Zwaartekracht, Geloofwaardigheid & Broodje Aap

1

science-071-logoHet is weer tijd voor je wekelijkse portie wetenschap op woensdag! Vandaag in Science071: Hoogleraar Journalistiek en nieuwe media Jaap de Jong over geloofwaardigheid, journalist en onderzoeker Peter Burger over Broodje Aap verhalen en uiteraard het laatste wetenschapsnieuws, deze week met redacteur Josephine Sisouw de Zilwa. 

 

Een aantal weken geleden hoorden we al in de uitzending dat Erik Verlinde aangeeft dat hij een alternatieve theorie heeft voor Einsteins theorie. Deze theorie verklaart niet alleen het mechanisme achter de zwaartekracht, maar ook de herkomst van deze mysterieuze extra zwaartekracht in en rondom sterrenstelsels. De Leidse astronoom Margot Brouwer heeft als eerste de nieuwe theorie van de Amsterdamse theoretisch natuurkundige getest door middel van de lenswerking van zwaartekracht. De uitkomsten komen goed overeen met de theorie. 

Deze week tijdens het wetenschapsnieuws vertelde redacteur Josephine dat er in Griekenland een grote onbekende stad uit de oudheid is ontdekt. Ook vertelde zij dat uit onderzoek bleek dat Afrika onmogelijk de graanschuur van de wereld kan worden. Landen zullen om aan de vraag in 2050 te voldoen de maximaal haalbare opbrengst moeten voortbrengen. In Tanzania hebben wetenschappers voetafdrukken van de grootste Autralophitecus (voorloper van de mens) ooit gevonden. Verder blijken sommige virussen geëvolueerd te zijn om mannen harder aan te pakken dan vrouwen.

Als het om overtuigen gaat, is het belangrijk dat je geloofwaardig overkomt. Ook al vertel je de waarheid met de beste bedoelingen, als je niet geloofwaardig overkomt boek je geen succes. Hoogleraar Journalistiek en nieuwe media Jaap de Jong sprak over geloofwaardigheid bij de Universiteit van Nederland.

Onzin, lariekoek, of toch niet? Er gaan een hoop verhalen de rondte en het is de vraag of deze allemaal waar zijn. Peter Burger doet onderzoek naar deze Broodje Aap verhalen en tracht de waarheid aan het licht te brengen.

Vorige week reisde redacteur Twan van Dodenwaard af naar Rome, Italië, om een speciale cursus te volgen. Voor een paar dagen ging de kluis van de Koninklijke Bibliotheek in Rome open voor een aantal studenten van verschillende disciplines, waaronder Twan. Hij mocht daar drukwerken over de geschiedenis van Italië uit de 17e eeuw bekijken en ontcijferen.

 

 

 

 

Delen

1 reactie

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Je bent nu offline