Veiligheidsdiensten, suikerziekte en kunstzinnige wiskunde

Deze week in de uitzending van Science071: de tentoonstelling ‘IMAGINARY’, waarin wiskunde en kunst op een unieke manier zijn gecombineerd, wij ontvingen de drie organisatoren in de studio. Verder was PhD-onderzoeker Lisanne Blauw (LUMC) te gast over de relatie tussen de buitentemperatuur en suikerziekte, en belden we met historicus Constant Hijzen over zijn boek Vijandbeelden. Twan van Dodewaard nam het wetenschapsnieuws door en vertelde over navigatiesystemen, kleine hersenen en ijsschotsen.

Op het Bestuursbureau van de Universiteit Leiden op het Rapenburg is de tentoonstelling ‘IMAGINARY’ te zien, waarin kunst en wiskunde zijn gecombineerd. Over deze ‘kunstzinnige wereld van de wiskunde’ waren wiskundige Bas Edixhoven, Roland van der Veen (Mathematisch Instituut Leiden) en Peter Kop (lerarenopleiding ICLON) te gast. “Wiskunde is net als zuurstof: je merkt het pas als je het niet meer hebt.”

De stijgende buitentemperatuur, door bijvoorbeeld klimaatverandering, heeft gevolgen voor onze gezondheid. Dat blijkt uit een studie van medicus Lisanne Blauw (Endocrinologie en Epidemiologie aan het LUMC), die recent werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BMJ Open Diabetes Research & Care. Het onderzoek vond plaats in de Verenigde Staten, maar is ook van waarde voor de rest van de wereld, vertelde Lisanne Blauw in de uitzending.

Veiligheidsdiensten opereren in het diepste geheim, waardoor politici, journalisten en gewone burgers maar weinig te zien krijgen van het werk dat die diensten doen. In de afgelopen eeuw is er echter veel veranderd in de positie van de veiligheidsdiensten in onze samenleving, doordat vijandbeelden voor politici en burgers veranderden.
We belden met historicus Constant Hijzen van de Universiteit Leiden die het boek Vijandbeelden schreef en er deze week een lezing over geeft.

Het wetenschapsnieuws van deze week werd doorgenomen door Twan van Dodewaard: als je op je navigatie rijdt gaan je hersenen uit, het weer doet rare dingen, kleine hersenen zijn zo slecht nog niet en vreemde lijnen in IJslands ijs. Twan weet er alles van!

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline