Miljoenentekort voor onderwijshuisvesting dreigt

7

De gemeente Leiden komt miljoenen euro’s tekort voor de onderwijshuisvesting. Projecten stagneren doordat aanbestedingen mislukken. De oplossing moet in principe komen van de rijksoverheid, maar Leiden wil zelf ook wel een duit in het zakje doen.

Chris de Waard in gesprek met D66-raadslid Aad van der Luit over de tekorten op onderwijshuisvesting.

 

Voor de bouw van onderwijsgebouwen geldt een achterhaald normbedrag van 1250 euro per vierkante meter. De markt is aangetrokken en dus is er geen bouwer te vinden die voor dat bedrag aan de slag gaat. Volgens D66-raadslid Aad van der Luit rekenen marktpartijen inmiddels met zo’n 1750 euro per vierkante meter. Leiden steekt uit eigen middelen al extra geld in de onderwijshuisvesting, maar ook dan moeten er nog steeds honderden euro’s per vierkante meter bij.

Chris de Waard in gesprek met PvdA-duoraadslid Martijn Otten over de tekorten op onderwijshuisvesting.

 

De PvdA wil nu een reserve van twee miljoen euro die Leiden nog op de plank heeft liggen aanwenden om in elk geval de problemen voor de nieuwbouw van de Teldersschool en topsportschool Leonardo op te lossen. Daar ligt namelijk ook een relatie met de bouw van een nieuwe topsporthal en verder uitstel heeft ook consequenties voor die nieuwe hal die de verouderde Vijf Meihal moet gaan vervangen.

Chris de Waard in gesprek met D66-wethouder Paul Dirkse (onderwijs en sport) over de tekorten op onderwijshuisvesting.

 

Wethouder Paul Dirkse (sport en onderwijs) wil wel kijken of de miljoenen hier kunnen worden ingezet, maar waarschuwt ook dat er nog meer projecten op de rol staan binnen het Leidse onderwijs. Hij gaat kijken wat er mogelijk is. De PvdA Leiden komt bij de vaststelling van de begroting met een voorstel om de reserve nu in te zetten.

Delen

7 reacties

 1. Ik vroeg me al af hoe lang het ging duren totdat er een tekort of schuld zou verschijnen op het Leids gemeente budget nadat de halve stad is omgeploegd, alle straatbordjes nodeloos zijn vervangen voor toeristen en er tonnen aan ‘buurt tegoeden’ werden aangeboden. Misschien kunnen de raadsleden verantwoordelijkheid nemen voor het onverantwoordelijke strooien met geld van de afgelopen jaren en ontslag nemen voor de geleverde wanprestatie.

 2. Inderdaad Roy, dit tekort zal niemand verbazen. Als je 80 miljoen uitgeeft aan twee parkeergarages en het ROC twee megalomane torens laat neerzetten, dan zal er ergens anders een tekort ontstaan.

 3. Maarten de Spek op

  Zijn jullie nog het debacle van het ROC Lammerschans vergeten? Daar ging 14 miljoen euro in rook op aan gemeentelijk belastinggeld. Om maar niet te spreken van de 40 miljoen van Bussemaker. Omdat decadente bestuurders onder het oog van onze liberale Raad en College lekker in alle vrijheid mochten hobbyen in het vastgoed met uiteraard hierbij behorende goede bonussen en dikke Ferrari’s. De leerling kon op deze geweldige Fiets plaatsnemen en uiteindelijke in de sloot rijden. Een glanzende Fiets van 223 miljoen pleurop’s. De grootste Boef kreeg zelfs de Ridder in de Orde van Oranje Nassau speld voor zijn verdiensten en onze socialistische Burgervader was trots om zijn nieuwe skyline. Coole zelfs! Beiden zouden naar een strafinrichting ver buiten de landsgrenzen gestuurd moeten worden. De ten onrechte verguisde Kameraad Putin heeft hiervoor genoeg ruimte in zijn achtertuin. Hij weerstaat gelukkig de arrogantie van het westerse neoliberalisme. Wij burgers inclusief onze jeugd lijden hier ernstig onder.
  Combineer je dat met de 250 miljoen die dit neoliberale College uitgeeft aan beton megalomanie in en om deze stad van Babylon, overbodige bunkers en snelwegen voor de fossiele verslaving van het plebs en het schromelijk onderbedelen van de Randwijken (die krijgen maar 2 ton per jaar voor het opleuken) dan is het verhaal duidelijk. De prioriteiten voor de maatschappij van morgen, goed onderwijs in hiervoor geschikte gebouwen, kleinschaligheid en het ECHT duurzaam maken van deze stad heeft niet hoogste prioriteit. Het zijn maar sluitposten betaald uit reservepotjes. Het gevolg van de mislukte en populistische politiek van de gevestigde orde CDA-PvdA-VVD66-SP. Wanneer laten we deze orde eens een keer verdwijnen. Aan u het woord maart 2017 en 2018. Genoeg bedenktijd!

  • Jantje van Leiden op

   Aan deze wartaal is natuurlijk geen touw aan vast te knopen. Gewoon gelul dus.

 4. Een Leids burger op

  Dat “de markt is aangetrokken”, de bouwmarkt uiteraard, en er daardoor hogere prijzen worden berekend is allang geen nieuws meer. Dat had ieder, nog énigszins nadenkend, raadslid al lang van tevoren kunnen zien aankomen. Het is goed dat de reserves worden aangewend voor onderwijs.Nieubouw voor de Teldersschool is prima. Maar als ik in het zelfde stuk lees over een nieuwe topsportschool kan daar m.i. wel op worden bezuinigd.

 5. Veel te dure prestigeprojecten voor de glorie van wethouders, raadsleden en een aantal anderen met een ego vele malen groter dan hun verstand en verantwoordelijkheidsbesef en geen geld voor goed onderhoud van in dit geval schoolgebouwen, een probleem dat trouwens al eerder is voorgekomen. Om de aandacht van eigen domheden af te leiden wordt de schuld neergelegd bij het rijk, en ook dat is eerder voorgekomen. Wil het gemeentebestuur a.u.b. opstappen, voor de stad en in het algemeen belang? Men heeft gefaald. DZB schijnt vacatures te hebben voor “stages” met behoud van uitkering.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline