Jeugdliefde Ramses Shaffy onthult plaquette

2

Sneeuw voor Wendela. Zo heet het lied dat de in 2009 overleden chansonnier Ramses Shaffy schreef voor zijn jeugdliefde Wendela van Mens. De nu 85-jarige Wendela onthulde vanmiddag onder grote belangstelling een plaquette die voortaan herinnert aan de Leidse periode van Shaffy.

Chris de Waard ging naar de onthulling, sprak met een van de organisatoren Peter van der Geer en luisterde naar de zang en het pianospel van Damiaan van Noort.

Een toespraak van Antoinette van de gelijknamige villa, muziek en zang van Damiaan van Noort en de onthulling door Shaffy’s jeugdliefde Wendela waren de ingrediënten van bij bijeenkomst in het Terweepark.

Ramses Shaffy werd in 1933 geboren in de Parijse voorstad Neuilly-sur-Seine. Toen zijn moeder, de Poolse gravin Alexandra de Wysocka tuberculose kreeg, kwam Ramses via een tante in Utrecht en kindertehuis Zonneschijn naar Leiden. Daar werd hij opgenomen in het gezin van de Leidse arts Herman Snellen en zijn vrouw Roos. Als Didi Snellen woonde hij van zijn zesde tot zijn achttiende in het Terweepark achter station Leiden Centraal.

Naast de plaquette werd ook een straatnaambord onthuld met daarop Terweepark zoals de huidige Bargelaan tot de jaren 90 heette. Het doodlopende straatje liep destijds uit op de ingang van het oude station Leiden Centraal. (Historische foto’s: Erfgoed Leiden).

Rond de onthulling speelde de Leidse chansonnier Damiaan van Noort piano en zong verschillende liedjes waaronder Sneeuw voor Wendela en Zing, Vecht, Huil, Bid, Lacht, werk en Bewonder.

Delen

2 reacties

  1. Nu maar hopen dat er nooit een hulpdienst met spoed naar het Terweepark moet rijden. Het bestaat n.l. niet dus komt in geen enkele navigatie voor. Een nep straatnaambord is een slecht idee.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline