35 jaar geleden daar stage gelopen. Als je er een beetje anders uitzag dan andere en je kon daarom nergens geplaatst worden was je altijd van harte welkom bij Labrujère. En wat heb ik daar naar mijn zin gehad, wat een ervaring en wat een leuke familie. Opa zat toen ook nog achter in de winkel schoenen te repareren.

 2. Carla Marijt-Schreuder

  Het blijft een winkeltje en ze hebben het verdiend na zo hard werken al die jaren. En het word vast mooi. Laat de gemeente zich maar druk maken om de leegstand is vreselijk. Leiden moet weer mee gaan tellen als winkelstad dat is veel belangrijker. Veel succes met het creëren van jullie nieuwe plekje peter en lenie?

 3. Dit zou inderdaad weleens een 1 april grap kunnen zijn. Als dat zo is vind ik hem echt niet geslaagd.

 4. Cees Mentink op

  Wanneer het een 1 aprilgrap is is het een bijna perfecte.
  Geen grap maar einde dump dan verliest de Haarlemmerstraat
  een karakteristieke winkel.
  Waar blijft het eens door JOOP de KONING en LAB bedachte: ‘1 kilometer
  koopplezier’, dat de Haarlemmerstraat eens was?

 5. Je kan van je winkel ook een stichting maken en het werk laten doen door vrijwilligers.
  Dan betaal je ook geen loonbelasting .zie de Leidse Rederij.

 6. Het blijft opmerkelijk dat onze Peter L. steekwapens verkocht aan o.a. Marokkanen, terwijl ie later door zo’n Marokkaan is neergestoken.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline