VVD Leiden vraagt garanties veilige sinterklaasintocht

21

Nog negen nachtjes slapen en dan is het zover. Op zaterdag 19 november komt Sint Nicolaas in Leiden aan. Dat jaarlijkse feestje op de Beestenmarkt moet veilig ook dit jaar veilig verlopen zodat gezinnen volop kunnen genieten van de Sinterklaasintocht in Leiden. Er zijn namelijk demonstraties aangekondigd door zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet.

VVD-fractievoorzitter Frederik Zevenbergen wil zeker weten dat hert feest niet verziekt wordt en vroeg in de raadsvergadering daarom aan burgemeester Lenferink die over de veiligheid gaat of het feest gegarandeerd kan worden. In Maassluis wordt de landelijke intocht immers op dezelfde manier behandeld als een risicowedstrijd Ajax-Feijenoord.

Zevenbergen: “De VVD Leiden heeft geen mening over de juiste kleur van de schmink van zwarte piet. We vinden dat het sinterklaasfeest een feest voor kinderen is. Wat we verafschuwen is het feit dat het gebruik van geweld niet wordt uitgesloten. Er is bij de actievoerders begrip voor mensen die met een knuppel komen. Dit kunnen wij nooit accepteren.”

Burgemeester Lenferink gaat er vanuit dat de intocht in Leiden gemoedelijk zal verlopen. “Er is één demonstratie aangekondigd van tegenstanders van Zwarte Piet en dat is ook gewoon mogelijk. Ik ga er van uit dat dat zo verloopt zoals we dat in Leiden gewend zijn. Gemoedelijk dus. De burgemeester beloofde dat de veiligheid is gegarandeerd en dat kinderen en ouders geen last zullen hebben van de protestactie.

Chris de Waard sprak vanmiddag met centrummanager Erwin Roodhart over de intocht in Leiden. Daar horen gewoon zwarte pieten bij. Compleet met roetvegen van hun werk in de schoorsteen. 

In september vorig jaar werd er in het Volkshuis een discussieavond georganiseerd over de figuur ‘zwarte piet’. Daar bleek al snel dat niemand wilde dat er mensen kunnen worden gekwetst door de manier waarop de hulpjes van Sinterklaas zijn geschminkt.

Ook was er wel consensus over geleidelijke verandering van het uiterlijk van piet. Die is ingezet. De pieten in het Huis van Sinterklaas en bij de intocht zullen roetvegen hebben. Witte pieten zoals bij het landelijke Sinterklaasjournaal zijn er in Leiden dit jaar nog niet, maar Roodhart sluit niet uit dat ze er in de toekomst wel komen.

Delen

21 reacties

  • Piet Pekelharing op

   Mag ik mijn bewondering uitspreken voor uw zeer ingetogen, ik zou haast zeggen diplomatieke, taalgebruik? U bent waarlijk een voorbeeld voor ons allen op dit forum.

  • Het is altijd fijn als de mensen die nooit gehoord worden ineen laten merken dat ze er toch zijn. Ook Ome Koos heeft er een handje van om van zijn hart geen woordkuil te maken. Echter Ome Koos heeft zijn argumenten altijd op het scherpst van de rede afgewogen. Het woord paardenlul en zeker het woord vuile paardenlul horen daar niet bij. Enerzijds omdat deze taal op het voetbalveld thuishoort en niet in het forum hier. Anderzijds omdat het gereedschap van het edele dier niet onedel gebuikt moet worden. Jan Rietkerken ga je mond spoelen met groene zeep, zou mijn moeder zaliger dan zeggen. Wel je gebit eerst uitdoen, zei mijn grootvader zaliger, terwijl hij me op mijn muil sloeg. Voortaan bedacht ik me dan wel tien keer als ik mijn onvrede over de toestanden en onrechtvaardigheid in het land en/of de gemeente onbetamelijk met grof taalgebruik kenbaar maakte. Jammer dat niet iedereen in zijn jeugd zo tot de orde geroepen is als in mijn familie van hardwerkende loonarbeiders gebruikelijk. Het ziet er naar uit dat tegelijkertijd met Zwarte Piet een gezonde Hollandse opvoeding aan het verdwijnen is.

   • Maarten de Spek op

    Dat was weer genieten van de proza van Ome Koos. Wanneer ons liberale strak-in-het-pak elitecorps weer demonstraties tegen “onze” meeuwen en duiven in deze stad wil verbieden kunnen we nog altijd zeggen “krijg de vogelgriep”.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline