Onthulling plaquette en straatnaambord Ramses Shaffy

Zaterdagmiddag wordt in het Terweepark een plaquette onthuld als herinnering aan de Leidse periode van Ramses Shaffy. De beroemde kleinkunstenaar bracht in Leiden een deel van zijn jeugd door als pleegzoon van de Leidse cardioloog en verzetsman Herman Snellen en zijn vrouw Roos.

Ramses, geboren bij Parijs, was kort daarvoor terechtgekomen in het Jeugdherstellingsoord ‘Zonneschijn’, waar hij geregeld ontsnapte. In Leiden voelde hij zich echter snel thuis. Shaffy woonde van zijn zesde tot achttiende jaar op Terweepark 5, vlak achter het Centraal Station. Het Terweepark ligt ingeklemd tussen het Poortgebouw van het ziekenhuis en Villa Antoinette. Vlak achter station Leiden Centraal. Het huis waar hij woonde is in de jaren 90 gesloopt, maar het park en Villa Antoinette zijn gebleven. Nog wel, want op de plek ziet de gemeente graag een busstation verrijzen.

Ramses, toen nog Didi Snellen geheten, leerde in Leiden vanaf 1940 op de grote vleugel pianospelen. Hij leerde niet alleen Bach en Ravel, maar kon ook eindeloos improviseren. Samen met zijn zusje Aya Snellen ging hij naar zomerkampen, waar hij naar hartenlust liederen zong. Ook toonde hij al vroeg het nodige acteertalent.

De jonge Ramses zat ook vol kattenkwaad. Hij maakte hoeden, die hij verkocht aan de buurvrouwen. Op een dag zei een buurvrouw: “Als je geld nodig hebt, moet je het maar zeggen. Ik heb er genoeg van om met die oude onderbroeken van je moeder op mijn hoofd te lopen.” Ramses wilde ook wel eens iets stelen. Toen hij op een dag naar Parijs wilde en geen geld kreeg voor een treinkaartje, was de volgende dag de fiets van zijn moeder verdwenen.

In de tuin van het huis stond een groot verwarmd kippenhok. Daar versierde Ramses de verpleegsters van het toenmalige Academisch Ziekenhuis. In 1952 vertrok Ramses Shaffy na twaalf jaar Leiden naar de toneelschool in Amsterdam. Hij zou zijn pleegouders in Leiden nog vaak bezoeken.

Ramses Shaffy zegt zelf in zijn biografie over zijn Leidse jaren: “In al mijn interviews wordt altijd de nadruk gelegd op mijn Egyptische vader en mijn Russische moeder, terwijl mijn leven hier is geweest, bij mijn pleeggezin, en dat is de schoonheid en de basis van mijn leven geweest. (…) Moeder Roos, ik herkende haar meteen, dat klikte als elektriciteit. En dan mijn vader, een wetenschapper, iets rationeler dan de emotionele… Daar ben ik door opgevoed en daar wil ik meer het accent op leggen dan op mijn genen.”

De onthulling morgen gebeurt in aanwezigheid van zijn beste jeugdvriendin Wendela van Mens, die hij vereeuwigde in het lied ‘Sneeuw voor Wendela’.

Het straatnaambord en de plaquette moeten in Leiden voorgoed herinneren aan de belangrijke Leidse jaren van Ramses Shaffy . De onthulling vindt plaats in samenwerking met  BplusC en Toneelvereniging Tot Ieders Genoegen en de Leidse chansonnier Damiaan van Noort. Ook Shaffy’s biograaf Sylvester Hoogmoed komt, evenals het bestuur van het Ramses Shaffy Fonds.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline