Leidse moskeeën willen actievere rol gemeente rond veiligheid

13

In de Leidse regio is geen harde kern actief van rechtsextremisten. Dat bleek recent uit een onderzoek van de gemeente Leiden. Wel is er sprake van rechtsactivisme en online worden er veel extreme opvattingen geuit. Het lijkt dus mee te vallen, maar daarin schuilt ook een gevaar. De Leidse politici lijken door de relatief positieve uitkomsten de zorgen van de circa 7.000 Leidse moslims niet te onderkennen.

Chris de Waard sprak over de angst onder Leidse moslims met burgemeester Lenferink en met Abdelhamid Bouzzit.

Bestuurslid Abdelhamid Bouzzit van Islamitisch Centrum Imam Malik in Leiden Noord kwam de gemeenteraadsleden afgelopen avond namens het Moskeeën Platform Leiden op het hart drukken om die zorgen serieus te nemen. Zijn bestuur wil graag een veel actievere opstelling van de politiek. “Er heerst een guur klimaat. dat blijkt keer op keer. Uit aanslagen zoals afgelopen jaar op een moskee in Enschede, maar bijvoorbeeld ook uit het programma van de PVV dat zeer veel mensen aanspreekt.”

Volgens Bouzzit is het dan misschien wel zo dat moslims zich in Leiden geen zorgen hoeven te maken over hun veiligheid, maar die angst is er wel degelijk. “Die zorg over de veiligheid blijft nu vaak onder de radar. Daardoor herkent u die angst waarschijnlijk niet. Wat u nu misschien voor het eerst hoort is dat we in de moskee van mensen horen dat ze niet in midden van de ruimte willen bidden, omdat het aan de zijkant  veiliger is als er  iemand binnen zou komen om een aanslag te plegen.

Het moskeebestuur pleit voor duidelijk zichtbare veiligheidsmaatregelen bij toekomstige incidenten rond moskeeën. “Geen permanente politiebewaking, maar na incident wel een bepaalde periode zichtbare beveiliging in en om de moskee om het veiligheidsgevoel bij de moskeebezoekers te vergroten. In Canada zijn tenslotte doden gevallen bij een aanslag in een moskee.”

Met de oproep hoopt de moskee op meer urgentie bij de lokale politiek. “U moet zich vaker afvragen hoe de Leidse moslims zich voelen als er weer iets is gebeurd. Minderheden moeten beschermd worden. Dat geldt ook voor de 7. 000 moslims in Leiden die in harmonie leven met hun niet-gelovige stadsgenoten. Dat gaat hier prima. Dat hebben we samen voor elkaar gekregen.

Burgemeester Lenferink worstelt met de manier waarop de gemeente moet reageren. “Ik heb regelmatig wel een reactie gegeven, maar er gebeurt bijna elke dag ergens wel iets. Ik kan niet steeds opnieuw zo’n reactie geven.” De burgemeester benadrukte wel het belang om het gevoel te blijven uitstralen dat alle Leidenaren even belangrijk zijn.”

Delen

13 reacties

 1. Gezond verstand op

  Kan iemand mij uitleggen wat hier eigenlijk de nieuwswaarde van is van dit bericht? Waarom moet er voor deze groep gelovigen telkens een uitzonderingspositie worden gemaakt en extra aandacht aan speciaal hen worden geschonken? Begraafplaatsen van protestanten en roomskatholieken worden immers ook met regelmaat vernield. Wegkruisen kunnen niet meer veilig worden neergezet langs provincieweggetjes en kleine kapelletjes worden met regelmaat vernield door onverlaten. Indien burgemeesters zich over zo’n onderwerp moeten uitspreken dan wel graag neutraal en konsekwent ook het vernielen van christelijke begraafplaatsen aan de orde stellen.
  En als het je niet bevalt dan pleur je maar op.

  • Eric van 't Groenewout op

   Wegkruisen worden regelmatig door Rijkswaterstaat verwijderd omdat die een gevaar voor de verkeersveiligheid kunnen vormen.
   Er is daarnaast een groot verschil tussen het vernielen van graven en de racistische aanvallen op gebedshuizen. Het vernielen van begraafplaatsen valt vaak onder de noemer weerzinwekkend, achterlijk en laf vandalisme, maar valt niet te vergelijken met het gooien van bijv. brandbommen naar moskeeën.
   Daarnaast is er een verschil tussen dronkelappen die graven omver schoppen en racisten die bijv. joodse grafstenen bekladden met hakenkruizen.
   De Nederlandse overheid heeft als taak het garanderen van veiligheid. Daarom worden er terecht permanent synagoges en joodse scholen beveiligd, en daarom is het ook terecht als er moskeeën worden beveiligd. Vrijheid van godsdienst is een van de kernwaarden van onze samenleving. Dat betekent dat gelovigen er op moeten kunnen vertrouwen dat zij geen gevaar lopen als zij hun geloof willen beleven.
   Mocht er in de toekomst sprake zijn van consequente bedreigingen aan het adres van bijv. gereformeerde of katholieke kerken, dan is het niet meer dan logisch dat de overheid zorg zal dragen voor de beveiliging van deze kerken. Het idee dat moslims steeds weer om een ‘uitzonderingspositie’ vragen, is onjuist.
   Niet de mensen die vragen om in alle rust op een veilige wijze hun geloof te kunnen beleven moeten op pleuren, maar de idioten die moskeeën, kerken, synagoges bekladden of zo nodig een brandbom of varkenskop gooien, horen niet in dit mooie land thuis.

   • Gezond verstand op

    Welnee, de vergelijking -of liever gezegd de discrepantie in mediaaandacht- is juist zeer treffend. Zoals gebruikelijk is D66er Van ’t Groenewout weer eens slecht geïnformeerd, (bewust) onvolledig in zijn commentaar en vooral selectief opiniërend bezig. Als hij de moeite had genomen kon hij bijvoorbeeld zien, dat vorig jaar tot tweemaal toe een kapel in Tegelen is beklad met arabische teksten en vernielingen zijn aangericht.(http://www.telegraaf.nl/binnenland/25742127/__Opnieuw_vernielingen_kapel__.html) Inmiddels is de beveiliging van Joodse synagoges en scholen in dit land sinds de terroristische aanslagen in Brussel, Nice en Berlijn opgeschroefd naar een niveau van permanente bewaking. Joden kunnen in sommige wijken van Amsterdam niet meer zonder gevaar voor eigen leven met een keppeltje op straat rondlopen, omdat zij dan worden belaagd door slecht geïntegreerde treiter-Marokkaantjes.

    Dit gaat niet langer meer om vandalisme, maar om een bedreiging van onze (verlichte) cultuur en Westerse normen en waarden door een in toenemend aantal immigranten afkomstig uit een achterlijke Middeleeuwse cultuur. Rechtstreeks aangestuurd vanuit hun thuisland door organisaties zoals het Turkse praesidium voor godsdienstzaken Diyanet. Nu Turkse bewindspersonen al in Duitsland en Rotterdam menen campagne te kunnen voeren (=in feite: inmenging in de interne aangelegenheden van Nederland en Duitsland) voor een aanstaand referendum in Turkije over het nog verder uitbreiden van de bevoegdheden van hun totalitaire leider Adolfje Erdogan kan men zich hier in West-Europa de borst alvast nat maken over wat ons de komende decennia nog verder te wachten staat aan uitbreiding van de invloed uit Ankara en Rabat. Misschien dat journalisten zich ook eens eerst kunnen afvragen of dramaqueens zoals zo’n Bouzzit niet opdracht hebben gekregen om propaganda te voeren in de media in opdracht van hun overkoepelende islamitische godsdienstorganisaties in Marokko en Turkije. Op salafistische imams zoals Suhayb Salam van de AlFitrah moskee in Utrecht die stemadviezen geven aan hun moskeebesoekers zitten wij hier in Nederland in ieder geval niet te wachten.

    Maar blijf vooral wegkijken Eric, net zoals je populistische leider Alexander de Grote, verblind in zijn zucht naar globalisme en verdere nivellering van onze Westerse normen en waarden…

 2. Een Leids burger op

  De vraag is terecht waarom er aan de beveiliging van de moskeeën selectief en bovenmatig aandacht zou moet worden geschonken. Want daar lijkt het nu toch wel een beetje op. Er is immers geen harde kern van rechtsextremisme hier(zie berichtgeving) en er is geen directe dreiging of reden om ook hier een aanslag te vrezen.

  Maar als de moslims menen een aanslag te vrezen, gezien wat er elders heeft plaatsgevonden, moet men wel bedenken dat omgekeerd van IS-terroristen ook een aanslag kan komen. Hier in Leiden is het in het verleden een keer voorgekomen dat een onaangename brief naar het moskeebestuur werd gestuurd en de moskee werd beklad en ruiten ingegooid. Maar dat laatste heeft ook plaatsgevonden bij tegenstanders van de moskee.
  http://sleutelstad.nl/2014/07/29/ruiten-ingegooid-bij-bezwaarmakers-moskee/
  Veiligheid moet voor iedereen gelden.

  De invloed van de Islam is sowieso een veel grotere bedreiging voor onze algemene Nederlandse Normen en Waarden. Daar maak ik me meer zorgen over.

 3. Beste Abdelhamid Bouzzit,
  Heb je er wel eens aangedacht dat uw verhaal ook geldt voor de autotonen in Nederland en daarbuiten. Alleen in uw verhaal zou ik dan allochtonen veranderen in autotonen en van moslims zou ik christelijk maken. Verder het is niet de PVV die aanslagen pleegt maar vooral nieuwe Nederlanders.

  Niet alleen het moskeebestuur maar ook de kerkbesturen pleiten voor duidelijk zichtbare Veiliheidsmaatregelen.
  Oke in Canada is een aanslag gepleegd in een moskee. Hoeveel aanslagen in deze wereld zijn al geweest op kerken en synagogen?

  Meneer Bouzzit, U moet zich vaker afvragen hoe de Leidse (Nederlandse) bevolking zich voelt als er weer eens iets is gebeurd. Iedereen moet beschermd worden en niet alleen moslims. (Dit is er zo’n wij, zij verhaal.)

  U heeft het over in harmonie leven. Ik ben al te vaak uitgescholden voor alles en nog wat wat ook met de ziekte van mijn moeder te maken had. (Zij is daar aan overleden.) Ik wil nog wel eens rotjongens wijzen op dingen die ze niet moeten doen. Daat lukt wel bij autochtone jongeren maar bij allochtone jongeren niet. Laats hebben ze hier de brievenbussen bekogeld met eieren, nadat ik vroeg wat ze met die eieren gingen doen. Dat dus, maar daar mag je niks van zeggen???

  En zo als de burgemeester zegt alle Leidenaren zijn even belangrijk.
  Beste heer Bouzzit, doe eens wat meer gezamenlijk met de autochtonen. Dat is ook goed voor het leren omgaan met de Nederlandse taal, en het inzien van onze culuur. Ja, hoor, ik lust ook couscous en baklave, enz. Maar ook nasi en bami.

 4. Geachte heer Bouzzit.

  Probeer eens in contact te komen met de heer Wilders. U zou dan wellicht uw angsten voor elkaar uitvoerig kunnen bespreken. Wie weet ontstaat er iets moois uit, voor U en uw beider aanhang.

  • Een Leids burger op

   Geen slecht idee. Wilders schijnt op een dodenlijst va Al-qaida te staan. En de laatste tijd is er in de media veel aandacht voor de beveiliging van Wilders.
   Een van zijn beveiligers zou corrupt zijn en is aangehouden. Misschien kan de heer Bouzzit zch daar eens druk om maken….. 🙂

   De moslims hebben geen reden om meer bezorgd te zijn voor rechtsextreem terrorisme dan de niet-moslims hebben om bezorgd te zijn over IS- en moslimterrorisme.( Denk daarbij bijvoorbeeld aan de moord op Theo van Gogh, teruggekeerde IS-syriëgangers, aanslagen in Parijs, Istanbul enz., enz.)

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline