Hakketak, Francine sprak… Emma Biemans van de gelijknamige interieurwinkel

In het pand dat veel Leidenaren nog kennen als dat van Bloemenhandel Hosman tegenover het stadhuis op de Breestraat is alweer sinds 2009 een kleurenspektakel te beleven van een heel andere aard. Net zo kleurig als de bloemen van weleer vindt je er nu een ontwerpbureau, een creatieve studio toegespitst op het ontwerpen van interieurs in dat fraaie pand waar de naam ‘Emma Biemans Interieur’ op de etalageruit prijkt.

winkel

Zodra je de zaak binnenkomt, omarmen de mooie, vrolijke en vaak gewaagd bij elkaar gemixte kleuren je en voel je een enorme drang opkomen om daar iets mee te willen, iets van mee naar je eigen huis te nemen, je interieur direct te veranderen. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw huis of werkplek deze sfeer ook krijgt, zonder dat het een showroom wordt? Wat Emma Biemans betreft liggen de antwoorden op deze vragen bij de vragenstellers zelf want iedereen is anders en heeft andere woonwensen & woondromen.

Is Emma een echte Leidse?

emma-solo

Nee. Ze is in Utrecht geboren maar toen ze nog maar nauwelijks kon lopen, verhuisden haar ouders naar Leiden. Omdat ze zich Utrecht niet meer herinnert en nooit meer wegging uit onze stad voelt ze zich wél een 100% Leidse.

Haar hele leven speelde zich tot nu toe af in Leiden. Ze ging naar het VWO op het Da Vinci in de Kagerstraat en liep van daaruit stage in een kinderinterieurwinkel.

Ze droomde van een toekomst als modeontwerpster maar vond de opleiding die daarvoor nodig was totaal niet spannend en dus niets voor haar.

 

Dat was wel een forse teleurstelling. Ze ging bij zichzelf te rade en ontdekte dat het niet veel uitmaakte wát ze ontwierp als het maar kleurig was!

En toen viel het kwartje: ook in interieurs gaat het om kleuren en materialen! De opleiding tot interieurontwerper bleek een schot in de roos! Tijdens het leren, liep ze stage bij een Leids bedrijf waar ze al snel hoofdontwerper was. Toch was dat niet haar ware ambitie, Emma droomde van een eigen bedrijf. En dat deed ze op een dag gewoon. Eerst vanuit haar woonkamer waar ze naast particuliere opdrachten al snel ook zakelijke opdrachtgevers kreeg. Ze mocht kasten ontwerpen voor kinderdagverblijven en volledige kantoren inrichten. Daarom verhuisde ze al snel naar een zakelijke ruimte boven boekhandel Van Stockum op de Breestraat

En daar begon Emma Biemans interieur pas echt te groeien en bloeien. Al snel liepen zij en haar inmiddels drie stagiaires elkaar in die ruimte in de weg en startte de zoektocht naar een ander pand waar ze ook een plek van wilde maken om inspiratie op te doen en waar men bijzondere accessoires zou kunnen vinden. Omdat niet iedereen altijd een volledig interieur nodig heeft. Soms gaat het enkel om een gaaf behang, een fijne accessoire of een mooie lamp. Toen het sfeervolle, niet rechttoe rechtaan winkelpand op Breestraat 115 vrij kwam, hoefde ze dan ook niet te lang na te denken!

Ze huurde het pand en vestigde daar haar inmiddels befaamde woonwinkel & ontwerpstudio en geeft er samen met haar team medewerksters, advies op het gebied van inrichting van particuliere woningen en bedrijven over kleur- en materiaalgebruik, verlichting en accessoires.

De woonwinkel

De Breestraat heeft een tijdje geleden een metamorfose gehad. Het is drukker dan ooit in onze slinger van trots. In de flauwe herfstzon stelt het stadhuis fier zijn schoonheid ten toon en de sfeervolle klanken van het carillon in de toren echoën zachtjes na tot achter in de met moderne en klassieke meubelen in diverse kleuren en patronen ingerichte woonwinkel van Emma. Er komen tijdens ons gesprekje met regelmaat mensen binnen om even te kijken, een praatje te maken of tegen Emma te zeggen wat ze van de etalage vinden die met grote regelmaat gewisseld wordt. Die interesse en complimentjes ziet ze als waardering voor haar werk en vind ze helemaal top!

Social Media

Op haar Instagram-account geeft ze haar volgers een zakelijk-privé gedoseerd inkijkje in haar leven, het hoort er nu eenmaal bij. Maar er worden nooit hele interieurs van klanten online geplaatst. Die zijn en blijven natuurlijk privé. Doordat Emma, voordat ze op de Bree begon, al bij verschillende bedrijven werkte, had ze een goed beeld van de branche en de mogelijkheden. Ze miste alleen het echte inspireren.

Ze ervoer dat de meeste bedrijven puur gericht waren op verkopen, het pushen van producten richting consument. Door zelf te beginnen, kon ze haar bedrijf vormgeven zoals ze dat zelf als klant prettig zou vinden. Dat komt tot uitdrukking op haar social media pagina’s. Ze geeft er tips en advies, mixt de mooiste kleuren, maakt fraaie opstellingen, fotografeert die zodat haar vele volgers ervan kunnen leren. Emma geeft haar fysieke bedrijf op deze manier de juiste digitale ondersteuning met als resultaat: groei.

Ze heeft een bewuste keuze gemaakt om MBO studenten op te leiden. Ze heeft op het moment vijf fulltime stageplaatsen beschikbaar. Samen met medewerkster Fabienne begeleidt ze de stagaires om alles uit het vak te halen en bereidt ze ze voor op een doorstroom naar het HBO. Naast Fabienne is Dieneke aanwezig als adviseur in de winkel en als projectmanager. En omdat het bedrijf nog steeds groeit wordt er nu naar een office manager gezocht.

Leuk, lief Leiden

“Leiden is een stad met een dorps randje. Mensen kennen elkaar, ondernemers werken samen en de diversiteit aan bedrijven is groot. Als ondernemer vind ik dat belangrijk. Je kan je onderscheiden en alle bedrijven vullen elkaar aan. Maar als bewoner is Leiden ook fijn. Onze dochter kan straks zelf op de fiets naar school, sport of spel. En als ze groter is, kan ze heerlijk stappen en lol trappen. Wat Leiden aangenaam maakt is de locatie: dicht bij de zee, dicht bij andere grote steden en je bent zo op Schiphol. Ook dat is zakelijk gezien een pluspunt.” Emma vertelt dit merkbaar uit de grond van haar hart. Ik tik haar woorden zwijgend over, want ik vind dat zij het prima verwoord.

Ze spreekt met emotie over de stad en met passie over haar bedrijf. Zelfs als ik haar na de nadelen vraag. Dan haalt ze even adem en gaat met iets donkerker ogen door: “Het gedoe rondom verkeer vind ik vervelend hier. Bussen die te hard rijden, maar door sjezende fietsers worden ingehaald wanneer ze zich wél aan lagere snelheden houden. Brommers die over de stoepen knallen omdat ze zogenaamd haast hebben. Geneuzel over parkeerplaatsen en dan miepen over overlast wanneer garages gebouwd worden. Daar heb ik écht moeite mee!”

Als Leiden morgen ineens weg is, waar ga jij dan naartoe en waarom? “In dat geval volg ik mijn gezin. We zijn in Leiden gebleven vanwege mijn carrière en ondernemerschap. Voor mijn man zou verhuizen naar het buitenland interessant zijn. Ik zou hem dan volgen!”

Motto

Emma’s motto is: Wees eerlijk en lief, zowel zakelijk als privé. Probeer iets toe te voegen en maak de wereld mooier. Hoe je dat doet, moet je zelf bepalen. Maar doe het volle bak. Ze gelooft niet dat je iets halfbakken of zonder passie kan doen. Haar interieurstijl is gedurfd, heeft humor en er is ruimte voor imperfectie. Ze ontwerpt geen showrooms of volledig doorgestylde interieurs maar praktische, functionele en mooie ruimtes om in te wonen of te werken. Het mooiste compliment wat Emma kan krijgen, is dat niemand ziet dat zij het met haar team ontworpen heeft, maar dat mensen zich er thuis voelen!

Emma Biemans interieur: www.biemansinterieurontwerp.nl
Emma Biemans op Facebook: www.facebook.com/emma.biemans.9
Emma Biemans op Instagram: www.linkedin.com/in/biemansinterieurontwerp

Delen

Reageren is niet (meer) mogelijk.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Francine Verbiest

Ik ben een gewone Leidse vrouw die al verschillende van haar passies en dromen heeft kunnen en mogen waarmaken, in Leiden deed ik iets met bloemen en motoren en nu verkoop ik spullen met krullen en (uw) woningen. U kunt het wat uitgebreider nakijken op ondernemen op hakken. Ik ben dol op kinderen en honden, werk graag met jonge talenten, gooi mijn energie eruit op wel- en niet gemotoriseerde 2-wielers, voel me goed in en ga graag op in de massa, hou van mensen maar niet van klitterige clubjes, ken het kind in mezelf en ben al meer dan 40 jaar samen met de voormalig “Leidse tuinman met de snor” wiens achternaam ik vol trots draag!

Je bent nu offline