Regenboogzebrapad door onbekenden overgeschilderd

13

Het regenboogzebrapad op de Nieuwe Beestenmarkt is vannacht beschadigd. Drie nog onbekende mannen hebben het afgelopen nacht rond 3.00 uur overgeschilderd.

De actie werd op foto vastgelegd. Door de regen spoelde veel van de verf weer weg en bleef de schade beperkt.

De ‘gaybra’ werd vorig jaar rond Coming Outdag onthuld door wethouder Roos van Gelderen. De snel vervagende gekleurde banen werden vorige maand in de aanloop naar 11 oktober opnieuw in de verf gezet.

Vanuit Rockcafé Lazarus werd de hele actie op video vastgelegd.

 

 

Delen

13 reacties

 1. Wat een mafklappers, ik dacht dat de Nederlandse neo nazi uitgestorven was (op enkele exemplaren in de dierentuin na). Gelukkig hebben we beeld en staan ze vol in het zonnetje,

 2. Sta je om 03.00 uur op om ‘het niet mee eens te zijn’, jezelf te verbergen achter een irritant slechtzittend masker, het risico lopend dat je wegens ‘vandalisme’ wordt opgepakt en schilder je ^()(&(^% het zebrapad over met de verkeerde verf die wegspoelt in de regen! Tja. De inkoppers in een reusachtig groot onbewaakt doel zijn niet eens leuk meer na zo’n mislukking.

 3. Gohh, waar is de hetero pad? Wees blij dat je jeugd zich in politiek interesseert! En gelijk wegzetten als neo nazi, dan weet u blijkbaar wie deze jonge heren zijn! De heren hebben geen geweld gebruikt en dat mogen we in deze tijd best roemen. Hulde. “Extreem” rechts Is inderdaad in opmars. In Leiden Begint De Revolutie!!!!

  • Dit heeft niets met politiek te maken, dit noemt men vernieling of vandalisme. Ik hoop dat de meneer die herkenbaar in dit filmpje de hitler groet brengt, een stevige schop onder zn appeltjes krijgt. Zodra u als hetero gediscrimineerd, onderdrukt, vervolgt, in elkaar geslagen of head down van een flatgebouw wordt afgegooid stel ik voor dat we speciaal voor u een hetero pad gaan maken. Het “extreem” rechts dat u zo mooi vind, heeft m.i. veel overeenkomsten met een andere hele enge ideologie. Gewoon voor de leut, Draagt u ook een witte jurk?

   • Nee , toevallig niet ik zal eventjes in de garderobe kijken voor u. Ik heb het over dat vroeger iedereen gelijkwaardig was. Nu homos op een voetstuk worden gezet, lok je helaas deze acties uit. Van zowel neo communisten en andere extreem enge partijen!

    • Piet Pekelharing op

     Vroeger iedereen gelijkwaardig??? Wanneer was dat dan? Mag ik u erop wijzen dat er na de Tweede Wereldoorlog nog razzia’s in Nederland zijn geweest waarbij de politie café’s binnenviel waar vaak homo’s samenkwamen.

     • Wist je dat je ook politie bezoek krijgt, als je je kritisch uit over bepaalde religies, geaardheden en “asielzoekers”. Maar achg in deze stad zal een partij als DENK ook wel voet aan de grond krijgen. Dat het verzet maar groter mag worden(zonder fysiek geweld) Zonder jeugd, geen toekomst.

     • Ik ben blij dat ik heel veel jongeren ken, die daar heel anders over denken! Uitdrukkingen als De Jeugd of Het Volk wil….Praat voor jezelf, zeg gewoon dat jij dat wil, niet wij allemaal!!!

     • Sylviadew, de jeugd en de oudere zullen sneller opstaan dan jij denkt voor inderdaad ONZE ideale, ik ken namelijk ook veel jeugd en oudere. We zullen 12 november afwachten en de verkiezingen. We zullen verdedigen wat ons toe behoort en dat is dit prachtige land.

      Dat de Hitlergroet wordt gebracht is natuurlijk fout(althans een poging daar toe) , heb je wel is nagedacht dat deze jongens waarschijnlijk nooit zijn gehoord en nu deze middelen gaan gebruiken? 12november en de verkiezingen onthoud dat!

     • Gerard van der Veer op

      @Tramalant:

      Je betoog is dun: (1) Je spreekt namens een zwijgende meerderheid of minderheid, meen je (2) Je verdedigt rechts-extreme mensen door de situatie zo gunstig mogelijk voor ze voor te stellen, en hun criticasters negatief af te schilderen. De manier waarop je dat doet. is klagerig; rechts-extreme mensen noemen dat bij anderen te pas en onpas “huilie-huilie”.
      *
      Ad (1) – SYLVIADEW kent de nodige jongeren met een andere mening dan de jouwe en vraagt je namens jezelf te spreken. Maar je blijft je voorstellen als woordvoerder van een zwijgende grote minderheid of meerderheid: “Ik ken namelijk ook veel jeugd en ouderen”.
      *
      Nederland telt 17 miljoen inwoners. Met hoeveel daarvan heb jij contact? De diverse peilingen lijken me een betere graadmeter van de stemmingsverhoudingen in het land dan jouw natte vingerwerk.
      *
      Maar verwijzen naar die peilingen haalt alle pathetiek van je poseren als spreekbuis van een verdrukte groep. Is je probleem niet psychologisch? Krimpt je ego ineen als je wordt gereduceerd tot ‘ingezonden brievenschrijver’?
      *
      Ad (2). Onduidelijke twintigers oververven in het holst van de nacht een zebrapad dat Leidse LHBT-acceptatie symboliseert. Ze vrezen iets want enkele hebben een masker voor. Eén voert ongevraagd de Hitlergroet verkeerd uit. Aandoenlijk snellen ze weg… op een stalen ros, de fiets.
      *
      Wat maakt een andere gemaskerde jonge Leidenaar, ‘Tramalant’, ervan? “Heb je weleens nagedacht dat deze jongens waarschijnlijk nooit zijn gehoord en nu deze middelen gaan gebruiken?”. Ach got, we waren getuige van een wanhoopsdood! In het nauw gebrachte jongelingen hadden in de gevoelige leeftijd vergeefse pogingen gedaan met deze en gene te praten over hun hartenpijn. Geen van de volwassenen – de leraar maatschappijleer, vader, moeder – of leeftijdsgenoten (hun broertjes en zusjes, medescholieren) had dat gesprek willen voeren. Vereenzaamd vonden ze elkaar en besloten een daad te stellen. Gelukkig geen zelfmoord maar nazigeflirt en zich afzetten tegen LHBTs als wanhoopskreet.
      *
      Deze nachtelijke actie pimp je op tot “interesse in politiek” van deze jongeren. En je prijst hun zich beperken tot symbolisch geweld (“Hulde”). ‘Anderen’ slaan er op los, dus dan getuigt dit van zelfbeheersing.
      *
      Je hebt zelf moeite met LHBT’s. Je stelt het voor dat ‘homo’s’ door sommigen ten onrechte de hemel in geprezen worden. Je bepleit niet een gemeentelijk zebrapad voor hetero’s, ter herstel van het evenwicht. Je bedoelt te zeggen, dat LHBT’s jouws inziens VOORGETROKKEN WORDEN, en dat dit leidt tot begrijpelijke jaloezie/ergernis bij sommige jonge hetero’s naar wiens hartenpijn volwassenen noch leeftijdgenoten luisterden.
      *
      In plaats van een eigen mooi heteropad te verven en zo in het leven te roepen, wisten de jongelui niets beters te bedenken dan een gaybrapad over te verven – waarschijnlijk in het zwart, want ze waren gedeprimeerd in hun maatschappelijk isolement, daarin geduwd door een nameloos blijvende groep.
      *
      Wijst Piet Pekelharing je erop, dat in Nederland homoseksualiteit tot na de Tweede Wereldoorlog in het verdomhoekje zat, en dat er in die zin een belangrijk verschil is tussen hetero- of homo zijn, dan reageer jij met de jammerkreet dat je in Nederland anno nu ook niet veilig bent, niet als je meebrult in het omvangrijke anti-islam- en anti-asielzoekerskoor. In dat geval zou de politie bij je langskomen.
      *
      Met de PVV en VVD beide op meer dan 25 zetels, zou de politie dan erg druk zijn met huisbezoeken, niet in het laatst bij elkaar. Het is ontstellend hoe groot je behoefte is jezelf voor te stellen als onderdeel van een verdrukte minderheid. Rechts domineert op dit moment de Nederlandse politiek en publieke beeldvorming.
      *
      Je retoriek is die van de verdrukte die na de volgende Tweede Kamerverkiezingen victorie zal kraaien (want profeet ben je ook al). Normaliter volgt na zo een machtswisseling Bijltjesdag maar bij jou zal de machtswisseling vreedzaam verlopen, gewoon omdat jij dat zo fantaseert en dan is het waar.
      *
      Zelfs als de zebravervende jongens korpsballen blijken te zijn en verklaren “niets tegen homo’s hebben”, zegt de keuze van hun object mijns inziens iets. Ze kiezen een groep uit die ze zwak inschatten. Ze oververven niet het beeld van Rembrandt of besmeuren de Morspoort.

 4. Een Leids burger op

  Zo’n apart gaybrapad is helemaal niet nodig, maar dat is nog geen reden om het te gaan vernielen.

  • Deze jongelieden geven met deze actie wel degelijk aan dat ze een probleem hebben met homosexuelen en dat anno 2016. Ik sloop toch ook geen wipkip omdat ik kippen raar of eng vind?
   Gelukkig zijn deze domme ettertjes nu landelijk nieuws, in mijn ogen een erg slimme revolutionaire actie

   • Het enige dat we weten is dat deze schilders liever andere kleuren op de weg zien. Dat kan ik begrijpen. Maar dat ze die voorkeur hebben geuit met een nachtelijke kliederactie is een beetje dom en tamelijk baldadig.

Op dit moment werken we hard aan de lancering van een nieuwe website. Daarom is het tot vrijdag 20 maart 17:00 niet mogelijk om te reageren op berichten. Op onze nieuwe site voorzien we uiteraard weer in de mogelijkheid om te reageren, kijk daarvoor vanaf vrijdagmiddag 17:00 op Sleutelstad.nl. Tot dan!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline