Restaurants Van der Leur en Meatcave moeten sluiten

38

Grand Café Van der Leur aan de Breestraat moet stoppen als restaurant. Dat geldt ook voor het bijbehorende restaurant Meatcave in de kelder. burgemeester Lenferink zegt niet anders te kunnen. “Ze zijn begonnen als audiozaak met beperkte horeca. Dat mocht. Daarna is de zonder de benodigde vergunningen verbouwd tot echt restaurant en werd de audiowinkel opgedoekt. Dat kan gewoon niet.”

Chris de Waard spreekt met burgemeester Lenferink over de handhaving die op handen is tegen de restaurants Van der Leur en het kelderrestaurant Meatcave.

Burgemeester Lenferink wijst erop dat er gewoon geen economische ruimte meer is in de Breestraat voor nog meer restaurants. De ondersteunende horeca die Van der Leur had bij de audiowinkel was het maximaal haalbare dat nog vergund kon worden. “In dit geval heeft de ondernemer alles gedaan zonder een vergunning aan te vragen. Dan kijken we zelfs nog of zo’n vergunning alsnog verleend kan worden, maar ook dat is hier niet het geval.”

Van der Leur hoeft de deuren niet te sluiten, maar moet wel weer terug naar de situatie die is vergund. Een audiowinkel dus waar je ook een kop koffie kunt krijgen. Het gebruik van de achtertuin als terras zou dan beperkt vergund kunnen worden. Alleen overdag, want voor avondhoreca zorgt zo’n buitenterras voor teveel overlast voor omwonenden op die plek.

Delen

38 reacties

 1. David Zock

  Zonde van een leuke populaire zaak maar dit kon niet goed blijven gaan.
  Vergunning op de goede manier aanvragen of een locatie zoeken die het juiste bestemmingsplan heeft.
  Hopelijk binnenkort op een in de ogen van de gemeente geschikte locatie herstart?!

 2. Maarten Pieters

  Dan kan Lenferink beter een vergunnig intrekken voor 1 van de shoarmatenten/snackbarren die daar zitten.
  Ik dacht dat ze de bree weer leven in wilden blazen?

 3. Steffen Nijhoff op

  Jammer… pas bij de Meatcave geweest en valt zeker onder de betere restaurants in Leiden. Top ervaring gehad en met velen gedeeld om nog eens daar te gaan eten… Helaas wordt dat velen teleurstellen

 4. Ongelooflijk, waarom hebben ze het dan zo lang toegestaan? mag die dat eerst uitleggen… zitten er recht tegenover.

 5. Frans Schroder op

  Wordt tijd dat de houdbaarheidsvergunning van de heer Lenferink en zijn bandieten wordt ingetrokken

 6. Lisette van Es

  Dan sluiten ze toch zo’n kebabzaak waar er ik-weet-niet-hoeveel van op de Breestraat zitten? Ik kan me niet heugen dat daar een audiowinkel heeft gezeten, dus dit restaurant zit er al jaren! En dan nu ineens moeilijk doen over een vergunning? Jeetje, wat bureaucratisch!
  Gewoon alsnog afgeven, dat pakje papier. Het zou juist zonde zijn van het inmiddels gezellige straatbeeld van de Breestraat om zo’n goedlopend restaurant te sluiten…

 7. Wat niet klopt aan het verhaal van de gemeente Leiden om geen nieuwe horeca vergunningen te verlenen aan ondernemers in de Breestraat, is dat het bij vd Leur/Meatcave altijd stampvol zit. Als er dan een grens gelegd moeten aan de hoeveelheid horeca, dan moet dat gestoeld zijn op werkelijke rendement gegevens. En die ontbreken. Is zo’n business case analyse ook gemaakt voor kapperszaken in de Breestraat? Ik kan het me nauwelijks voorstellen.

 8. That is the most BS reason to not give them a permit. While the city renovates the Breestraat and is building the stupid Catharinasteeg? Maybe Lenferink has friends who own a restaurant on the Breestraat and he wants to thin the competition?

 9. jammer, maar ook erg raar dat je zomaar een restaurant begint in een pand waar je geen restaurant mag beginnen. Vragen om moeilijkheden. Zeker als je dat in een rijksmonument doet… Wel suf dat dat zo lang heeft geduurd voordat de gemeente ingreep.

 10. Zou dhr, Lenferink mij dan ook kunnen uitleggen hoe het mogelijk is dat er een vergunning verleend is aan “Chummy coffee” op de Breestraat nr 97 terwijl er al een horecastop gold op het moment van vergunning verlenen en het zelfs een non horeca pand betreft.
  Straks wel weer nieuwe vergunningen bij de Catarinasteeg??????
  Geef deze fantastische ondernemer een vergunning!!!
  Chummy coffee was een zg “uitzondering” maak vd Leur dat dan ook!!
  tsja, voorkeursbehandeling wellicht mijnheer Lenferink??

 11. Jan Elijzen

  Zou dhr, Lenferink mij dan ook kunnen uitleggen hoe het mogelijk is dat er een vergunning verleend is aan “Chummy coffee” op de Breestraat nr 97 terwijl er al een horecastop gold op het moment van vergunning verlenen en het zelfs een non horeca pand betreft.
  Straks wel weer nieuwe vergunningen bij de Catarinasteeg??????
  Geef deze fantastische ondernemer een vergunning!!!
  Kosten noch moeite worden gespaard om goede ondernemers op de Breestraat te krijgen.
  Maak het beleid duidelijk en hard, of geef een ondernemer die bewijs van goed ondernemen levert wat ruimte en niet de een wel en de ander niet!!
  Chummy coffee was een zg “uitzondering” maak vd Leur dat dan ook!!
  tsja, voorkeursbehandeling wellicht?

 12. Carolyn Barr

  There are fewer and fewer successful businesses these days – why punish one that’s making it? I get that there are rules, but can’t a new permit be issued or a re-zoning of the building? #keepthecave

 13. De breestraat bestaat voor de helft uit kappers, kleermakers en shoarma zaken die voor weinig meer dienen dan het witwassen van drugsgeld en deze tent moet sluiten. Burgerzaken is vriendjes met deze belangrijke ambtenaarmeneren zeker? Wat een trieste machtsgeile lui.

 14. Jantje van Leiden op

  Het is een, ook door een gerechtelijke uitspraak bevestigd, feit dat de uitbouw van café De Bonte Koe illegaal is. Maar tot op heden is door de gemeente niet handhavend opgetreden. Hoe kan dat?

  • Een Leids burger op

   Vriendjespolitiek en meten met 2 maten
   Want bij een PvdA-burgemeester is toch “ïedereen gelijk”? …….
   🙂

 15. De regels gelden voor iedereen, inclusief Van der Leur en Co. Ook zij moeten zich aan wetten en verordeningen houden, net als de concurrentie. Het zou een rare boel worden als de een wel netjes vooraf vergunningen moet aanvragen en moet voldoen aan de eisen, terwijl een ander het achteraf in orde mag maken en dus beloond wordt voor wetsovertreding en evidente minachting van collega-ondernemers en de rechtsstaat. Dat is concurrentievervalsing met een op zijn minst een zweem van willekeur, corruptie en vriendjespolitiek.
  .
  Jantje van L. heeft gelijk, maar ik denk dat het te laat is om na ongeveer twintig [?] jaar van gedogen opeens handhavend te gaan optreden tegen het Bolle Rund. De gemeente is te lang in gebreke gebleven en vaste [oud-]bezoekers van het Bonte Rund weten waarom [tipje van de sluier opgelicht: het had aanvankelijk te maken met een stevig innemende klant uit het stadhuis]. Ik vermoed dat het nu alleen nog maar kan als de brandweer en andere nooddiensten tegen die uitbouw zijn en hun bezwaren duidelijk kenbaar maken, maar dat hadden ze dan al veel eerder moeten doen.

 16. René Dentener op

  Ooo, wat jammer nou. Maar ‘de audiowinkel werd opgedoekt’? Is dat zo? De website van Van de Leur audio is nog gewoon in de lucht. En ik ben daar vorig jaar september nog bij een lezing van Jared Sacks geweest, oprichter en eigenaar van het fameuze klassieke Nederlandse audiolabel voor fijnproevers Channel Classics. http://www.alpha-audio.nl/2015/09/dsd-demo-van-de-leur/
  Ik zou het jammer vinden als deze zaak, die een aardige kwaliteitsimpuls geeft op de met een overvloed aan kapperszaken en andere kleurloze winkels bevolkte Breestraat, zou moeten verdwijnen. Is het niet mogelijk dat men met elkaar om de tafel gaat, alsnog de benodigde vergunningaanvragen doet en deze welwillend afhandelt op het Stadsbouwhuis? Het gaat per slot van rekening niet om een dubieuze zaak die onder het BIBOB-regime wordt beoordeeld, maar gewoon om een hardwerkende ondernemer die een beetje ‘stout’ is geweest.

  • En aanvullend, ik heb liever dat onze eerste burger coffeeshops sluit i.p.v. dit soort zaken. 😉

 17. Gezond verstand op

  Vreemde en weinig konsekwente argumentatie van Lenferink als zou het bestemmingsplan horeca op deze locatie niet toestaan en het college daar ook niet voor kiest. Waarom dan wel -tig kapperszaken in de Bree en is dát dan wel een bewuste keuze van het college? Als ik Van de Leur was zou ik een goede bestuursrechtadvocaat inhuren om het vestigingsbeleid van de gemeente onderuit te halen voor de rechter, want het berust zo te zien aardig op drijfzand. Nou fantasties hoor, het mkb weet meteen wat men aan het stadsbestuur heeft als men zich hier wil vestigen. Namelijk helemaal niets. Brrr, Leiden – stad van ontberingen. Reken af met de gevestigde orde, te beginnen op 15 maart 2017!

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline