Doorbraak dient klacht racisme in bij gemeente Leiden

61

De activistische organisatie Doorbraak uit Leiden gaat morgen demonstreren bij de intocht van Sinterklaas in Leiden. In Leiden is bij de intocht ook een flink aantal roetveegpieten aanwezig maar dat gaat de tegenstanders niet ver genoeg. Doorbraak ageert tegen het feit dat er bij de intocht van Sinterklaas ‘talloze zwarte knechten door de Leidse straten lopen’ zoals ze het in een oproep voor de demonstratie omschrijven.

Reanne van Kleef sprak in Nieuws071 op Sleutelstad 93.7 FM met centrummanager Erwin Roodhart over roetveeg- en andere pieten.

Volgens centrummanager Erwin Roodhart verandert het feest in Leiden langzaam maar zeker, zodat iedereen de tijd heeft om te wennen aan alle aanpassingen. Er zijn in Leiden geen witte pieten en geen kleurtjes pieten. Zo’n tien procent is roetveegpiet, de rest is zwart.

Doorbraak heeft zich samen met andere groeperingen verenigd in het actiecomité ‘Stop Zwarte Piet Leiden‘ en gaat morgen niet alleen demonstreren, maar heeft ook een klacht ingediend bij de gemeente. Bij betogingen mogen geen discriminerende of beledigende teksten op spandoeken worden meegevoerd. Doorbraak snapt daarom niet dat de gemeente een vergunning afgeeft voor de Sinterklaas-intocht. Dat is in hun ogen een evenement met racistische trekjes, zolang er zwartgeschminkte pieten meelopen.

De protestbijeenkomst wordt gehouden op de route die de Goedheiligman na de intocht aflegt door het centrum. Het hoogte van de Hartebrugkerk heeft de gemeente met dranghekken een vak gemaakt van waaruit het tegengeluid mag klinken. “Het is niet de bedoeling om de intocht op de Beestenmarkt te verstoren,” laat een woordvoerder van Doorbraak desgevraagd weten. “Maar je weet maar nooit…”

pietenprotest

Delen

61 reacties

 1. Een Leids burger op

  “Doorbraak snapt daarom niet dat de gemeente een vergunning afgeeft voor de Sinterklaas-intocht. Dat is in hun ogen een evenement met racistische trekjes, zolang er zwartgeschminkte pieten meelopen.”

  Nee, Doorbrakertjes wat jullie niet snappen is dit: ZWARTE Piet is helemaal GEEN racisme hoor!
  Met strijd tegen ècht racisme is niets mis, maar ga niet daarvoor zwarte piet misbruiken.
  Het wordt hoog tijd dat ZWARTE Piet die doorbrakers er eens flink van langs geeft met de roe en meeneemt naar Spanje.

 2. Gelukkige zestiger op

  Hè, je zou bijna zin krijgen in het Sinterklaasfeest….. Ik prijs mij gelukkig dat in mijn kindertijd het leven nog eenvoudig en gezellig was en je nog in sprookjes mocht geloven.

 3. Chantal

  Doodziek word je er van! Ze verpesten het hele feest en zul je zien dat ze nog hun zin krijgen ook en dat er over een paar jaar geen Sinterklaasfeest meer bestaat

 4. Nella Van Es Eradus

  Wat een zielepieten zijn deze zeurpieten zeg ..is een kinderfeest .ga eens werk zoeken .jullie vervelen zich schijnbaar .ga je rare dingen doen .dus zeurpieten ga papiertjes prikken .doen jullie nog iets goed voor de maatschappij. En vervelen jullie je niet zo .☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻

 5. Doorbraak bestaat uit een klein groepje sektarische extremisten die niemand serieus hoeft te nemen. Wat wel serieus moet worden genomen is de oproep hierboven van ene Gerda de Vink tot het plegen van moord op deze verwarde figuren. Is dit misdadig gedrag in overeenstemming met het beleid en de opvattingen van de redactie en de eigenaar van Sleutelstad?

 6. Peter de Jonge

  Fucking jankers! Durf te wedden dat het grootste gedeelte met zwarte piet is opgegroeid. Zelfs op de antillen maken ze er geen probleem van. Stelletje sensatiezoekers die hun 15 minutes of fame willen hebben over de rug van een kinderfeest

 7. Piet Pekelharing op

  Beste redactie, zouden jullie de oproep van Gerda de Vink op 18 november 2016, 21:16 tot het plegen van moord willen verwijderen en graag aangifte willen indienen? Natuurlijk kan Doorbraak ook een aangifte indienen.

 8. “Doorbraak’ demonstreert nog het best ‘domme kortzichtigheid’ en het onvermogen op een ludieke manier duidelijk te maken dat je het niet eens bent met een Zwarte Piet. Als ze zouden zeggen dat vieze schoorstenen of het stoken van kolen op een Stoomboot slecht zijn voor het Milieu kan ik er wel in meegaan 😉

 9. Piet Pekelharing op

  Ik begrijp niet waarom die tegenstanders van Zwarte Piet niet gewoon zelf met een alternatief op de proppen komen.

  Schmink jezelf als blauwe of groene piet of als vermiljoen, turkoois, cyaan, magenta (fuchsia), purper, kanariegeel, limoen, zalm of acaciaroze, aquamarijn, olijf-, gras-, zee- of bosgroene, IJslands blauwe, hemels-, honing-, kobalt- of azuurblauwe, bloed-, scharlaken- of kardinaalsrode (nee, a.u.b. NIET oranje!), sneeuw-, parel-, crème- of gebroken wit piet of –wat kan het mij schelen– kom verkleed als elf, tovenaar, kabouter o.i.d.

 10. Dit houd dus in dat donkerder gekleurde kinderen wit gemaakt dienen te worden anders mogen zij niet deelnemen aan het sinterklaas feest. Dat is pas discriminatie

 11. Zolang het gezond verstand bij de actievoerders nog niet is ‘doorgebroken’ (!) zal het ondoenlijk zijn met de o.a. door Piet Pekelharing vermelde alternatieven te komen.

 12. Wie zwart is blijf zwart of je erg vind of niet, je moet je gehele leven er mee doen.
  zwarte piet niet, dat is misschien het probleem jaloers misschien?

 13. Vanmiddag werd er gevochten tussen demonstranten en politie. Ik zag veel angstige gezichtjes bij kinderen. Welk standpunt je ook inneemt, dit conflict moet in elk geval niet over de hoofden van kinderen worden uitgevochten. Dan ben je echt verkeerd bezig.

 14. Sleutelstad draagt bij aan de vergiftigde sfeer door de oproep van Gerda de Vink op 18 november 2016, 21:16 tot het plegen van moord te laten staan. Als er maar heibel komt, dan komt er aandacht en dus komen er meer bezoekers op de site en dat is goed voor de reclamerevenuen, dat zal vermoedelijk de even gewetenloze als cynische insteek van het moederbedrijf zijn. Ik raad Doorbraak aan om aangifte tegen de gestoorde vrouw en Sleutelstad te doen.

 15. Een Leids burger op

  Het “gezond verstand” bij die doorbrakers is afwezig.
  Daarom wordt het hoog tijd dat ZWARTE Piet die doorbrakers er eens flink van langs geeft met de roe en meeneemt naar Spanje.Kunnen ze daar misschien tot inkeer komen en leren dat zwarte piet HELEMAAL NIETS met racisme te maken heeft.

  Maar of het bij hen ooit tot een doorbraak van het juiste inzicht zal komen waag ik te betwijfelen.

  Wat er ook gebeurt:Doorbrakertjes staakt uw wild geraas want het blijft toch gewoon zwartepieten met een ZWARTE Piet en een WITTE Sinterklaas.

 16. Na de negerzoen en de moorkop moet nu ook Zwarte Piet het ontgelden. Ome Koos wordt er zwartgallig van.

 17. Doorbraak is de weg kwijt. Racistische organisatie die zwarte medemens uit publiek domein wil weren.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline