Kunstmatige eierstokken, Onderzoeker van het Jaar en Wijnhaven

Vandaag in de uitzending van Science071: Onderzoeker Johannes Jobst over zijn nominatie Ontdekker van het jaar, een rondleiding door het nieuwe universiteitsgebouw Wijnhaven in Den Haag en wetenschapsnieuws over onder andere de blinde darm, deze week met Twan – de Wetenschapsman- van Dodewaard. En Universitair docent Susana Chuva de Sousa Lopes  van de afdeling Anatomie en Embryologie van het LUMC over het kweken van mini-eierstokken.

Susana Chuva de Sousa Lopes van de afdeling Anatomie en Embryologie van het LUMC wil menselijke eicellen laten rijpen in een kunstmatige eierstok. Als dit lukt zouden meisjes die onvruchtbaar zijn geworden door bijvoorbeeld kanker later toch met hun eigen eicellen kinderen kunnen krijgen. Het onderzoek is beloond met een Europese subsidie van 2 miljoen euro voor de komende 5 jaar.

Lang was het de vraag wie er met de prestigieuze prijs ‘ontdekker van het jaar’ aan de haal zou gaan, maar op 10 januari 2017 werd op de nieuwjaarsreceptie van de faculteit van Wiskunde en Natuurwetenschappen bekend gemaakt dat Alexander van Oudenhoven zich ‘ontdekker van het jaar’ mag noemen. Het verschil was klein en er waren nog meer genomineerden. Zo ook Johannes Jobst die net achter het net viste. Hij onderzoekt Van der Waals materialen. Dat zijn hele kleine atomen en zijn onzichtbaar met het blote oog. Met een speciale microscoop probeert hij te kijken waar ze uit bestaan en de samenstelling te veranderen om zo nieuwe moleculen te creëren.

Universiteit Leiden in Den Haag, het lijkt raar, maar de ontwikkeling is al een tijdje bezig. Binnenkort opent het nieuwe universiteitsgebouw Wijnhaven, gelegen in de nabijheid van een aantal ministeries en op steenworp afstand van station Den Haag Centraal, officieel haar deuren. Voor medewerkers is het gebouw al in gebruik en ook studenten kunnen er al studeren. Vanaf februari worden er ook colleges gegeven. Reden genoeg dus voor redacteur Lieuwe van Slooten om er een kijkje te nemen. Hij kreeg een rondleiding van Jelmer Schalk, universitair docent Bestuurskunde en tevens onderwijsdirecteur bij het instituut Bestuurskunde.

Ook was er weer het wetenschapsnieuws met Twan van Dodenwaard. Hij vertelde over de blinde darm. Er is namelijk een vermoeden dat de blinde darm een bijdrage levert aan het immuunsysteem. Daarnaast vertelde hij ook over de opwarming van de aarde en dat methaangas daar een rol in speelt. Het stoppen van uitstoot is niet gelijk een oplossing voor het opwarmen van de aarde en vooral fruitvliegjes hebben daar last van. Dit is slechts een greep uit het wetenschapsnieuws van vandaag.

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline