Evaluatie Jeugdwet, Winnaar Descartes Huygens Prijs en Bijeenkomst voor Natuurkunde Docenten

Deze week bij Science071: Marielle Bruning Hoogleraar Jeugdrecht over de evaluatie van de Jeugdwet, Bert van der Hoorn over de bijeenkomst van natuurkunde docenten in het hoger onderwijs, historicus Louis Sicking die de Decarte-Huygensprijs won, redacteur IJsbrand Terpstra die bij de tentoonstelling ‘Boedha in de achtertuin’ in de universiteitsbibiotheek was en tot slot redacteur Twan van Dodewaard die over het laatste wetenschapsnieuws vertelde.

Een tijdje terug kregen de gemeenten de verantwoording over de Jeugdwet. Hiermee veranderde de wetgeving en de bijbehorende jeugdzorg. Hoogleraar jeugdrecht Mariëlle Brunning onderzoekt of deze verandering goed heeft uitgepakt. De Jeugdwet kan nu verschillen per gemeente en dat kan oneerlijke situaties creëren. Daarom verwacht ze een genuanceerd antwoord.

Vanaf afgelopen donderdag is de tentoonstelling ‘Boedha in de achtertuin’ te zien in de universiteitsbibliotheek. Leiden heeft veel connecties met Azië en pakt met het Asia Year dan ook groot uit. In de tentoonstelling wordt geprobeerd de connectie tussen Leiden en Azië te laten zien. Hierbij wordt vooral de inspiratie van het Westen op Azië naar voren gebracht, Azië is niet meer weg te denken.

Bert van der Hoorn had tachtig natuurkunde docenten op bezoek. Docenten die hun kennis willen aanvullen worden regelmatig uitgenodigd om samen te komen. Er zijn dan lezingen waarin vertelt wordt wat er op de universiteit wordt ontdekt. Naast verschillende lezingen is er ook een belangrijke netwerkfunctie. Onder het excuus van een dinertje praten universitair onderzoekers en middelbare docenten bij om hun kennis te delen.

Elk jaar wordt de Decarte Huygens prijs uitgereikt. Deze prijs ter bevordering van de samenwerking tussen Franse en Nederlandse wetenschappers wordt dan aan een Franse en aan een Nederlandse wetenschapper uitgereikt. Dit jaar besloot de Franse academie de historicus Louis Sicking de prijs toe te kennen. Met het prijzengeld kan hij zijn onderzoek naar conflict resolutie uitgebreid voortzetten.

En tot slot was er het wetenschapsnieuws. Twan, de wetenschapsman, van Dodewaard had het over helium dat zich gedraagt als metaal, de oudste voorouders van de mens, een nieuwe orde insecten en eiwit van 195 miljoen jaar oud. 

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline