Leidse politiek verafschuwt brandstichting bij noodwoningen

10

In een korte gezamenlijke verklaring spreken de Leidse politieke partijen hun afschuw uit over de brandstichting van afgelopen nacht bij de noodwoningen aan de Sumatrastraat in de Kooi.

Raadslid Jos Olsthoorn vertelt aan Chris de waard over de gezamenlijke verklaring waarin de Leidse politieke partijen hun afschuw uitspreken over de brandstichting.

De zestien woningen, waarvan er twaalf bedoeld zijn als tussenstap voor ex-daklozen en vier voor reguliere woningzoekers, zijn ondanks de brand vanmiddag geopend door wethouder Roos van Gelderen. “Gelukkig gaat de vandaag geplande opening wel door, Leiden buigt niet voor brandstichting,” zo melden de politieke partijen.

In de verklaring staat verder dat, hoewel de partijen soms verschillend aankijken tegen de eerdere plannen van het plaatsen van noodwoningen in Leiden, iedere partij de brandstichting ten zeerste afkeurt. “Het in de brand steken of op een andere manier slopen van gemeenschappelijk of andermans bezit is nooit een oplossing om meningsverschillen op te lossen. Lafaards die tot zulk soort acties overgaan moeten hard worden aangepakt.”

De verklaring is ondertekend door alle Jos Olsthoorn van GroenLinks, Frederik Zevenbergen van de VVD,  Mart Keuning van de ChristenUnie, Julian van der Kraats van de SP, Dick de Vos van de Partij voor de dieren, Timo Gubbens van D66, Roeland Storm van het CDA en Abdelhaq Jermoumi namens de PvdA.

De handtekening van Daan Sloos van Leefbaar Leiden ontbreekt, maar dat had alleen als reden dat Sloos nog niet op de hoogte was van de brandstichting. Desgevraagd laat hij weten de verklaring ook te ondersteunen. “Natuurlijk ben ik tegen brandstichting!”

Delen

10 reacties

 1. Indien er sprake van brandstichting mocht zijn, dan moet je toch wel de IQ van een fopspeen hebben om op deze wijze de onvrede over de plaatsing van deze woningen op deze locatie te laten blijken. Het lijkt mij dat in een geciviliseerd land als de onze, er meer dan voldoende andere manieren zijn om dit duidelijk te maken…

 2. Tja men is veel te bang dat er nog meer vluchtelingen komen, De Kooi is overtuigend PVV en het IQ is ook niet hoog. Want een mens met verstand doet dit niet. Ik sta niet verbaasd dat gebeurde, ik ben wel bang wat er nog meer gaat gebeuren!!

 3. iets ander onderwerp. Waarom schenkt Sleutelstad geen aandacht aan de problemen bij j DZB.. Lijkt me toch belangrijk stadsnieuws

 4. nee “vrede”, waarom moeten noodwoningen in de kooi geplaatst worden en niet in de duren wijken van Leiden of bij de burgemeester in zijn achtertuin. Plaats ze op een hockeyveld in bloemendaal. Nee dat gebeurd niet. Daarnaast hebben de mensen in de kooi ook wel degelijk inzicht in wat er gebeurd namelijk: -dat hun kinderen die opzoek zijn naar woningnen gewoon steeds buiten de boot vissen omdat er weer een groep hulp nodig heeft.
  -dat ouderen aan hun lot worden overgelaten.
  -dat je van alles aan belasting betaald en zodra er wat aan de hand is dat je dan nog bij moet betalen.

  Dit is het probleem dat de burgers die al Jaren betalen enkel zien dat ze meer moeten betalen voor groepen die of niks mogen omdat ze vluchteling zijn of niet willen aanpassen omdat hand ophouden hier heel makkelijk is. Dat deze groepen gratis zorg krijgen dat ze gratis onderwijs krijgen en nu ook woningen.die onrecht is waarom burgers zo opstandig worden.
  Hiermee praat ik niet goed de brandstichting, maar wel dat politiek den hag als regional falen omdat ze de problemen niet durven te benoemen laat staan durven op te lossen want dan zouden ze wel eens een rascist kunnen zijn ipv volksvertegenwoordiger

  Begrijp mij goed er zijn genoeg wel willende mensen en die mensen moet je ook helpen, maar de uitzuigers in de maatschappij die mogen nu maar eens een keer verrekken en niet onze ouderen of onze jeugd.

 5. Een Leids burger op

  Dennis heeft natuurlijk wel een punt als hij zich afvraagt waarom de woningen voor ex-daklozen nu juist daar in de Kooi moeten komen en niet elders.
  Daar wonen immers niet de meest kapitaalkrachtige mensen.

  Het is natuurlijk ook wel makkelijk om een sociaal standpunt m.b.t. (ex-)daklozenopvang uit te dragen zijn maar tegelijkertijd wel anderen voor de gevolgen te laten opdraaien.

  Die brandstichting is natuurlijk verwerpelijk en zal toch niet kunnen verhinderen dat de betreffende mensen daar geplaatst worden.

 6. Eric van 't Groenewout op

  Waarom zouden er geen noodwoningen in de Kooi worden geplaatst? Er is ook een noodopvang in de Lage Mors en er was een noodopvang langs de Wassenaarseweg. Zo zullen er meer plekken zijn waar opvang plaatsvindt. De Kooi is één van die locaties, dus je jammert hier wel erg hard. Het komt er in jouw afgunstige wereldbeeld op neer dat ‘welvarend Nederland’ de opvang van asielzoekers afwentelt op ‘arm Nederland’.
  En waarom zoveel kinnesinne over hockey/Bloemendaal? Waarom zou je noodopvang op een hockeyveld realiseren, Dennis? Of bij een burgemeester in de achtertuin?
  Wat heb je er op tegen dat er noodwoningen voor vluchtelingen worden gerealiseerd? Dat gaat niet ten laste van het aantal beschikbare sociale huurwoningen in leiden, m.a.w. de kinderen van de Kooi ondervinden daarvan geen enkele hinder.
  En welke kinderen in de Kooi vallen steeds uit de boot, beste Dennis? Als er kinderen zijn die voor sociale huisvesting in aanmerking komen, en zij zich op hun 18de inschrijven, hebben zij al ruim voor hun 24ste een eigen woning. En dat had nog eerder kunnen zijn, als niet veel woningen eerst worden afgewezen: “Ook zijn er veel mensen die een aangeboden woning afwijzen. Dat gebeurt in bijna negen op de tien aanbiedingen. In de meeste gevallen gebeurt dit omdat de woningzoekende helemaal niet reageert.” (woneninleiden.tumblr.com/post/144138330413/wachttijd-sociale-huurwoning-leiden)
  Welke ouderen worden aan hun lot overgelaten? Ouderen in Nederland, zo blijkt ook vandaag weer uit cijfers van het CBS, behoren tot de welvarendste in Europa met dankzij de goede gezondheidszorg zo ongeveer de langste mondiale levensverwachting. Natuurlijk kan (en moet) er veel beter, maar in hele grote lijnen hebben we het in Nederland erg, heel erg goed.
  Wat je over het onderwijs schrijft, is in grote lijnen onjuist. De werkelijkheid is dat asielzoekers (zonder verblijfsvergunning) geen recht hebben op studiefinanciering en het studentenreisprodukt. Helaas doen de verhalen over “gratis dit en gratis dat en onze kinderen niets” (noem het gerust Calimero-gezever) het erg goed aan de stamtafel.
  Idem je klaagzang over de gratis zorg. Hoe is het in werkelijkheid geregeld: “Mensen die illegaal in Nederland verblijven, kunnen geen zorgverzekering afsluiten (onverzekerde vreemdelingen). Zij krijgen wel medisch noodzakelijke hulp. De behandelend arts bepaalt of daar sprake van is. De kosten moet de vreemdeling zelf betalen. Kan de vreemdeling de kosten niet zelf betalen? Dan kan de zorgverlener een bijdrage vragen aan het CAK.”
  Welke ‘onze ouderen of onze jeugd’ zijn volgens jou aan het verrekken? Onze ouderen: dat zijn ook mijn 89-jarige moeder en mijn schoonouders (80+) die volop in het leven staan, niet verrekken, niet klagen maar gelukkig zijn. Ik heb bewondering voor mijn schoonouders die zich – anders dan jij – wel het lot van vluchtelingen aantrekken en hen actief begeleiden in het integreren in ons mooie land. In plaats van hier steeds maar weer warrige klaagverhalen op te schrijven, zou je een voorbeeld mogen nemen aan onze ouderen. Get a life, Dennis!

  • Gezond verstand op

   Ter aanvulling. Niet direct in de achtertuin, maar praktisch bijna in de voortuin van Lenferink bevond zich enige tijd geleden op de Lammenschansweg een opvanghuis voor (ex)verslaafde vrouwen, geëxploiteerd door naar later bleek een aan de Pinkstergemeente gelieerde dubieuze sekte met de naam Winnersway. Dat bleek echter niet zo’n succes, zeker niet nadat daar een dooie viel… http://bit.ly/2nbWGld

   Voorts vind ik wel dat het niet mogelijk moet zijn dat gelukszoekers uit het buitenland hier zonder meer in staat worden gesteld dure opleidingen op HBO en WO-niveau te volgen waarvoor een numerus fixus geldt en waardoor Nederlanders uitgesloten worden van het volgen van zo’n opleiding. Laatst bleek dat vreemdelingen het ook nog eens in meerdere landen proberen om zo’n opleiding te kunnen volgen. De PVV heeft daar vorig jaar een motie over ingediend in de Tweede Kamer, maar kreeg afgezien van het CDA, de SP en SGP onvoldoende steun. http://bit.ly/2n3GEuK

   • Gezond verstand op

    Ter aanvulling. Niet direct in de achtertuin, maar praktisch bijna in de voortuin van Lenferink bevond zich enige tijd geleden op de Lammenschansweg een opvanghuis voor (ex)verslaafde vrouwen, geëxploiteerd door naar later bleek een aan de Pinkstergemeente gelieerde dubieuze sekte met de naam Winnersway. Dat bleek echter niet zo’n succes, zeker niet nadat daar een dooie viel…

    Voorts vind ik wel dat het niet mogelijk moet zijn dat gelukszoekers uit het buitenland hier zonder meer in staat worden gesteld dure opleidingen op HBO en WO-niveau te volgen waarvoor een numerus fixus geldt en waardoor Nederlanders uitgesloten worden van het volgen van zo’n opleiding. Laatst bleek dat vreemdelingen het ook nog eens in meerdere landen proberen om zo’n opleiding te kunnen volgen. De PVV heeft daar vorig jaar een motie over ingediend in de Tweede Kamer, maar kreeg afgezien van het CDA, de SP en SGP onvoldoende steun. http://bit.ly/2n3GEuK

 7. eric,
  Dan zullen jou schoonouders en moeder niet kampen onder de grote kosten die mijn ouders wel hebben en het ziek zijn en de kosten die daarbij komen. Dat noem ik in jou geval dankbaar zijn.
  Wie betaald volgens jou het CAK??
  daarnaast taallessen voor immigranten???
  daarnaast het bouwen van deze noodwoningen die later echte woningen worden??
  Zo een CBS bericht is mooi maar als je niet gelijk bent of boven de statistiek grens van het CBS dan heb je het niet breed alleen de hoera getallen worden weer getoond tijdens verkiezingstijd.
  Schrijf jij je nu in als 18 jarige dan mag je blij zijn als je op je 24ste een woning hebt want vaak sta je daar met 9 a 10 mensen om 5 minute te kijken en dan telt zelfs het aantal opgebouwde punten niet direct dat jij eerste keus hebt. Oh dit is uit de praktijk ervaring voor je het weer stamtafel politiek benoemt.
  Misschien moet jij je eierdop is van je hoofd halen dat je is echt gaat zien hoe slecht het met leeftijdsgroepen en arbeidersgroepen gaat voordat je de calimero getallen van ieder statistiek bureau op gaat halen als waarheid. Ook deze mensen weten met hun getallen iets wat krom is recht te lullen (oh nee zo zie jij dat niet, want in jou beeld zijn dit allemaal betrouwbare organisaties).
  Eric we zijn het nooit met elkaar eens en dat zullen we ook nooit worden vanwege het grote punt dat jij in de optimistische wereld van Rutte leeft en ik in de realiteit van vele andere partijen die wel zien hoe slecht Nederland intern ervoor staat.
  Wat betreft bloemendaal en de tuin van de burgemeester als ik je die nog moet uitleggen dan weet ik zeker dat jij niet van de gewone arbeidersklasse bent. Kan je niks aan doen want jij bent wel gelukkig geweest om te kunnen profiteren van wat Nederland voor de welgestelde had opgebouwd. Zo ook jou familie die nog lekker in de avond van alles kan nuttige wat helaas veel oudere niet kunnen bekostigen.

  • Eric van 't Groenewout op

   De situatie van je ouders ken ik niet, Dennis, en je hoort mij niet beweren dat ziek zijn een pretje is. Dit laat onverlet dat ouderen en zieken anno nu veel beter af zijn in Nederland dan pakweg 15 jaar geleden.
   “Schrijf jij je nu in als 18 jarige dan mag je blij zijn als je op je 24ste een woning hebt.”: je zult het niet geloven, maar als je aan alle voorwaarden voldoet en je wijst niet steeds de aangeboden woning af, dan heb je 100% kans dat je uiterlijk op je 23ste een huis hebt. Vergelijk dat eens met de situatie rond 1970: toen waren de wachttijden in de steden langer. In de jaren zestig woonden jonge gezinnen vaak nog noodgedwongen thuis bij hun ouders. Niet alleen in de arbeidersklasse, ook bij de middenklasse. Er is veel verbeterd.
   Nederland staat er inderdaad intern niet best voor en dat komt vooral door het demagogische gezeur van extreemrechts en het bestoken van sociale media met leugens en onzinverhaaltjes (zoals jouw bijdrage).
   Alsof taallessen (en die kan ik jou ook aanbevelen) aan vluchtelingen ten koste gaan van ouderen of van de arbeidersklasse.
   Alsof een bijdrage in de ziektekosten van vluchtelingen, extra sociale woningbouw in de weg staat.
   Alsof misstanden in de zorg worden veroorzaakt door vluchtelingen. De realiteit is juist dat dankzij de instroom van vluchtelingen (in 2016 waren dat er in Nederland ruim 18.000, in een land met 17 miljoen inwoners is dat niet echt een schrikbarend hoog aantal), de overheid wordt gedwongen om de woningmarkt – die stevig in het slot zat – aan te pakken, waardoor er uiteindelijk meer woningen gebouwd gaan worden.
   Alsof ouderen het zo slecht hebben, nog zo’n fopspeen van PVV en 50Plus.
   Nee, die ouderen hebben het over het algemeen goed. Je kunt wel blijven beweren dat de realiteit anders is, maar kijk eens om je heen. Zie jij bejaarden kranten bezorgen (zoals in Duitsland, waar de oudedagsvoorziening veel slechter is dan bij ons), zie jij ouderen als inpakhulp in supermarkten, zie jij ouderen op straat met bezems in de weer? Gelukkig niet, maar in het overgrote deel van Europa is dat dagelijkse realiteit.
   Nog maar 50 jaar geleden moesten kinderen hun bejaarde ouders vaak financieel ondersteunen. Op uitzonderingen na, en er zullen helaas ook altijd schrijnende uitzonderingen zijn, is dat nu allang niet meer het geval.
   Ken jij bejaardentehuizen in Leiden waar mannen en vrouwen gescheiden slapen op grote slaapzalen? Ook dat komt in veel landen buiten Nederland voor, als er al slaapzalen zijn… Het welvaartspeil in Nederland met bijbehorende sociale voorzieningen staat, ondanks een zware crisis, op een zeer hoog niveau. En fiets eens door de Kooi, beste Dennis.’s Avonds na zessen is er soms geen parkeerplekje meer te vinden en als de gordijnen niet dicht zijn, zie je er letterlijk dozijnen flatscreens van mega-formaat.
   De woningen, waar misdadige idioten brand hebben gesticht, waren trouwens bedoeld voor ex-daklozen (12 stuks) en reguliere woningzoekenden (4). Denk je dat je hen een plezier had gedaan door deze woningen op een hockeyveld in Bloemendaal of in de achtertuin van de burgemeester te plaatsen?
   Jij denkt te weten wat de arbeidersklasse wil, maar het lijkt me sterk dat ‘de arbeidersklasse’ in Leiden in zijn algemeenheid er voorstander van is dat woningzoekenden noodwoningen op het kunstgras van Bloemendaal krijgen. Of in de achtertuin van de burgemeester. Waarom zouden ze tegen noodwoningen in de Kooi zijn? Er komen ook elders in Leiden (vaak veel meer) noodwoningen.
   “Zo ook jou familie die nog lekker in de avond van alles kan nuttige wat helaas veel oudere niet kunnen bekostigen.” Tja, na het avondeten blijft het bij twee, soms drie kopjes thee, waarde Dennis. En je maakt mij niet wijs dat veel ouderen dat niet kunnen bekostigen. Die ouderen zitten er over het algemeen aantoonbaar warmer bij dan ik en dat gun ik hen van harte. En ik vermoed dat er geen oudere in Leiden staat te juichen als er noodwoningen voor ex-daklozen en woningzoekenden door een misdadige geest in de fik worden gestoken. Daarvan wordt niemand beter. Zoiets flik je niet, ook niet als je vindt dat die woningen op een hockeyveld hadden moeten worden geplaatst.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline