3 October Vereeniging zet K&G aan de kant

132

Een knallende ruzie tussen de 3 October Vereeniging en K&G leidt er toe dat Leiden het de komende viering van Leidens Ontzet zonder de muzikale wereldkampioenen moet stellen. “Het bestuur van de Stichting 3 Oktoberviering heeft – namens de 3 October Vereeniging – de samenwerking met de Show- and Marchingband van Kunst & Genoegen voor 1 jaar opgeschort, omdat de band zich meerdere jaren achter elkaar niet aan de afspraken gehouden heeft en daarmee de veiligheid en goede sfeer van de 3 Oktober-viering onnodig in gevaar bracht. De samenwerking met Jong K&G en K&G3 wordt doorgezet,” zo laat de 3 October Vereeniging weten.

Volgens de 3 October Vereeniging heeft de Show- and Marchingband K&G tegen de afspraken in alcoholische dranken verstrekt en genuttigd tijdens optredens. Ook werden meerdere malen instructies van de organisatie genegeerd. “Na een reeks incidenten bij vorige vieringen heeft de Vereeniging uitgebreid gesproken met de orkestleiding. Ondanks de hernieuwde afspraken veranderde de houding van de Show- en Marching band niet: afgelopen viering ging het voorafgaand aan de Taptoe, tijdens de Pleintaptoe en tijdens de Grote Optocht opnieuw mis. De Vereeniging ziet helaas geen andere weg dan het opschorten van de samenwerking.”

Volgens de 3 October Vereeniging staat het schenden van vooraf gemaakte afspraken door de Show- and Marchingband een veilig en fijn verloop van Leidens Ontzet in de weg. “Het zorgde niet alleen voor onwerkbare en ongewenste situaties voor bestuur, commissarissen en vrijwilligers van de Vereeniging, maar ook voor de andere deelnemers aan de evenementen en het massaal aanwezige publiek.”

Het opschorten van de samenwerking geldt in ieder geval voor een jaar. Als het bestuur van K&G en de orkestleiding van de Show- and Marchingband niet overtuigend aantonen zich in de toekomst wel te kunnen en willen houden aan regels en instructies bij evenementen van de Vereeniging, gaat de breuk langer duren.

De 3 October Vereeniging laat verder weten dat de samenwerking met de andere twee orkesten van K&G wel wordt voortgezet. “De Vereeniging waardeert hun inzet ten zeerste. Dit geldt natuurlijk ook voor alle andere deelnemende orkesten, die samen een onmisbaar onderdeel vormen van de 3 Oktober-viering,” aldus de verklaring.

K&G-voorzitter Foort van Oosten is ‘not amused’ over de stap van de 3 October Vereeniging. “We waren voor mijn gevoel in constructief overleg en nu kregen we vandaag ineens dit bericht. We gaan ons er als bestuur op beraden. Ik vind het vervelend en ook niet passend. Het gedrag van het bestuur van de 3 October Vereeniging in deze is curieus en verder heb ik er nu niets op te zeggen.”

Delen

132 reacties

 1. Marion Ligtvoet

  Ja hoor…….. de burgemeester en zijn aanhang mag wel aan de drank!!!???
  Ik vind het wel weer komisch!
  Kunnen de jongens ook zelf 2 en 3 oktober vieren!??

 2. Greet Spetter

  Wat een gelul. Bij hutspot maaltijd staan andere korpsen ook bier te tanken. Zitten Amigo liefhebbers in vereniging die voelen zich altijd op tweede plaats gezet. top hoor gelukt

  • Nou, nou, wat een beschuldiging. Is de drie oktober vereniging zelf vaak zo lam als maar kan, Carla Ouwerkerk? Geef eens concrete voorbeelden. Je bedoelt vermoedelijk dat bestuursleden van de 3 Oktober Vereniging lam zijn? Hoe lam? Hoe vaak en hoe kan?

    • Kun je voorbeelden noemen van verenigingen die wel drinken, Marion? Lees ook goed de redenen om de samenwerking tijdelijk op te schorten.Drank lijkt mij niet het probleem, dronkenschap en niet opvolgen van instructies wel.

 3. Olaf Hendriksen op

  Dit is niet te geloven ! Volgens mij heeft K & G een regel dat voorafgaand aan een optreden géén alcoholische drank gedronken mag worden !! Dit gaat dan heel ergens anders over.

  • Waarover gaat het dan wel, Olaf Hendriksen? Uit diverse bijdragen van leden en oud-leden blijkt dat er bij K&G mensen rondlopen die ladderzat zijn. Die leden zouden niet eens mee mogen lopen als het klopt wat je schrijft: “Volgens mij heeft K & G een regel dat voorafgaand aan een optreden géén alcoholische drank gedronken mag worden !!”

 4. Annemarie Hoorn

  wat is er nou zo verschrikkelijk fout gegaan ? waar en hoe kwam onze veiligheid in het geding ?? lekker duidelijk allemaal, enigste is dat ik begrijp is dat ze een (paar) biertjes hebben gedronken, dat doe je als echte leienaar nu eenmaal op 3 october dus wat is nu het (echte) probleem ??

 5. Stefan Van Den Broek

  Veiligheid staat voorop! Wat een gelul. Er zijn gewoon een aantal mensen binnen de 3 oktober vereniging die een antipathie tegen K&g hebben. En een 3 oktober zonder K&g is geen 3 oktober. Het is nog geen Leids ontzet 2017? kijk maar wat er dit jaar gebeurde op de pleintaptoe. In mijn ogen kwam dat door een hele grote kale meneer. ?

  • Welke mensen binnen de 3 oktober vereniging hebben een antipathie jegens K&G, Stefan van den Broek? Als die mensen een antipathie jegens K&G hebben, waarom mogen K&G jeugd en K&G 3 wel meedoen?

 6. Als ik alle bier had opgedronken welke mij werd aangeboden door de 3oct.vereniging tijdens de taptoe had ik lam op het podium gezeten.

 7. Christa van der Plas

  Dan mag de Drie Oktober Vereniging ook niet meer drinken ik kijk de optocht altijd bij Minerva en daar krijgen ze ook altijd een borrel Wat een stelletje zeikerds wordt steeds gekker

 8. Wendy Singerling

  Ik wordt hier zo boos om die mannen leveren ieder jaar weer prestatie al zoveel jaren wereld kampioen kan je van die kansloze figuren bij de 3 oktober vereniging niet zeggen en laat leverink maar al helemaal niks zeggen ik zou zeggen iedereen zijn 3 oktober lidmaatschap opzeggen mannen van k&g jullie zijn top en jullie mogen best een biertje drinken maar met mate maar dat weten jullie best want jullie zijn volwassen groetjes een k&g fan

 9. Meteen alle korpsen van K&G binnen houden. we zijn 1 vereniging of allemaal wel of niet. Kunnen de heren meteen een keer echt van 3 oktober genieten in plaats van zich rot te haasten deze dagen.

 10. Dan zal de pleintaptoe ook niet vol staan volgend jaar!!! Dat is dan zielig voor de andere die wel moeten lopen.!!!

 11. Arian van Houten-Schouten

  K&G zijn al jaaaaren zo arrogant als het maar kan. Ja, ze zijn goed, ja, ik hoor en zie ze graag. En NEE, je hoort NIET te drinken voor of tijdens een optreden!
  Als ze dit doen bij een wedstrijd, worden ze meteen gediskwalifiseerd!!
  Stel arrogante idioten zijn het! Bah! En ja…ik kan het weten aangezien ik met ze te maken heb gehad….

 12. Frans Schroder op

  Leiden moet alles wat leuk is zo nodig verbieden/kapotmaken ga zo door blijft er helemaal niets meer over in de stad.

 13. Denk die voorzitter weer het feessie wil verpesten. In zijn oude functie schafte hij de na-borrel tijdens de gemeenteraadsvergaderingen ook af. Weg gezellige sfeer. Denk hij last heeft van een anti-alcohol obsessie.

 14. Burgemeester nu ook geschorst??
  Zeg me lidmaatschap op bij de 3 oktober vereniging, gelijke monniken gelijke kappen!!!

 15. Nou Arian, je ligt aardig met jezelf in de klins geloof ik. Je hoort en ziet ze graag (die volgens jou al jaaaaren lange arrogante klootzakken). En je vind ze ook nog eens heel goed maar eigenlijk ook weer bah.whahaha Zielepoot!!!
  Als je als 3 oktober vereniging een verhaal naar buiten brengt over alcohol lijkt dat volgens mij voor iedereen te gelden en niet alleen voor keng. Overal en zeker bij deze feesten word gedronken en genoten en volgens mij vieren we deze dagen nog steeds feest. Dit zijn ook feestelijke optredens die niks met een wedstrijd te maken hebben.
  150.000 feestende mensen worden langs de kant vermaakt met geweldige muziek. En ik zou zeggen……bij dit soort feesten hoort bier! De enige die hier hun limiet op bepalen is keng zelf. Daar zullen ze echt wel interne afspraken over hebben. Is toch niet aan ons.

  Waar de 3 oktobervereniging zich voor moeten doodschamen en zeker druk over hadden moeten maken, is hoe een beetje oorkest een degelijk en vooral veilige show kunnen lopen.
  Ze zetten zonder overleg ( met muziekverenigingen) een of ander achterlijke tent op de garemarkt neer met span kabels en rotsblokken in het midden van het plein, om over de lage putten maar niet te spreken. Totaal onverantwoord voor een iedereen die een instrument bespeeld. Als je het dan over veiligheid hebt, dan draag je juist die verantwoordelijkheid van de orkesten die je uitnodigt om daar hun show te komen spelen.
  300 muzikanten die het risico lopen om om de drie meter je tanden uit je bek te vallen.
  Schandalig!! Hier zouden ze hun veel meer bezig mee moeten houden.

  Mocht het dan toch zo zijn dat ze bij de pleintaptoe teveel zouden hebben gezopen(volgens de 3 oktobervereniging) vind ik het bijzonder knap dat alle 80 leden van keng heel zijn gebleven. ( geld ook voor de andere orkesten). Dus de bier zal wel meevallen!
  Laat ons burgers lekker gewoon genieten van onze trots van Leiden en sleep niet iedereen mee in dat zoeken naar gezeik waarbij al het oude geouwehoer gelijk weer opgehaald word.

  Ik zou zeggen…. oude lullen eruit bij de 3 okt vereniging. Tijd voor verjonging. Keng lekker knallen op het wmc en volgend jaar gewoon weer met een biertje 2 en 3 okt vieren. Proost

  • “sleep niet iedereen mee in dat zoeken naar gezeik waarbij al het oude geouwehoer gelijk weer opgehaald word. Ik zou zeggen…. oude lullen eruit bij de 3 okt vereniging.”: speelt u bij Gilles de la Tourette? Wat bedoelt u met zoeken naar gezeik en als K&G nuchter op WMC kan spelen, waarom dan niet in Leiden?
   Tijd voor verjonging van de 3 October Vereeniging vindt u. Meld u aan! Steek de armen uit de mouwen. Niet lullen maar poetsen.
   “En ik zou zeggen……bij dit soort feesten hoort bier! De enige die hier hun limiet op bepalen is keng zelf.” Hoezo? 3 Oktober is een feest van ons allemaal. K&G heeft zich aan de spelregels te houden. Waarom kunnen de muzikanten niet pas NA het optreden aan het bier gaan? Op WMC wordt ook niet vóór de wedstrijden gezopen. Wat K&G in Kerkrade kan, moet ook in Leiden kunnen!

   • Toeteraar doet raar op

    Ga je nu serieus een optreden tijdens 3 oktober vergelijken met een WMC-optreden?
    Koekoek!

 16. Ik heb bij K&G ook gespeeld maar er is geen barst veranderd, men zuipt zich nog steeds een slag in de rondt en dat is voor mij 40 jaar geleden! Bij optredens waren sommige al lam, in cafes’s werden de asbakken en de glazen gejat en ook vaak gebeurde het dat er werd gezecht dat de voorzitter langs zou komen om de rekening te betalen………dus niet. Van mij mag Band of Libaration er in spelen, Simon Dubbelaar en zijn band weet nml wel wat discepline is.

 17. Petra Snik-Wolters

  Het is één zuippartij van de hele drie oktober vereniging, tijdens het de hutspotmaaltijd, taptoe, de optocht en zo kan ik nog wel ff doorgaan en de mooiste band van de hele wereld wordt daarom geroyeerd, wat een giller dit, gaan jullie schamen 3 oktober vereniging, dit is om te kotsen!!!!!???

  • De bestuursleden en vrijwilligers van de 3 October Vereeniging zie ik altijd keihard aan het werk. Kun jij voorbeelden geven van de zuippartij, Petra Snik-Wolters?
   K&G wordt niet geroyeerd. De jeugd en K&G 3 blijven welkom.

   • Waarom is dat onverantwoord? Heb jij de burgemeester en de heren (én dames!) van de 3 October Vereeniging ooit laveloos over de Breestraat zien lopen?

    • Ik heb de burgemeester en de dames en heren van de 3 October Vereniging nog nooit laveloos over de Breestraat zien lopen. Net zo min heb ik de muzikanten van K&G nog NOOIT laveloos over de Breestraat zien lopen tijden de optocht. Jij wel? Zo nee, stop dan met je eigenwijze gezever.

 18. Bert Gerritsen

  Wat jammer, dat doe je niet voor niets een fantastische wereldkampioen aan de kant schuiven. Hier kan mediation toch zeker wel voor een goede uitkomst zorgen!
  3 Oktober zonder K&G is onmogelijk!
  Volwassen mensen komen hier toch zeker wel uit. Dit had nooit naar buiten gebracht mogen worden!
  Zegt een oud Leienaar!

  • Dit is een verstandige reactie. Met een beetje goede wil, moet dit goed komen. De minikoraal komend jaar OP het water en K&G AAN het water.

  • Wat is er hypocriet aan dit besluit? Het bestuur van de 3 October Vereeniging, met veel hardwerkende echte Leidenaren van diverse generaties, sommigen zijn al een decennium of langer onbezoldigd bestuurslid, hebben dit besluit na jaren van overleg met K&G genomen. Als het klopt dat er veel dronken muzikanten meelopen (zoals muzikanten zelf aangeven), als het klopt dat muzikanten in café’s zuipen zonder te betalen (zoals muzikanten zelf aangeven), als het klopt dat instructies van bestuursleden niet worden opgevolgd: dit klinkt als een logisch besluit. Wangedrag kan niet worden getolereerd.

  • Cor Arnoldus op

   Hallo Leiden, allemaal lid blijven of juist lid worden van 3 oktober ver.
   Dan kan burger massaal zijn/haar stem laten horen op ALV van 3 oktober ver.
   Als er dan nog geen oplossing komt ,conform wens van de leden, is 3 Okt. ver. geen vereniging meer. Dan moet bestuur hun ware gezicht laten zien.

 19. Een 3 oktober optocht zonder K&G. Dat is onbegrijpelijk. K&G is de beste show- en muziekband van Nederland en ver over onze grenzen bekend. Voor Leiden is K&G het mooiste visitekaartje dat je maar kunt wensen.De 3 oktobervereniging zou ik willen vragen op dit besluit terug te komen. De hardwerkende muziekkampioenen mogen nooit ontbreken in onze jarenlange Leidse traditie.

  • In Kerkrade, waar K&G altijd goed presteert op het WMC, mag geen alcohol voorafgaande aan een optreden worden gedronken. Als K&G zich op 3 oktober net zo gedraagt als elders, was deze tijdelijke schorsing niet nodig geweest.
   Als K&G zich op het WMC gedraagt zoals bij de thuiswedstrijd die 3 oktober is, was het nooit wereldkampioen geworden. K&G was zelfs gediskwalificeerd als de leden op nuttigen van alcohol waren betrapt.

 20. Boris Jeltsin heeft, meestal behoorlijk aangeschoten de wereld positief veranderd.
  De Koude Oorlog beëindigd.
  Golden Earring Barry Hay kan niet op de buhne zonder neut.
  Wat is er tegen als onze wereldsterren K&G een biertje drinken ?

 21. Boris Jeltsin heeft de koude oorlog niet beëindigd. Barry Hay is een professional die zich backstage keurig gedraagt en aanwijzingen van security en concertorganisaties keurig opvolgt. Een neut drinken is iets anders dan laveloos (zie voorbeelden hierboven) op 3 oktober marcheren. Er is niets tegen het drinken van een biertje, er is alles tegen dronkenschap en het niet gehoor geven aan aanwijzingen van de organisatie. Wereldsterren zouden zich netjes moeten kunnen gedragen. Je kunt het ook NA het optreden op een zuipen zetten.

  • Marcel vd berg op

   Hierbij getekend … “de Toeteraar” de wereldverbeteraar! Whahaha
   U geeft overal een mooi antwoord op. Waarschijnlijk vanuit of in opdracht van de 3 oktober vereniging. Dat geeft niet, iedereen mag zijn mening geven.

   Laten we de discussie drank ff vergeten want daar is genoeg over gezegd. Zie uw eigen website reacties op de Facebook pagina van de 3 oktoberverenigingsite Inc geplaatste foto’s bij de reacties. Dat zegt genoeg over het alcohol gebruik van de hele organisatie en bestuurders zelf.

   Maar ik heb wel nog een paar vragen die voor iedereen ontbreken.
   -Wat kan u mij (ons Leidenaren ) vertellen wat het andere punt is waarvoor K&g moet boeten.
   -wat is er dan gebeurd waardoor 80 man muzikanten moeten boeten omdat de veiligheid van de organisatie niet meer te waarborgen valt

   Hoop dat u dat antwoord kan geven zodat ik mischien wat meer begrip kan tonen voor de 3 oktobervereniging. Maar voorlopig vind ik het nog steeds een schaamteloze actie om K&G met halve argumenten die geen enkele onderbouwing betreft. Ook nog eenzijdig en via de media.

   • “U geeft overal een mooi antwoord op. Waarschijnlijk vanuit of in opdracht van de 3 oktober vereniging. Dat geeft niet, iedereen mag zijn mening geven.”Goedkope verdachtmakingen.
    De Toeteraar is een liefhebber van K&G.
    De Toeteraar schrijft niet in opdracht van de 3 October Vereeniging.
    De Toeteraar verbaast zich over de hetze die richting het bestuur van deze vereniging wordt gevoerd. Dat zijn Leidenaren die máándenlang bezig zijn voor ons allemaal.
    De Toeteraar constateert een onthutsend gebrek aan zelfreflectie in de gelederen van K&G.
    Voor het standpunt van de 3 October Vereeniging verwijs ik u naar de vereniging. Het gegeven dat er al jaren tevergeefs wordt geklaagd over gedragingen van een aantal muzikanten, is zoals ik het begrijp de directe aanleiding van het schorsen van het paradepaardje van K&G. Het 3 Oktoberfeest is veel groter dan K&G. Het Leids Ontzet is geen Ontzettend K&G.
    De vele onthutste reacties op dit besluit duiden dat er slecht wordt gelezen. K&G blijft welkom op de viering.
    De Toeteraar is – nogmaals – een liefhebber van K&G.
    De Toeteraar is vaak wezen kijken bij repetities, de Toeteraar vindt het net als ieder ander jammer dat het vlaggeschip van K&G in 2017 niet mag meedoen. De Toeteraar vindt anders dan u en vele andere roeptoeters dat het bestuur van de 3 October Vereeniging gelijk heeft om maatregelen te nemen die een ordentelijk verloop van de optocht mogelijk moeten maken.
    Het bestuur van K&G moet zich maar eens beraden op de ontstane situatie en de hand in eigen boezem steken.
    De Toeteraar hoopt dat het bestuur van K&G afdoende maatregelen neemt, zodat bij de komende viering van 3 oktober, het vlaggeschip toch kan meedoen.
    De Toeteraar is verbaast over de hetze richting de hardwerkende vrijwilligers van de3 October Vereeniging. Tientallen vrijwilligers zijn maandenlang bezig om voor iedereen – ook K&G – 3 Oktober een prachtig feest te maken. Als deze hardwerkende Leidenaren tot de conclusie komen dat het vlaggeschip van K&G deze viering in de weg staat, is het goed dat er maatregelen worden genomen.
    De Toeteraar leest steeds meer reacties die aangeven dat er sprake is van een grote, zo niet onthutsende alcoholconsumptie door K&G muzikanten voorafgaande aan de optocht. Wie kan de Toeteraar uitleggen waarom het drankgelag niet NA de optocht losbarst? Max Verstappen zuipt zich toch ook niet klem voorafgaande aan een grand prix?
    De Toeteraar sluit zich aan bij de oproep van Bert Gerritsen. Met een beetje goede wil en bemiddeling (de burgemeester?) moet dit eenvoudig zijn op te lossen. De Toeteraar is immers een groot liefhebber van K&G en van 3 Oktober.

    • Marcel vd berg op

     Beste toeteraar,
     Das nog geen antwoord op mijn vraag. U blijft nu zelf steeds dat biertje terug halen. Dat boeit mij dus niks.
     Er worden hele andere kwalijke dingen aangehaald over veiligheid. Alsof die gasten van k&g iemand het leven zuur hebben gemaakt, of nog erger…… iemand te hebben gemolesteerd.
     Hier vroeg ik u uitleg over en geen herhaling van antwoorden.
     Als je dit soort argumenten in de media gooit, moet je het onderbouwen. Zo niet! Moet er dat niet melden. Hiermee maak je een hele mooie club kapot.

     • Beste Marcel, kunt u onderbouwen dat vanuit de 3 October Vereeniging “Er () hele andere kwalijke dingen aangehaald worden over veiligheid. Alsof die gasten van k&g iemand het leven zuur hebben gemaakt, of nog erger…… iemand te hebben gemolesteerd.”
      U blaast iets op. Er wordt niet gesuggereerd dat dat er iemand is gemolesteerd.
      Zo creëert u een karikatuur.
      Het biertje is ook een karikatuur. Er is geconstateerd door muzikanten van K&G zelf dat er stomdronken muzikanten meeliepen in de optocht.
      Als u uitleg wilt over niet opgevolgde instructies van bestuursleden van de 3 October Vereeniging, pakt u de telefoon en belt u met de secretaris van die club, en kunt u zich uitvoerig laten voorlichten over: “Ondanks de hernieuwde afspraken veranderde de houding van de Show- en Marching band niet: afgelopen viering ging het voorafgaand aan de Taptoe, tijdens de Pleintaptoe en tijdens de Grote Optocht opnieuw mis. De Vereeniging ziet helaas geen andere weg dan het opschorten van de samenwerking.”
      De deur staat voor K&G open: “Het opschorten van de samenwerking geldt voor 1 jaar, mits het bestuur van K&G en de orkestleiding van de Show- and Marchingband overtuigend hebben aangetoond zich dan te kunnen en willen houden aan regels en instructies bij evenementen van de Vereeniging. Met de andere twee orkesten van K&G wordt de samenwerking doorgezet. De Vereeniging waardeert hun inzet ten zeerste. Dit geldt natuurlijk ook voor alle andere deelnemende orkesten, die samen een onmisbaar onderdeel vormen van de 3 Oktober-viering.”
      Het zou u sieren om ook bij het bestuur van K&G zelf te informeren naar geconstateerde ontsporingen. De voorzitter van K&G geeft aan dat hij al tijden in overleg met het bestuur van de 3 October Vereeniging was. Waarom belt u de voorzitter niet op en vraagt u hem waarover er werd overlegd?
      Toeteraar heeft het idee dat K&G na afloop van een van de optochten over een inmiddels weer geopende weg terug naar het clubhuis is gelopen en daarmee inderdaad voor gevaarlijke situaties heeft gezorgd. K&G zou ook nog eens tegen de afspraken in over meerdere rijstroken hebben gemarcheerd (o.a. op de door de politie weer geopende Hooigracht tegen rijdend verkeer in!). Het is niet aan Toeteraar om dit te bevestigen.
      Toeteraar hoopt net als duizenden andere Leidenaren dat K&G in 2017 met alle marching bands meeloopt. K&G heeft in muzikaal opzicht nog nooit voor een wanklank gezorgd. Verzoeknummer: Rolling in the deep, dat werd een jaar of 5 geleden heel mooi gespeeld.

 22. Jan Ouwerkerk op

  Wij zagen hoe die knapen van K&G in hun uniform blikjes bier naar binnen sloegen op de garenmarkt, voorafgaand aan de Taptoe. Het is gewoon géén gezicht. Bovendien gedroegen zij zich flink asociaal, en in uniform moeten zij zich helemaal goed realiseren wie zij vertegenwoordigen. Het zijn griezels met hun commando-koppies. Prima dit besluit.

  • Jan volgens werden de blikjes door de 3 oktober vereniging zelf uitgedeeld, en een biertje mag toch??op zo’n feest als dit( meer was er ook niet 2 consumpties per persoon)

   En de blikjes werden echt niet naar binnen geslagen hoor( bla bla bla)
   Want hun show was weer top en dat kan echt niet als de biertjes zoals u het beschrijft naar binnen werden geslagen.

   Andere korpsen nuttigde ook een biertje namelijk en dat mag.

   En om nou gelijk die jongens griezels te noemen.
   Praat is met die gasten dan merk je vanzelf dat het echt niet van die griezels zijn met hun toonaangevende koppies;) want wat is er mis met commando koppies is teminste beter als een bos haar die onder je pet vandaan komt.

   Het is natuurlijk de makkelijkste weg om tegenwoordig je mening te uiten via de social media.
   Maar iedereen hier loopt maar wat te roepen terwijl er nog maar 1 kant van het verhaal bekend is.
   Laten we nou gewoon is afwachten wat K&G hierop te zeggen heeft ipv een hele discussie te starten.

 23. Gevalletje Yuri van Gelder maakt school. Slecht voorbeeld doet slecht volgen. En nu een warme glühwein om op te kikkeren. Zo lang die gozer die voorop gaat nog de weg kan vinden en de anderen hem volgen en niet vals spelen, mag K&G van Ome Koos net zoveel biertjes drinken als medisch verantwoord en op 2 en 3 oktober nog twee biertjes meer. Mensen waar hebben we het over. Of staat K&G voor Kunst & Geheelonthouders?

 24. Marcel vd berg op

  Beste toeteraar,
  Wat ik stelde was een vraag naar jou en niet iets wat ik de wereld in gooi als daad. Ik vroeg om onderbouwing en gaf zelf een voorbeeld!
  Dit omdat het argument van veiligheid mij dwars zit.
  Uw voorbeelden zijn dan ook niet correct.
  K&g is de enige club in Leiden die een vergunning aanvraagt voor het lopen door de stad richting beginpunt en terug naar het clubhuis.
  Daarnaast regelt k&g voor hun orkesten verkeersregelaars. Daarnaast regelt k&g ook nog eens verkeersregelaars voor de supporters zodat deze veilig achter of voor hun club kunnen lopen. Alles voor veiligheid!
  Dit staat totaal los van de mensenn van de 3 oktober vereniging.
  Dus de vraag blijft nog steeds bij mij.
  Waar en hoe is de veiligheid van de 3 oktober vereniging dan in gevaar gekomen en waarom 80 man aan de kant zetten?

 25. Beste toeteraar,

  Ik zie uw overal commentaar op geven en andere mensen aanvallen, maar wees dan ook zo een vent (of vrouw) om dat onder uw eigen naam te doen en niet onder een pseudoniem. Maar daar heeft u klaarblijkelijk het lef niet voor. Dus mijn conclusie is reageer dan niet of toon een beetje ballen en zet het onder uw eigen naam.

  • Toeteraar reageert onder de naam die hij of zij zelf kiest. Toeteraar kan zichzelf ook ‘Janneke’ noemen of ‘Jan’, Quetzal, ‘Michael’, ‘Ome Koos’,’Nickat WW’, ‘Skywatcher, Henk, Lonneke of Bolle. Op Sleutelstad reageren dozijnen mensen onder zelfgekozen namen. Wie zegt mij dat u ‘Michael’ heet?
   Kunt u een voorbeeld noemen van iemand die door Toeteraar is aangevallen? Toeteraar leest een aantal platvloerse scheldpartijen en stelt daar vraagtekens bij.
   Toeteraar ziet allerlei verdachtmakingen en vraagt om onderbouwing. Wat is daarmee mis?
   Toeteraar ziet dat hardwerkende Leidenaren die al vele jaren veel tijd steken in het organiseren van het feest der feesten, door KenG aanhangers worden uitgescholden.
   En dat zegt u dat Toeteraar mensen aanvalt?
   KenG moet zich schamen voor zo’n achterban.
   Marcel vd Berg: “Daarnaast regelt k&g voor hun orkesten verkeersregelaars. Daarnaast regelt k&g ook nog eens verkeersregelaars voor de supporters zodat deze veilig achter of voor hun club kunnen lopen. Alles voor veiligheid!”
   Het is niet de bedoeling dat tijdens de optocht supporters meelopen en het is ook niet de bedoeling dat eigen verkeersregelaars het heft in handen nemen tijdens 3 oktoberviering.
   U vraagt: “Waar en hoe is de veiligheid van de 3 oktober vereniging dan in gevaar gekomen?”
   U leest niet goed, want niemand heeft beweerd dat de veiligheid “van de 3 October Vereniging in gevaar is gekomen.” Ook Toeteraar heeft dat niet beweerd.
   Als u wilt weten wat er volgens het bestuur van de Octobere vereniging is misgegaan, moet u het bestuur van die vereniging om voorbeelden vragen.
   Anders dan u beweert, heeft deze vereniging een duidelijk voorbehoud gemaakt: als K&G zich voortaan aan de instructies houdt, is het paradepaardje naast de KenG jeugd en KenG 3 in 2017 welkom. Dat lees ik uit de berichtgeving. Ik hoop van harte dat in 2017 alle KenG marching bands van de partij zijn.

   • Marcel vd berg op

    Toeteraar,
    Ik denk dat er maar een iemand niet goed leest. Of zit u met een dronken toeter(aar )
    Ik zei dat k&g voor verkeersregelaars zorgde voor tijdens het lopen naar de begin of startpunten van een evenement, en weer terug. Goed lezen he! Supporters verspreiden zich gewoon gezellig door de stad.
    En ik lees over de veiligheid wel degelijk het goede. Er wordt k&g kwalijk genomen dat de veiligheid niet meer is te waarborgen. Dit zowel bij de taptoe als bij de optocht.
    Oftewel….de hele viering wordt in gevaar gebracht door k&g.
    In GEVAAR gebracht door …

    Is een aardige aantijging toch? De HELE VIERING en GEVAAR! Als je deze worden gebruikt en koppelt aan een derde,mag je toch op zijn minst met een onderbouwing komen. Zeker als je de media opzoekt

    Nogmaals maak je op deze manier verenigingen kapot.

    Tot zo.

    • Kijk goed naar deze beelden, Marcel, en oordeel zelf:
     www://youtu.be/lRzV1ruADDI
     Na 2 minuten marcheert KenG dwars tussen auto’s door op de Hooigracht en wordt ook het niet afgezette fietspad meegenomen: de band marcheert over de volle breedte van een (voor fietsers open!) fietspad en twee brede rijstroken.
     Verderop gaat KenG rechtsaf de Ir. Driessenstraat in, waarbij tegen de rijrichting in van rijdend (!) verkeer wordt gemarcheerd.
     Op een andere clip is te zien hoe een bejaarde man (die trouwens onhandig staat opgesteld) hardhandig wordt aangepakt. Ene Marcel van den Berg spreekt daar op YouTube zijn verontwaardiging over uit. What’s in a name!
     “De HELE VIERING en GEVAAR!”, “citeer” je. Wat stelt de October Vereeniging zelf:“Het bestuur van de Stichting 3 Oktoberviering heeft – namens de 3 October Vereeniging – de samenwerking met de Show- and Marchingband van Kunst & Genoegen voor 1 jaar opgeschort, omdat de band zich meerdere jaren achter elkaar niet aan de afspraken gehouden heeft en daarmee de veiligheid en goede sfeer van de 3 Oktober-viering onnodig in gevaar bracht.”
     Dat klinkt genuanceerd. Het woord ‘hele’ wordt helemaal niet gebruikt. Zo leg jij accenten die de zaak zwaar aanzetten.
     Elders meldt het bestuur dat KenG instructies heeft genegeerd. Om redenen van privacy kan ik mij voorstellen dat het bestuur van de 3 October Vereeniging ervoor kiest om niet met gedetailleerde voorvallen naar buiten te treden.
     In de wandelgangen van Leiden heb ik gehoord dat KenG zich bij herhaling niet aan instructies houdt om door te lopen, waardoor er gapende gaten ontstaan met de voor hen lopende (sport)verenigingen in de optocht, waarna die in stevig marstempo worden gedicht. Hierdoor ontstaan er gaten tussen KenG en de sportverenigingen die achter de band lopen.
     De kop van dit artikel is ietwat gekleurd. KenG wordt niet aan de kant gezet. eén van de DRIE ‘buitensportbands-‘ van KenG moet thuisblijven áls het bestuur van KenG geen afdoende maatregelen neemt. Laten we hopen dat die worden genomen. KenG is de beste marching band ter wereld en hoort bij 3 oktober.

     • De eerste 16 regels heeft niks met de verantwoordelijkheid van de 3oktober vereniging te maken. Je lult maar raak en je leest wat je wilt lezen. Je haalt er van alles bij! Je maakt van iets moois een probleem. 120 man muzikanten door de straat. En geregeld met verkeersregelaars. Hoe mooi kan het zijn.
      Van mij part lopen ze door mijn achtertuin.mooi toch!
      Filmpje met de oude man en mijn naam erbij moet je maar de link sturen. Ben Erg benieuwd.

      En je reactie op mijn ‘hele viering en gevaar’ is ook een beetje vreemd.
      Hele viering en gevaar kan ook zijn…de veiligheid en goede sfeer van de 3 oktober- viering wat onnodig in gevaar word gebracht.
      Dan ga je door met dat ik de zaak zwaar aanzet met het woord HELE viering ipv 3 oktober viering. Volgens mij is het allerlei een groot feest en zit er weinig verschil in het effect geschreven word dat K&g beschuldigt word.

      Dan zeg je dat K&g de grote veroorzaker is van de gaten in de optocht!
      Heb je ooit wel eens gekeken?
      Er lopen bijna geen sportvereniging mee bij de optocht en K&g loopt bijna altijd achterin de optocht. Hierbij heb ik in de hele optocht al een gat of zes gezien. Komt dus niet van K&g. Is dus gelul!
      Op de taptoe avond zijn er bijna nooit gaten en ook daar loopt K&g bijna altijd achter aan. Is dus gelul!
      Tijdens de taptoe is zijn er twee stops. Eentje voor het stadhuis om de burgemeester en college er tussen te laten en een stop in het vd werfpak voor het Wilhelmus. Dus ook dit zijn weer walgelijk argumenten die u krijgt zoals je zegt….vanuit mijn wandelgangen. Is dus gelul!
      Mischien moet u eens gaan praten vanuit uw eigen ervaring of waarneming. En niet van horen zeggen of ik heb gehoord dat of waarschijnlijk enz enz.
      U zal uzelf wel een opdracht hebben gegeven dat alles en iedereen die zich negatief uitlaat tegen of over de 3 oktober vereniging met de grond gelijk moet worden gemaakt. Mischien geeft het u wel een heel bevredigend gevoel onder de riem. Ik heb geen idee!

      Het feit blijft dat het een schaamteloze actie is!
      Tot morgen maar weer

 26. Een Leids burger op

  Nou, ik vind dat de 3-octobervereninging die tijdelijke schorsing nog maar eens moet heroverwegen. Op 3 oktober wordt er wel meer door de vingers gezien
  wat anders ook niet toelaatbaar zou zijn. In de berichtgeving lees ik niet dat er voor de optredens al alcohol zou zijn genuttigd, maar wel tijdens de optredens. Dat hoort inderdaad niet, maar dat de veiligheid daardoor in het gevaar zou zijn gebracht lijkt me wat overdreven. Ik heb ze niet ladderzat zien schuinmarcheren hoor. Of heb ik wat gemist? 🙂
  K&G hoort bij 3 oktober maar moet zich wel aan de regels houden: pas alcohol drinken na afloop van het optreden.

 27. Waarover men zich wel niet kan opwinden. Is het belangrijkere misschien te ingewikkeld voor boze burgers, al dan niet wit of man? Of zijn veel Leidenaren in de kleuterfase blijven steken?

  • Een Leids burger op

   Het lijkt me eerder dat Frits in zijn 2016 kleuterFratsen is blijven steken.
   Het feit dat er al meer dan 125 reacties zijn gegeven op dit bericht — veel meer dan gewoonlijk— geeft al aan dat ook dit onderwerp toch door veel mensen als belangrijk wordt ervaren.

 28. Laat ik beginnen dat K&G een toporkest is!

  Een biertje op zo’n evenement moet kunnen. Daar ben je zelf verantwoordelijk voor als vereniging om dit in goede banen te leiden. Maar helemaal niks is altijd beter. Dus ook niks zelf uitdelen als organisatie denk ik dan. Goed voorbeeld doet immers volgen.

  Met plus/minus 15 man breed lopen maakt het dat je meer rijbanen of trottoir nodig hebt dus wat mij betreft ligt daar een schone taak voor de organisatie die weten immers al jaren met hoeveel man K&G de straat op gaat.

  Verder kijk ik als liefhebber/muzikant met regelmaat naar beelden van K&G. Ik weet wat bier met je vaardigheden doet als muzikant… dus men is of heel erg getraind in het perfect lopen met drank op of het wordt wat aangedikt. Ik ga voor het laatste :-).

  Verder lijkt het me onvoorstelbaar dat K&G niet kn vol ornaat aanwezig is bij de 3 okt. festiviteiten. Iets meer tact was voor alles en iedereen de betere professionele oplossing geweest. Daar liggen voor beide partijen verantwoordelijkheden in om te nemen.

  Hoe dan ook succes allen!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline