Geen zwarte piet-demonstratie op Beestenmarkt

7

Het is prima dat mensen volgende week demonstreren tegen de kleur van het hulpje van sinterklaas, maar de Beestenmarkt waar de goedheiligman met zijn pakjesboot arriveert, is daarvoor niet de juiste plek. Burgemeester Lenferink wil niet dat ouders en kinderen iets merken van de anti-zwartepiet-demonstratie die is aangekondigd.

Chris de Waard sprak met VVD-fractievoorzitter Zevenbergen en met burgemeester Lenferink over de komende intocht.

De politie zal erop toezien dat de intocht in Leiden in goede orde en in een gezellige sfeer verloopt. Daarom zijn de demonstranten ook niet welkom op het plein waar de intocht en de overige feestelijkheden plaatsvinden. Oproepen die rondgaan op Facebook om de anti-demonstranten met knuppels een lesje te leren zijn helemaal uit den boze. De politie zal streng toezicht houden op het handhaven van de openbare orde.

Delen

7 reacties

 1. VRAAG: Wat hoort er in dit rijtje niet thuis? Het Zandmannetje, de Paashaas, de Gebroeders Bever, het Spook van de Opera, Monus de Man op de Maan, Kapitein Rob, Dick Bos, Tom Poes, Ivanhoe, Robin Hood, Pietje Bell, Zwarte Piet, James Bond, Kuifje, Linke Loetje, Donald Duck, Guus Geluk, Scissorhands, Heinz, Alice in Wonderland, Sint Nicolaas, Flipje van Tiel, Frodo, Bilbo, Lucky Luck, de Dalton Brothers, dr. No, Asterix, Obelix etc.
  ANTWOORD: Ze horen er allemaal in thuis.
  WAAROM?: Omdat het fictionele figuren zijn die in het echt niet bestaan.

  Het fictionele figuur Sint Nicolaas is een oude bisschop met een mijter en een witte baard die in het echt niet bestaat. Het fictionele figuur Zwarte Piet is een grappige zwart geschminkte paljas met een roe en een juten zak, die in het echt niet bestaat.

  Iedereen die deze fictionele figuren serieus neemt, vecht als Don Quichote tegen schimmen die alleen bestaansrecht hebben binnen de omgeving van hun verhaal.

  Gaat er iemand de straat op, omdat Pietje Bell niet de gewenste zwart gepoetste schoenen draagt en geen jasje met stropdas zoals een nette arbeidersjongen betaamt? Nou dan!

  Dit is Ome Koos zijn standpunt en daar moeten jullie het mee doen.

  • U heeft wel gelijk Omi Koos.
   In de VS zijn er opinion leaders die zeggen: Waarom klagen al die donkere mensen hier zo over achterstand enz. ?
   Ze hebben het hier stukken beter dan de nazaten in donker Afrika, die destijds niet als slaaf zijn weggevoerd.
   Honger, droogte, erosie, werkeloosheid, bloedige oorlogen, Boko Haram slavernij, kelen doorsnijden, enz.

   • @Felix
    Jammer dat in uw betoog de scherpte ontbreekt die de bijdragen van Ome Koos (en niet Oma Koos of Omi Koos) kenmerken. Ome Koos heeft het over fantasie figuren. De door u beschreven slavernij is als werkelijkheid een van de uitwassen waarmee op geld belust schorem, bijgestaan door priester en dominee, zijn eigen zakken heeft gevuld. Maar niet de enige uitwas kunnen we iedere dag weer constateren. Om dat binnen een quasi humoristisch bijdrage aan dit forum te presenteren getuigt niet van veel beschaving. Vanavond zonder brokjes naar bed!

  • Piet Pekelharing op

   Zowel de heilige Nicolaas van Myra als de Dalton broers hebben wel echt bestaan.

 2. Een Leids burger op

  Natuurlijk hoort Zwarte Piet er gewoon bij.
  Makkers staakt uw wild geraas want het blijft toch zwartepieten met een Zwarte Piet en een witte sinterklaas.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline