Vernieling regenboogzebrapad was actie van Quintus-dispuut

11

Een vijftal leden van het Quintus-dispuut Sjap Eisjedies is verantwoordelijk voor het overschilderen van de ‘gaybra’ op de Nieuwe Beestenmarkt. Dat is vandaag bekend geworden. In de nacht van 16 op 17 oktober gingen onbekenden met verf aan de slag, ook bracht een van hen de Hitlergroet. Dat werd op video vastgelegd vanuit Rockcafé Lazarus dat uitkijkt op het regenboogzebrapad.

De gemeente liet het zebrapad de volgende dag direct herstellen en deed bovendien aangifte bij de politie. Dat leidde twee weken geleden tot de aanhouding van vijf verdachten. Naar nu blijkt zijn dat dus geen extreemrechtse jongeren, dat vermoeden was er eerst, maar leden van de studentenvereniging die als ontgroeningsopdracht hadden gekregen dat ze iets moesten doen om in het nieuws te komen.

hitlergroet

Naast het overschilderen van het regenboogzebrapad bracht een van de studenten, die met het kale hoofd, ook nog de Hitlergroet toen de nachtelijke verfklus geklaard was.

Eerst ontdeed hij zich van zijn bovenkleding, vervolgens liet hij zich filmen door een van de mededaders terwijl hij zijn verkeerde arm omhoog steekt om de nazigroet te brengen midden op het overgeschilderde zebrapad.

Het bestuur van Quintus neemt afstand van de actie en spreekt in een verklaring haar afschuw uit over de actie. De vijf verantwoordelijke leden zijn tot nader order geschorst.

Delen

11 reacties

 1. Clémens Koets op

  Dit artikel lijkt wat kort door de bocht te gaan. Waarom zouden leden van Quintus geen extreemrechtse jongeren zijn?

 2. wel of niet extreme rechts, dat maakt mij nog geen eens uit. Deze jongens zouden dus intelligent moeten zijn waarom doe je dan zo iets doms om ergens bij te horen. Dan zeg ik ga met ze alle naar texel bij de schapen staan dan hoor je ook ergens bij. Wat een zielige vertoningen die studentenverenigingen.

 3. Tsja, het valt natuurlijk niet uit te sluiten. Maar als je weet dat het ging om een opdracht om het nieuws te halen, dan zóu je de opgeheven arm eerder interpreteren als “ik wil bij dit clubje” dan als “Hitler was een toffe peer”. Een échte nazi zou weten dat je Sieg Heilt met je rechterarm, per slot van rekening.

 4. IK heb geleerd in Nederland dat niemand gemeente eigendommen mag bekladden
  ook niet in regenboog kleuren, dus allemaal afblijven,dus ook geen descusie……
  Mensen van buiten af denken dat het bij 3 oct hoort, kan ik mij voorstellen

 5. “Een échte nazi zou weten”? Dat is niet heel waarschijnlijk, want dergelijke figuren weten niet zo veel. Dat geldt ook voor veel huidige studenten, vooral die in de wat simpelere vakken. Het is dus geenszins uit te sluiten dat de verdachten nazi’s zijn of ander extreemrechts gedachtengoed aanhangen.

 6. Maar even omtrent de kosten voor het schoonmaken, wie gaat betalen? Of zegt de gem tegen deze studenten ‘ niet meer doen? En de gemeenschap betaald? Nou daar ga ik niet mee accoord laat deze ballen ff zelf voor de kosten opdraaien!!!

 7. Clémens Koets op

  De vraag is of er echt schade was. Uit eerdere krantenberichten maak ik op dat er voor zulke slechte verf gekozen was dat de vernielingen na een regenbuitje vanzelf verdwenen waren. Maar als er schade is dan zullen de daders die als ze veroordeeld zijn natuurlijk moeten vergoeden.

 8. Een Leids burger op

  Van studenten had ik dit soort acties nu toch eigenlijk niet verwacht.
  Geen extreemrechtse jongeren bij Quintus? Ha,ha,ha.

  Het ging dus volgens de berichtgeving om een “ontgroeningsopdracht”. Wie heeft daartoe dan opdracht gegeven?
  Wist het Quintusbestuur daar dan niets van?
  Misschien een goed idee voor het Quintusbestuur dat er een soort ethische commissie komt die voortaan eerst “de ontgroeningsopdracht” moet goedkeuren.

 9. Misschien het Quintusbestuur is oud Hollands aan de schandpaal nagelen en bekogelen met eieren als ontgroening. Misschien dat ze dan verstand krijgen en plaats de foto’s ervan maar op sleutelstad.nl

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline