Eerste complex Finch pop-up woningen opgeleverd

Leiden is een bijzonder wooncomplex rijker. Op het terrein van de voormalige basisschool De Springplank aan de Sumatrastraat zijn vanmiddag de 16 zogenaamde Finch modules officieel geopend. Na een praatje van wethouder Roos van Gelderen, directeur Christoffel Klap van Woonstichting Ons Doel, directeur Emmy Sloos van Stichting De Binnenvest en oprichter Jurrian Knijtijzer van Finch Buildings gingen de deuren van de onderste laag woningen open voor belangstellenden.

Chris de Waard ging naar de open dag van de Finch-woningen en sprak met alle betrokkenen.

Buurtbewoners en andere betrokkenen waren in grote getale op komen dagen om de units, of modules zoals Finch ze zelf noemt, ook van binnen te kunnen bekijken. Speciaal voor dat doel waren er enkele modelwoningen ingericht.

De nog maar 30-jarige Jurrian Knijtijzer is directeur van Finch Buildings en hij bedacht ook het concept van de tijdelijke woningen. Herstel, van de permanente woningen op een tijdelijke plek. Over drie jaar worden de 16 units verplaatst naar een nieuwe plek in Leiden. Het is de bedoeling dat ze minimaal 40 jaar meegaan.

Eerste Finch-project

De Sumatrastraat is voor Finch het eerste project van deze omvang dat wordt gerealiseerd. Ook voor de bedenker van de woningen was het dus een spannende dag. Nu moet gaan blijken hoe de woningen in praktijk bevallen. een beetje weet Knijtijzer dat al. Hij heeft op het Java-eiland in Amsterdam zijn kantoor in vier van de units en heeft bovendien zelf drie maanden in een Finch-unit gewoond. “Om ook in praktijk te ervaren hoe dat is. Het ging prima,” aldus de enthousiaste ondernemer.

Geen containerwoningen

De gestapelde eenpersoonswoningen zijn geen containers. Het zijn massief houten woningen met allemaal een eigen keuken, badkamer en verwarming. Ze zijn bovendien extreem goed geïsoleerd. ‘All electric’ noemt Knijtijzer dat. “Dat betekent dat er geen fossiele brandstoffen nodig zijn”. Brandveilig zijn ze ook. Treurig genoeg is dat al voor de ingebruikname gebleken. Afgelopen nacht werd brand gesticht bij het complex. Daarbij raakte alleen een deel van de houten gevelbekleding beschadigd. “Volgens het bouwbesluit moet er tussen woningen een uur brandwerendheid zijn. Bij de Finch-modules is dat bijna drie uur.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline