Nationalisme, pijnstillende cannabis en knuffelhormoon

Deze week in de uitzending van Science071: scheikundige Mario van der Stelt doet onderzoek naar de medicinale werking van cannabis, Suzanne Kappetein heeft in haar masteropleiding een wiskundewandeling door Leiden ontwikkelt en historica Anne Petterson over haar deze week verschenen boek ‘Eigenwijs vaderland’. Hoe eigenwijs was het Amsterdamse volk in de negentiende eeuw? Uiteraard hebben we ook het laatste wetenschapsnieuws, deze week met redactrice Roos Daemen.

De 19e eeuw stond in Europa in het teken van het nationalisme. Overal ontwikkelde de elite een manier om het volk te verenigen en zich achter de nationale staat te scharen. Maar het gevolg was niet altijd even gewenst, concludeert historica Anne Petterson in haar proefschrift ‘Eigenwijs vaderland’, waarop ze gisteren promoveerde.  Luister het hieronder terug!

Mario van der Stelt is als scheikundige verbonden aan een onderzoeksgroep in Leiden. Daarin doet hij onderzoek naar cannabis als pijnstiller. Nieuwsgierig geworden?  Luister het interview hieronder terug.

Wetenschapsredactrice Roos vertelde over feeëncirkels in Namibië, dat mieren achteruitlopend de weg naar hun nest kunnen vinden, LSD hulp kan bieden bij mentale ziektes en over een knuffelhormoon dat helpt bij het oplossen van conflicten.

Leiden is de stad van ontdekkingen, maar sinds kort kan je Leiden op een heel andere manier ontdekken. Studenten van de masterspecialisatie Wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden hebben namelijk een wiskunde wandeling ontwikkeld langs Leidse monumenten. Hier kun je de route vinden: https://www.universiteitleiden.nl/nieuws/2017/01/leidse-wiskundewandeling en hieronder kun je het fragment terug luisteren:

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline